Bilgi paylasildikca buyuyen bir seydir.Bizler de bilgi ve tecrubelerimizi paylastikca daha iyi kaliteli ve ekonomik yapilar yapabililiriz.
Inaniyorum ki civilturk sitesi bu konuda buyuk bir acigi kapatacak ve bizler de diger arkadaslarimizin tecrubelerini okuyup bilgi sahibi olacak ve yorumlar yapip bilginin paylasilmasina katkida bulunacagiz.
Benim bilgi ve tecrubemi yazacagim konu benim gibi genc santiyeci arkadaslarin dikkatini cekecegini dusunuyorum.Tabii ki santiyeye ilk ayak basan ve projenin uygulanmasindan sorumlu muhendisin projeye baslamadan bir takim calismalar yapip binbir tane problemi cozmesi gerekmektedir.
Metrajlar yapilmalidir,projeyi uygulamak icin hangi metodlar uygulanacak karar verilmelidir,bu metotlarla yapilacak yapi icin hangi insan ve makina kaynaklarina hangi miktarda hangi zamanlarda gereksinim vardir, Kisacasi bir is planina ihtiyac vardir. Ise baslamadan once santiyenin elektrigi suyu baglanmis en once ofis binalari kurulmus ve sonrada iscilerin barinma ve yemek sorunlari cozulmus olmalidir.Gerekli arac gerec ekipman icin bir depo olmalidir.Istiflenecek diger malzemeler onceden siparis edilmeli ve belli bir stok seviyesinde santiye icinde muhafaza edilmelidir.Vs vs bunun gibi bir cok sey santiyenin kurulumu sirasinda yapilacak oncelikli islerdir.
Iste bu asamada insa edecegimiz yapi eger cok katli bir yapi ise pompanin yetisemeyecegi yuksek katlara nasil beton dokulecegine karar verilmelidir.
Bu yazida benim sizlerle paylasmak istedigim konu budur.
Madde madde ele almakta fayda var.
1) Ornegin 60-70m yuksekliginde bir bina yapiyorsan pompayla belli bir yere kadar beton dokeblilirsin.Projeleri incelerken hep ileriyi dusun.10.kattan sonra veya bina buyuklugune gore belki de daha once bir yerde tikanir kalirsin.Pompayla beton dokmek zorlasir.En uzun 52mlik pompayla calistim.60mlik olanlarinin oldugunu duydum.Sen arastir ama ekonomik olmayacagini garanti ederim cunku bu pompalar gercekten cok pahali ve az miktarda var.Kirasi sana cok pahaliya mal olabilir.Cozum sabit boru kurmak.
2) Binaya daha civi cakilmadan yuksekteki katlarini sabit boru ile beton dokecegine karar verdin.Bu tur kararlari hep onceden ver cunku basarili bir santiyeci hep ileriyi gorebilendir.Bu boruyu nerden geciririm?Projeyi onumuze acip dusunmek zamani.Dusey istikamette boru dumduz yol almalidir.Yani merdivenlerden dolanarak yol almayi dusunme.Cunku bunun icin cok sayida dirsege ihtiyacin olacaktir.Beton pompalanirken dirsekler cok ciddi enerji kayiplarina yol acarlar.Ayni zamanda borulari zaptetmekte zorlanirsin.Her dirsek dusey olarak 2 kata karsilik gelir.Her dirsek eklediginde betonun yukariya cikis basincini azaltir.Cok kuvvetli pompalarla calismak zorunda kalirsin ve en onemlisi dirsekler yuzunden borularin tikanma olasiligi cok artar.Nerde tikandigini bulmak icin en yukarda sokmeye baslarsin.Kabusun baslar.Iyisimi sen hic merdiven boslugunu dusunme.
Projede yeri uygun bir tesisat boslugu bul.
Oradan boruyu dumduz doset.Borudan da tasarruf etmis olursun.
3) Ila tesisat boslugu bulucam diye ugrasma.Uygun tesisat boslugu bulamadiysan o zaman istedigin yerden 1.kattan itibaren her katta boruyu dumduz asagi doseyebilmek icin bosluklar birak.Bunlari kapamasi kolay olur.(iste hep onune bakmanin faydalari!)
