Civilturk.com 2004 yılında yayın hayatına başlamıştır.
| Anasayfa | Firma Rehberi | FOTOHATA | Hiciv | Soru&Cevap | |
 



 
Beton Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Kolonda Segregasyon

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)



Problem : Betonun hazırlanması, taşınması, yerleştirilmesi ve sıkıştırılması sırasında iri tanelerin ince tanelerden ayrışması olayına “segregasyon” denir. Segregasyon ya iri agregaların eğik düzlem boyunca ince agregalardan daha çabuk yol almaları şeklinde, ya da özellikle sulu karışımlarda iri agregaların çökelmesi biçiminde meydana gelmektedir. Eğer betonun yerleştirileceği yere kısa mesafede taşınması mümkün olabilirse, segregasyon tehlikesi azalır. Betonun oldukça yüksek yerden düşünmek, oluktan geçirmek, iletim yönünde değişiklikler yapmak, bir engelle karşılaştırmak segregasyonu arttırır.


Çözüm :Böyle durumlarda kendini tutabilen kohezyonlu beton kullanılmalıdır. Betonun iyi bir şekilde üretilesi, ulaştırılması ve yerleştirilmesi segregasyonu önemli ölçüde azaltır. Vibrasyon işlemi betonun iyi bir şekilde sıkıştırılmasını sağlar, fakat yanlış kullanımı ve uzun süre işleme tabi tutulması, kaba malzemenin aşağıda, çimento hamurunun ise yüzeyde toplanmasına, dolayısıyla betonun zayıf olmasına neden olur. Hava sürükleyici katkı maddesi içeren betonda segregasyonun azalacağı unutulmamalıdır.


Kolon – Kiriş Birleşim Bölgesinde betonda meydana gelen segregasyon

Kolon Yüksekliği = 8.00 mt.



Bu araştırmayı sitemize gönderen:

Ferhat Hakan YILDIZ

İTOSB Şantiye Şefi

İnş. Müh.

 

 

Beton Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Kolonda Segregasyon

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)

Fotohata | Beton | Yazim: 7.12.2004 | Hit : 3511                                 BU SAYFAYI YAZDIR

Anasayfa >> FOTOHATA >> Kolonda Segregasyon
 
Fotohata
 
Bu sayfada Sadece Beton alanında faaliyet gosteren firma reklamları gösterilir.



BU KONU HAKKINDA 6 ADET YORUM YAPILMIŞTIR.


.:: Segragasyon sonrası ::.
11.01.2006  
 
Segregasyona yol açan nedenlerden biride döküm yüksekliğidir.1.5 m den daha yüksek dökümlerde mutlaka tedbir alınmalıdır.Bu tedbirlerden biride kendiliğinden yerleşen beton kullanmaktır.Fakat bu maliyeti yüksek bir çözümdür.Segregasyon sonrası  önemli konulardan biride segrege olmuş elemanın tamiratıdır.Kesinlikle uygun tamir harçları kullanılmalıdır ve segrege olmuş kısım uygun şekilde tamirden önce traşlanmalıdır.
 
  Yazan : Cem GÜL
Tel : 0535 5243868email :gulcem@hotmail.com

.:: inşaat malzemesinin yanlış kullanımından doğan sorunlar ::.
14.10.2005  
 
sakarya üniversitesi kapsamında bu konu hakkı nda bir araştırma hazırlıyoruz .Şuan pek fazla bir bilgiye ulaşamadık ,fakat piyasada geniş yankı bulacak bir panelle önümüzdeki günlerde bir konferans vermeyi düşünüyoruz bu konu ile ilgili elinizde olan bilgileri bizimle paylaşmak isterseniz memnun oluruz .teşekkür ederim
 
  Yazan : serdar FİLİZFİDANOĞLU
Tel : 05425295452email :serhat_820@hotmail.com

.:: Vibratör Kullanımı ::.
05.10.2005  
 
Vibratörün bu tür hataları büyük oranda kapattığı bir gerçek.Fakat vibratörü bir antibiyotiğe benzetecek olursak vibratörün de yanlış ev gereksiz kullanımı inşaat sırasında binaya inanılmaz zararlar verebiliyor.Uygulamada şahit olduğum bir olayda vibratörün yanlış ve gevşek tutulması sonucu vibratör ucu işçinin elinden kaçtı ve kolon demirleri de dahil olmak üzere kalıba ve diğer elemanlara büyük zarar verdi.Gerçi asıl zarar işçilerin panik yapması ve aleti yakalamaya çalışmaları sırasında oldu.Demirlere takılan vibratörü kurtarmak için işçiler vibratörü tutan kişiye onu sarsarak çekmesi söylendi ve o sırada kolon kalıbı ve demirleri inaılmaz zarar gördü.Bu bir örnek; fakat buna benzer birçok olay inşaatlarda yaşanmakta.Bu yüzden yararı büyük olan vibratörleri kullancak kişilere öncelikle vibratör kullanım esaslarının anlatılması gerektiğini düşünüyorum.
 
  Yazan : Ahmet Derya Ateş
Tel : 1email :adainsaat@gmail.com

.:: bir açıklama ..... ::.
20.08.2005  
 
Genelde bu segeregasyona vibratörün kullanılmaması sebep olur.Fakat bir yapı denetimci olarak şunu söylemek istiyorum.Vibratör hala yaygın olmayan bir alet ülkemizde çoğu beton santrallerinde yetersiz sayıda bulunmakta.Bu nedenle vibratör döşemelerde olsada olur olmasada olur.Eğer varsa kullanılır yoksa çok da önemi yok.Fakat taşıyıcı sistemlerde yani kolonlarda mutlaka ve mutlaka kullanılması zorunludur,yasal zorunluluğu bulunmakta. Vibratör kullanılmadığı zaman betonun mukavemeti % 40 azalmakatadır.
 
  Yazan : Sadettin TOPÇU
Tel : 05374597846email :terez85@gmail.com

.:: Asansör kapısı için kirişin traşlanmması ::.
03.03.2005  
 
Hisar Sağlık hizmetleri Hastane inşaatında şantiye mühendisi olarak çalışmaktayım.bu resmi gezmiş olduğumuz civar şantiyelreden birinde çektim.kozyatağı E5 kenarında bir inşaattan çektim.
 
  Yazan : Mehmet KESİK
Tel : 532 475 10 54email :mehmetkesik@hotmail.com

.:: o ne ::.
27.02.2005  
 
Kolonda dışarı doğru çıkan demir ne acaba?

* Civilturk.com Açıklama : Kolondan dışarı çıkan demirler kolon kalıbı imalatı sırasında kalibin iki yuzeyini birbirine baglamak icin kullanilan donatilardir.Beton dökümünden sonra kesilir.
 
  Yazan : burak doğan
Tel : .email :muhendisburak@yahoo.com

Sayfalar : 1

İsim Soyad

:
E-mail
:
Tel :
Baslik :

 

 

 


Copyright © erdinç özkara