Civilturk.com 2004 yılında yayın hayatına başlamıştır.
| Anasayfa | Firma Rehberi | FOTOHATA | Hiciv | Soru&Cevap | |
 



 
Duvar Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Gaz beton Uygulaması

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)



1.İnşaat İçin Gerekli Şartlar

 

İyibir şantiye organizasyonu hızlı ve verimli bir inşaat sürecini sağlar.Gazbeton malzemeler, imalatın yapılacağı en yakın yere indirilmelidir. Şantiyeiçinde çok fazla taşıma, zaiyata neden olacağı için tercih edilmemelidir.Malzemenin stoklandığı yerde her iklim şartında çalışma imkanı olmalıdır.Stok sahası kuru ve düzgün korunmalıdır. Gazbeton duvar blokları 120x75 cmboyutlarında ağaç paletler üzerinde sevk edilir. Palet üzerindeki malzemenaylon ile sarılmıştır. Paletlerin kaldınlmasına ve  indirilmesine  özen  gösterilmelidir. Bu  sayede malzeme  hasarıengellenerek, gazbetondan inşa edilmiş duvar üzerindeki siva, boya gibi inceişlerde tasarruf sağlanacaktir.

 

2.Tutkal Hazırlanması

 

Gazbetontutkalı  25 kg'lik torbalar halindesevk edilirler. Şantiye'ye getirilen tutkal torbaları, yağmur, kar gibi suyamaruz kalmayacak, kuru bir alanda stoklanmalıdır. Tutkal kullanılarak örülengazbeton duvarlarda bazi temel kuralların uygulanması duvar kararlılığınısağlayan en önemli etkenlerdir. Duvarlardaki yatay derzlerin kalınlığıarttıkça duvarların dayanımı azalmaktadır. Bu nedenle gazbeton duvarlarıntutkal kullanılarak örülmesi,  duvar dayanımını  ve homojenliğin  artmasını sağlamakta  ve oluşan  ısı köprüleriniazaltmaktadır.

 

2ölçek toz halindeki tutkala, 1 ölçek su katılarak bir karışım hazırlanır.Daha sonra düşük devirli bir matkap yardımıyla, içinde hava kabarcığıkalmayıncaya dek karıştırılmasıyla kullanıma hazır hale gelir. Tutkalyeterli miktarda yapılmalı ve beklemiş  tutkalsu katılarak tekrar kullanılmamalıdır.Hazırlanan tutkal normal hava şartlarındayaklaşık 4 saat kullanım süresine sahiptir.

 

Kullanımsuyu dışındaki sular, tutkalın kalitesini ve dayanımını düşürecektir.Blok yüzeylerinde buz ve tutkalda donma olmamasi halinde 0 oC'ye kadar duvar örülmesi mümkündür. Bu sıcaklıklarda çalışmatavsiye edilen bir durum olmayıp, dikkatli bir şekilde sadece özel durumlardayapılmalıdır.

 

1 m2 Gazbeton Duvar Örümü İçin Harcanacak Tutkal Miktarı

Blok Kalınlığı (cm)

10

12,5

15

17,5

20

22,5

25

27,5

30

Tutkal (kg)

1,5

1,9

2,2

2,6

2,9

3,3

3,7

4,0

4,4

 

3.Duvar Örgüsü

 

Duvarörgüsüne başlamadan önce malzeme incelenmeli, yağmur altında kalmış yaşbloklar varsa yüzey kuruluğu elde edilinceye kadar bekletilmelidir. Naylonlapaketlenmiş malzemeler de örgüden bir gün önce açılarak havalandınlmalıdır.

 

Duvardailk sıranın yerleştirilmesine başlamadan önce yüzey temizlenmeli ve zeminkat duvarlannda rutubetin tırmanmasını engellemek amacıyla en alt yüzeye sugeçirimsiz bir malzeme yerleştirilerek, bloklar bunun üzerine yerleştirilmelidir.Altında su yalıtım membranı bulunan duvarlar, taşıyıcı sisteme ankreedilmelidir.

 

Duvarile duvar zemini yani döşeme arasında, zemin bozukluklarını gidermek ve döşemesehim  etkilerinden  kaçınmak  için mutlak  suretle gevşek  yani zayif  bir harç kullanılmalıdır. Kullanılacak harç 3-4 cm kalınlığında veduvar genişliğinde olmalıdır. Bu harç için hacimce 1 çimento, l toz kireçve 6 ince kumdan oluşan karışım tavsiye edilir. Harç .bünyesindeki suyunemilmesinin engellenmesi amacıyla, zemin ıslatılmalıdır. Harç  serildikten sonra,  ip ve  terazi yardımıyla bloklar yerleştirilir. Yerleştirme aşamasında lastiktokmak kullanılmalıdır.