4) Bu bosluklari birakacagin yer binanin en saginda veya en solunda olsun.Cunku dusey olarak borulari dosedikten sonra beton dokecegin katta bu borulari yatay olarak doseyeceksin.Beton dokecegin en uzak noktaya kadar uzatacaksin.Beton gunu betona basladiktan sonra da beton doktukce borulari soke soke boruyu dusey olarak dosedigin noktaya geleceksin.Burasi binanin en solu veya en sonu olmali eger ortadaysa diger tarafi dokmek icin tekrar boru eklemen gerekir.Sokme eklemekten cok daha pratik bir islemdir.Betonun gece yarisi bitmesini istemiyorsan sabit boruyu binanin sonuna yakin yerlerden gecirmeyi planla ki yukarda yatayda boru eklemek zorunda kalmayasin.
5) Sabit boruyu perde diplerinden gecirmeye bak.Bu borularin icinden cok yuksek basincla beton! pompalanacak.Momentum dolayisiyla bu borulari zaptetmek zor.En alt kattaki borunu yukariya dondugu yerdeki dirsegin uzerinden perdeye boruyu kaynakla sabitlettir.Ismi uzerinde sabit boru.Ust katlarda da perdenin tij deliginden tijler gecir ve boruyu perdeyle 10*10 kerestelerin arasina tijleri sikarak sikistir.Detay resimlere ihtiyac duyarsan benimle temasa gecmekten cekinmeyin.
6) En ust katta yani beton doktugun katta dusey boruyu yataya donduren dirsek pompanin her basisinda ileri geri hareket eder.Eger hareket yonunde kalip varsa kaliba carparak kaliba zarar verebilir.
7) Sabit boruyla beton dokerken pompanin kovasinda her zaman bir mikser bulunmalidir.Eger boyle bir imkan yoksa;mikser beklemek zorunda kalacaksak ikinci bir mikser gelene kadar en son mikseri tamamen bosalttirma.Cunku o bosaltip giderse ve diger mikser gec gelirse borunun icindeki beton prizini almaya baslayabilir.Kivami katilasan beton sabit boruyu tikatabilir.Senin kabusunda boyle baslar.Ozellikle sicak havalarda dikkat et.En son mikseri yollama.Icinde kalan betonu 5 dakikada bir pompalat ki boruda sirkulasyon olsun.
8) Beton bitti gecmis olsun.Sabitledigin dusey borulari pompaci top atarak temizletecek.Beton dokulurken sokulen borulari temizlettirmeyi unutma.Zira bizim kalfa ustalarimiz beton bittikten sonra vibrator dahil olmak uzere butun malzemeyi oldugu yere birakip asagi inmek egilimindedirler.Is daha bitmemistir.Borulari,vibratoru,kurekleri,cek cekleri temizlettir.Gece don bekliyorsan betonun uzerini orttur.Ve asagi kata akan tasan beton varsa bunlar da tabii ki temizlenmelidir.
9) Betondan aldigin orneklerin uzerine numaralarini yapistir ve saklandigi yere tasit.
10) Bunlari hep yap et diye anlattim ama bir insaat muhendisi bunlarin hicbirine yetisemez.Mutlaka ofiste de isleri olacaktir.Bu isleri takip etmesi ve yaptirmasi icin mutlaka yardimcilara ihtiyaci vardir.Bunlarla olan iliskine dikkat et.Hep kendilerine kolay geleni yaptirmak isteyeceklerdir.Onlardan akil alma onlari yonlendir.Kendi kontrol mekanizmani ve sistemini kur.Basarili olursan her sey kendiliginden yurumeye baslayacaktir.
11) En Son Not : Sabit boruyla beton dokerken illa sabit bir pompaya ihtiyac yoktur. Boru mobil pompanin yanina kadar uzanir.Iki ucunda adaptor bulunan bir boruyla sabit pompaya baglanir. Foto(1).
Sabit pompa kiralarinin daha pahali oldugunu dusunerek bu bilgiyi de veriyim istedim.Eger mobil pompacinizla anlasirsaniz ve bu adaptorlu boru elinde varsa mobil pompayla da beton dokebilirsiniz.Bu pompalar sabitlere gore daha gucsuz kaliyorlar.Ancak idare ediyor.17.kattan sonra 42mlik mobil pompalari tavsiye ederim.Metreyle ne isimiz var sabit boru dosemedik mi demeyin.42mlik pompalarin cift pompa silindiri var.Daha rahat basiyor.Betonun yarisinda pompanin ariza yapma riskini almayin derim.Bu seferlik bu kadar umarim faydali olmusumdur.Yorumlarinizi beklerim.
Saygilarimla,
OKAR METAL INS LTD.
Korbay AKCI
Proje Mud.
korbay_akci@yahoo.com