|
1. EPS'in Avrupada kullanıldığı, XPS'in ise kullanılmadığı doğru. Bunun birçok sebebi var. XPS'in subuharı geçirgenlik direncinin fazla olması, sıva tutuculuğunun sınırlı olması, hiç gerek yokken maliyeti şişirmesi vs. gibi konular yüzünden, XPS avrupa normlarında, dış cephe ısı yalıtım sistemlerinde kullanılamzlar. Ayrıca üretimleri sırasında CFC (kloroflorokarbon) gazlarının kullanılması tüm Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklanmıştır. Bunun yerine kullanılan CO2 gazı, XPS'in lambda değerini 0,35-0,36 civarında olmasını sağlıyor. eğer CFC kullanırsanız bu değer 0,31'e düşmektedir fakat çevreyi kirleten bu yöntemden vazgeçilmiştir (Ne yazıkki ülkemizde CFC ile üretim hala devam etmektedir). EPS'nin lambda değeri 0,40'dır (16 kg/m3 için). bu durumda 4 cm EPS'nin yaptığı ısı yalıtımını XPS, eğer CFC kullanılmışsa 3,1cm de, eğer CO2 kullanılmışsa 3,5cm de yapar. fakat yukarıda sayılan türlü sebeplerden dolayı EPS kullanmak, XPS kullanmakdan her zaman avantajlıdır. Tabi burada kullanılan EPS'nin B1 yanmaz sınıfı ve dış cephe için uygun üretilmiş EPS olmasına dikkat edilmelidir.
2.Ayrıca, yalıtım levhasının kalınlığının sıva dökülmesi gibi risklerde pek bir ilgisi yok. Sanırım burada sormak istediğiniz, yalıtım kalınlığının artmasıyla, yapıştırıcıya ve dübellere gelen moment yüklerinin artması. Eğer avrupa normlarına uygun bir yapıştırıcı ve dübel kullanırsanız bu sorun ortadan kalkacaktır. Unutmayınki şu anda Avrupanın birçok ülkesinde, ortalama levha kalınlıkları 12-18cm arasında değişiyor. Darbeye dayanım konusunda ise, güveneceğiniz katman yalıtım levhası değil, fileli sıva ve son kat kaplamadır. Dış cephe ısı yalıtım sistemlerine zarar vermek düşündüğünüzden daha zordur. Yani kazara ufak tefek çarpmalara karşı dayanıklıdırlar. Tabi elinize balyozu alıp vurursanız ona birşey diyemem :)
3. Birkaç çeşit son kat kaplama vardır. Son zamanlarda, uygulama kolaylığı, uygun fiyatı ve şantiyeden sonra boyanabilmesi gibi hususlarda avantaj sağlayan mineral kaplamalar öne çıkmaya başladı. Günümüzde kullanılan mineral esaslı son kat kaplamalar her tür bölgede kullanılmak üzere çok uygunlar. Sadece 2mm'den az uygulanmamaları gerekiyor. Eğer isterseniz son kat kaplama olarak, akrilik esaslı, silikon esaslı, silikat esaslı (Türkiye de pek kullanılmıyor) olanlarda var.
Eğer bu uygulamayı yapmak istiyorsanız size yardımcı olabilirim. E-Mail adresim aşağıda.
Saygılarımla,
|
|