Civilturk.com 2004 yılında yayın hayatına başlamıştır.
| Anasayfa | Firma Rehberi | FOTOHATA | Hiciv | Soru&Cevap | |
 



 
Guclendirme Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Güçlendirmeye EVET, ama KiMiNLE?

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)



Sayin KUBIN' in 2000 yilinda cikan yazisinin ardindan bircok gelisme ve degisme meydana geldi. Amerika' da IBC 2003 Guclendirme Yonetmeligi piyasaya cikti ve ulkemizde, guclendirmeyi de kapsayan yeni bir Afet yonetmeligi taslagi hazirlanarak goruslere sunuldu. Son zamanlarda iyice ortaya cikan ve adeta meslek erbabinin agzinda pelesenk olan PUSH-OVER analizi ( ITME ANALIZI ) teknik piyasaya damgasini vurdu. 10 yillar once el ile yapilan hesaplar sirasinda belki de cok kisinin bilmeden yaptigi ITME analizi cozumleri, bilgisayarlarin gelismesine paralel olarak ortaya cikmis gibi gosterilmeye calisildi. Elbette, yapilan islemlerin azalmasi ve sutun yogurt olmasi veya bakilan caydanligin daha cabuk kaynamasina benzer bicimdeki gayretler ile paket programlar cok deger kazandi. Amerika' da 2 kere 2 nin bile hesap makinasi ile hesaplanmasina gerek duyan zihniyetin, dunya ulkelerinin ve bilhassa ulkemiz insaninin uzerine attigi bu agir yuku tasimak zorunda miyiz? Ulkemizdeki yapi stogunun tamamina yakini; kotu beton, kotu iscilik, kotu kullanim ve kotu zihniyet ile yogrulmus ve bakimsizliktan harap olmus durumda.

Bir kisim muhendis ve ogretim elemani gibi ben de binalarin guclendirilebilmesi taraftariyim. Bu islerin hizli ve guvenli olmasi ise herkesin tek istegi. Bu kadar buyuk bir yapi stogunun guclendirilebilmesi icin ise, buyuk bir mali kaynak yaninda ayni oranda muhendis ve isci destegi gerekmektedir. Birkac kamu binasi disinda, konutlarin guclendirilebilmesi: Malsahiplerinin mali kaynak yetersizligi ve anlasamamasi sebebiyle mumkun gorunmemektedir. Mumkun olanlar icin ise, ayrilan maddi kaynak yetersizligi; guclendirme projelerinin guven verici nitelikte olusturulmasina imkan vermemektedir. Yapilan projelerin kontrolunun saglanmasi bir baska kaosu beraberinde getirmekte. Hangi belediye ve kim, guclendirme projelerinin gercek kontrolunu yapacaktir? Yapi denetim kuruluslarinda istihdam edilen muhendisler veya uzman muhendislerin bizzat kendileri herhangi bir guclendirme projesi olusturmuslar midir veya kac tanesi konunun ciddiyetini kavrayabilmektedir?

Yeni yapilacak binalarin projelendirmesinde yetersiz kalan bu muhendis grubu, acaba guclendirme projelerinde ne derece kalem oynatabileceklerdir?

Aslinda sistem kurulmus gibi gozukuyor. Bazi paket programlar temin edilecek, daha sonra birkac bilgi ile programlara girilecek ve sonuc harika.Tereyagindan kil ceker gibi veya kultur bunalimi yasayan kultur bakanlari gibi olay muhtesem. Bu projenin altina imzayi da birakin COMPUTER atsin..

Esas problem binalarda veya hesap yontemlerinde degil. Problem eski yonetmeliklerde hic degil. Problemin kaynagini yanlis yerde ararsak, sonuca nasil ulasabiliriz? Birakalim yonetmelikleri egitmeyi, insanimizi ve muhendisimizi egitelim.



Saygilarimla,
ERKAN SAMHAL
Ins.Yuk.Muh. (I.T.U.) - 1989

 

 

Guclendirme Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Güçlendirmeye EVET, ama KiMiNLE?

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)

Proje | Guclendirme | Yazim: 1.8.2005 | Hit : 381                                 BU SAYFAYI YAZDIR

Anasayfa >> Araştırıyoruz >> Guclendirme >> Güçlendirmeye EVET, ama KiMiNLE?
 
Proje
 
Bu sayfada Sadece Guclendirme alanında faaliyet gosteren firma reklamları gösterilir.



BU KONU HAKKINDA 1 ADET YORUM YAPILMIŞTIR.


.:: scvs ::.
28.08.2005  
 
bu konu hakkında standartın olmaması en büyük problem
 
  Yazan : servet bay
Tel : 2424email :servetby@hotmail.com.tr

Sayfalar : 1

İsim Soyad

:
E-mail
:
Tel :
Baslik :

 

 

 


Copyright © erdinç özkara