 

Tutkal,düz bloklarda hem düşey, hem yatay derzlere, yüzeyi tamamen kapatacak şekildesürülmelidir.  Duvar örgüsü  sırasında yatay  ve düşey  derzlerde kesinlikle  boşluk bırakılmamalıdır.Üst sıraların yerleştirilmesi sırasında tutkal sürülecek yüzeyler tozve parçacıklardan temizlenmeli ve tutkal blok kalınlığı boyunca, uygungazbeton malasıyla sürülmelidir.  Tutkaldoğru kıvamda ise, malanın diş izleri açıkça görülecek ve oluşan tümsekler akmayacaktir.  Blokların yerleştirilmesinde  ve birbirlerine  yapışmasını kolaylaştırmak için lastik tokmak kullanılmalıdır.Blokların yerleştirilmesi sırasında oluşabilecek kot farklan veya yüzeylerdeoluşabilecek dişler rendelenerek ortadan kaldınlmalıdır. Standart blokboyutları dışındaki boyutlara ihtiyaç duyulmasi halinde, kesim işlemi yapılmalı,mala ucuyla kırma yapılmamalıdır. Rendeleme ve kesme işlemi sonucu ortayaçıkan toz fırça yardımıyla alınmalı ve yüzey temizlenmelidir.

 

Üstsıraların yerleştirilmesinde yatay ve düşey boşluklann oluşmasına izinverilmemelidir. Derz kalınlıkları  2-3mm civarında olmalı, daha kalın yapılmamalıdır. Blokların minimumbindirme payları 15 cm olmalı, uygun bindirme mesafesi ise blok uzunluğununyarısı kadarolmalıdır.

 

Duvarlarile kolonlar arasında mutlaka yapı harcı, köpük veya styropor kullanılmalıdır.Köpük veya styropor kullanılan yerlerde, pasa karşı korunmuş ankrajelemanlan ile duvarın sisteme bağlanmasi gerekmektedir. Benzer şekildeduvarlar ile kirişler arasında mutlaka yapı harcı kullanılmalıdır. Harçuygulamasi örgü sırasında yapılmalı sonradan doldurma işlemine gerekkalmamalıdır. Taşıyıcı olmayan duvarların üstü ile tavan döşemesininaltı arasında en az 1 cm boşluk bırakılmalı ve bu boşluk gevrek harç, köpükveya styropor ile doldurulmalıdır. Yangın riskinin yüksek olduğu yerlerde köpükveya stropor yerine taş yünü kullanılabilir.

 

Duvarlardatesisat kanallarının açılması esnasında, duvarları zedelemeyen kanal açıcıveya buat açıcılar kullanılmalıdır.  Kanallartesisat borularının çapına uygun olarak açılmalıdır. Ancak, duvarlardaoluşacak boşlukların köprü etkisi yaparak ısı ve ses yalıtımında düşüşleresebep vereceği göz önüne alınarak, dış duvarlardan tesisat geçirilmemeyeçalışılması gerekmektedir. Sıva aşamasında tesisat kanallarındakiborular sabitlenmeli ve boşluklar dolgu ile doldurulmalıdır.

 

Duvaruzunluğunun 5 mt'yi geçmesi halinde duvar boyunca genleşme derzleri

oluşturulmalıdır.

 

Duvar Yüksekliği

Genleşme Derzi Mesafesi

1,5 m'den küçük

Her 4 m'de

2-3 m arası

Her 5 m'de

3 m'den büyük

Duvar Yüksekliğinin 2 katı

 

4.Lento Uygulamaları:

 

Gazbetonlentolan, dolgu veya taşıyıcı  duvarlardakapı-pencere üstlerinde ve pencere altlarında kullanılırlar. Afet Yönetmeliği'nde, kullanılacak lentoların binme mesafeleri belirtilmiştir. Buna göre heriki tarafta lentolar, serbest açıklığın %15' inden ve  20 cm'den azolmayacak şekilde binme yapmalıdır. Lento bindirme mesafeleri aşağıdakitabloda verilmiştir.

 

Duvar

Net Açıklık

Minumum Bindirme Payı (d) cm

Tipi

(L)

Kapı ve Pencere

Pencere Altı

 

cm

Üstü Lentosu

Lentosu

Yığma duvar

< 135

20

 

 

135-300

0,15 X L

 

 

< 100

15

45-60

Dolgu Duvarlar

100-190

20

 

 

200-300

30

 

 

 

Kaynak: www.akg-gazbeton.com

 

 

 

Duvar Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Gaz beton Uygulaması

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)

Santiye | Duvar | Yazim: 9.2.2005 | Hit : 883                                 BU SAYFAYI YAZDIR

Anasayfa >> Araştırıyoruz >> Duvar >> Gaz beton Uygulaması
 
Santiye
 
Bu sayfada Sadece Duvar alanında faaliyet gosteren firma reklamları gösterilir.



BU KONU HAKKINDA 2 ADET YORUM YAPILMIŞTIR.


.:: tocna jaksi ::.
16.01.2006  
 
Mukemmel bir site kurmussunuz
 
  Yazan : MIRZHAN BASKANBAEVA
Tel : 73006668925email :mbaskan@senimdi.com

.:: Very Good ::.
09.04.2005  
 
Dear Sir:

Congradualtions on your web site, I am not an engineer but a consultant to a Turkish developer. The information regarding Gaz Beton and other topics are great, Thank you very much for the education.

A S S A S S I
 
  Yazan : Nassi Assassi
Tel : 05336572313email :nassi@superonline.com

Sayfalar : 1

İsim Soyad

:
E-mail
:
Tel :
Baslik :

 

 

 


Copyright © erdinç özkara