|
degerli mimar arkadasim, herseyden once mimarsin ama bilincli bir insansin ki boyle bir konuda sorunu biz muhendislerle paylastin,
kiris kolon birlesimleri tasiyici sistemlerin en fazla zaafta bulundugu noktalar olarak bilinir, bu noktalarda yapilacak proje ve uygulama hatalari yapı icin ciddi manada sikintilar yaratacaktir.
1-bu noktalarda birlesimler eleman donatiları ile saglanir, fotograftaki gibi bir sistemde bu donatilarin nasil birlestigi, kolonu pas gecen kiris kismindaki kiris donatilarinin nereye gittigini bilmek mumkun degildir,
2-betonarme yapilarda elemanlar kesit tesirlerini genel olarak birbirlerine monolitik olarak bagli olduklari noktalardan aktarirlar, buda sistemdeki elemanin, yukunu aktaracagi elemana dogru olarak baglandigi noktadan aktarmasi demektir, fotograftaki sistemde kiris yukunu yalnizca kolona bagli oldugu kisimdan aktarmaktadir, geri kalan kisimdaki kesit tesirlerinin hangi yolla hangi elemana aktarildigi yine bir bilinmeyen olacaktir,
3-fotograftaki duzende kolona tam olarak mesnetlenemeyen kirisin kolonu pas gecen kismi, diger akstan gelen, kendisine dik kirise de dolayli olarak mesnetlenmektedir. bu mesnetlenme cesidide statik acidan istenmeyen bir durumdur.
4-tasiyici sistemlerde eleman merkezlerindeki kacikliklar (eksantirisite) baglandiklari noktalarda ek momentlere sebep olmaktadirlar, meydana gelen bu fark momentleri ve diger etkiler hesaplarda yeni bilinmeyenlere sebep olmaktadir.
5-fotografta kolona hatali mesnetlenen kiris dikkat edilirse disli dosemenin nervurlerinide tasimaktadir buda o kirisin uzerinde diger yuklere ek olarak birde nervur yuklerinin etkidigini goruyorizki o kirisin daha fazla zorlanacagi anlamina geliyor. sistemde daha cok zorlanan bir elemanin hatali mesnetlenmesi kabul edilmemelidir.
6-bizim kirisimiz gorunuse gore yatik kiris, ki bu zaten tememen uygulanmamasi gerektigini dusundugum bir kiris cesidi, bu sebeple bu kirislerin normal cerceve kirislerine göre rijitlik, mesnetlenme, rijitlige bagli olarak sehim ve atalet bakimindan zayif kaldigi goz ardi edilemez. sizde bilirsiniz ki dikdortgen kesitli kirislerde atalet momenti, derinligin kubu oranında degismektedir.
7-dogrusal olmayan (non-linear) cozumlerde plastik mafsal teorisinde sistemlerin yeterli suneklik ve ideal bir birlesimi oldugu esas alinmaktadir, bu tarz mesnetlenmelerde bu kabulun yapilabilecegi benimde bilmedigim supheli bir durumdur.
kiris akslariyla kolon akslari mumkun oldugu kadar ortagonal ve cakısacak sekilde olmalidir, bunun saglanamadigi durumlarda kacikligin kucuk olmasina ozen gosterilmeli, dahada mumkun olmuyorsa o bolge ayriyeten incelenmeli ve ek tesirler hesaba katilmalidir.
sonuc olarak demek istedigim su; tasiyici sistemlerde ozellikle sismik yukler altinda davranisi tam olarak bilinmeyen sistemlerden,birlesimlerden ve eleman tiplerinden kacinilmalidir. biz muhendisler hesap yaparken sistemi ne kadar ideallestirirsek o kadar gercek davranisten uzaklasmis oluruz. bu yuzden davranisini bilmedigimiz, hesap asamasinda ideallestirmesi bol, sistemleri uygulamaktan kacinmali ve uygulama projelerinde mimar-muhendis calisma bilincine bir an once ulasilmalidir.
sizi bu konudaki duyarliliginizdan dolayi bir kez daha tebrik ediyorum. saygilarimla
gokay uygun
|
|