Civilturk.com 2004 yılında yayın hayatına başlamıştır.
| Anasayfa | Firma Rehberi | FOTOHATA | Hiciv | Soru&Cevap | |
 



 
Deprem Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
DEPREM

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)




Yurdumuzun %98’i deprem kuşağı üzerinde bulunduğundan ve depremi engellemek mümkün olmadığından, halkımız için en büyük tehlike depremdir.
İnsanları öldüren deprem değil, kötü yapılmış binalar ve bina yapmaya uygun olmayan zemin koşullarıdır.
Depremden önce tüm önlemlerinizi planlayınız.
YAŞADIĞINIZ ve UZUN SÜRELİ KULLANDIĞINIZ MEKAN İÇİN:
Önce; evinizin depreme dayanıklılığını kontrol ettirin.
Evinizde olabilecek hasarı en aza indirmeye, yaralanmayı önlemeye ve depremden sonra en az dört gün (72 saat) yardımsız biçimde enkaz altında yaşamınızı devam ettirmeye hazırlıklı olmalısınız .
Evinizin, halihazır durumunu tespit ettikten sonra; koridorlar, ağır ve sağlam masalar, buz dolabı, çamaşır makinesi yanı ve benzeri, güvenli yerlerini ve camlar, aynalar, mutfak dolapları göğüs hizanızdan yüksek eşyalar ve benzeri tehlikeli bölgelerini belirleyin.
Bu belirlemelere göre Acil Durum Planınızı yaparak ailece paylaşın ve iş bölümü yaparak uygulayın.
Çocuklarınıza deprem sırasında evde ya da okulda bulundukları zaman ne yapmaları gerektiğini öğretin.
Okullarının deprem planını öğrenmelerini sağlayın.
Eve ulaşılamayacak durumlarda güvenli bir buluşma yeri belirleyin.
Acil telefon numaralarını telefon rehberinizin iç kapağında ayrıca telefonun üzerinde bulundurun.
Mutlaka her daire için 2 kg.lık veya iki daire için (Ortak bir alana koymak kaydıyla) 6 kg.lık yangın söndürme cihazı bulundurun.
Yangın söndürme cihazınızı test ettirdikten sonra evinizin kullanımına uygun bir bölümünde bulundurun.
Depremden önce yapılacak birkaç basit hazırlık depremden sonraki zor yaşantımızı çok kolaylaştırabilir.
Örneğin; mutlaka yakınımızda bulunduracağımız ayakkabılarımız, yatağımızın yanında kullanıma hazır bir cep feneri , evimizin ailece bilinen güvenli bir yerinde bulunduracağımız acil durum çantası, aracımızın bagajında; bir çadır, uzun müddet bozulmayan yiyecek ve içecekler, fener, ilkyardım malzemesi, giysi, telsiz, battaniye, sıhhi malzemeler gibi eşyaların bulunması organize yardımın gelmesi için gerekli olan 3- 4 gün boyunca bizi çok rahatlatacaktır.

Korunma için bulunacağınız yeri ve muhtemel kaçış yolunu önceden belirleyin.
Depremin yıkıcı etkisi 10-12 saniye sonra başlamaktadır. Bu süre, binayı terk edebilmek için çok önemlidir.
Kronometreli kaçış uygulaması:
Eğer bulunduğunuz noktadan 10-12 saniye içinde bina dışına çıkacak ve güvenli bir açık alana ulaşacak durumdaysanız, bu yolu saptayın. Bu süre içinde kaçma eylemini gerçekleştirebilecek bir yöntem bulduğunuz takdirde, tatbik ederek zamanı saptayın.
Böylelikle hem kesin kaçış sürenizi öğrenebilir, hem bu süreyi daha da kısaltacak yöntemler geliştirebilirsiniz.
DİKKAT:Bu yöntem sadece giriş altı, giriş ve 1. katta olanlar için geçerlidir.
Binayı terk ederken mutlaka başınızı yüksekten veya tavandan düşen nesnelerden (tuğla, kiremit, avize vb.) korumalısınız.
Bir kask veya baret, bulamazsanız bir sandalye, bir tahta parçası, büyük ve kalın bir kitap işinize yarayabilir.
Eğer binayı terk edemiyorsanız;
Kesinlikle merdivenlerden ve boşluklarından uzak durunuz.
Asansör kullanmayınız.
Birinci kattan daha yüksekteyseniz atlamayı denemeyiniz.
“Yaşam Kurtarma Alanları” yaratınız. Masa, yatak altı gibi yerler yerine, ağırlık merkezi yere yakın çelik dolaplar, para kasaları, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi nesnelerin yanına veya buna benzer karşılıklı duran eşyaların arasına yatın ve ayaklarınızı karnınıza çekerken, ellerinizi de başınızın üstünde kavuşturun.
Yıkılma anında bu nesneler belki tamamen ezilmeyecekler ve yaratabilecekleri alan, sizin yaşam kurtarma alanınız olacaktır
Mutfak ve banyolar iyi bir saklanma ve “yaşam kurtarma alanı ” yaratılabilecek uygun bir ortam gibi gözükmektedir.
Tezgah altında ve yanında yer alan fırın, bulaşık makinesi ve buzdolabı, bu bölümün ezilme oranını en aza indirger.
(Ancak, set üstü dolaplardan dökülecek tabak, çanak ve bardak gibi cisimlere karşı bir önlem alınması, rafların düşmesine engel olmak için de duvarla olan bağlantılarının sabitleştirilmesinde yarar vardır.)
Yaşanan depremlerden elde edilen veriler, gerekli tedbirler alınmak kaydıyla mutfak ve banyoların en uygun yerler olabileceğini göstermektedir.

DEPREM ANINDA:
Sarsıntı başladığı andan itibaren 10-12 saniye içinde bulunduğunuz yerden bina dışına güvenli bir açık alana çıkma olanağınız ve planınız varsa, bunu derhal önceki bölümde anılan önlemleri alarak uygulamaya koyun.
Eğer binayı terk edemiyorsanız, daha önce belirlediğiniz yaşam kurtarma alanı gidin ve yan yatarak, ayaklarınızı karnınıza çekerken, ellerinizi de başınızın üstünde kavuşturun.
Kesinlikle oradan oraya koşmayın ve ayakta durmayın.
Balkona çıkmaktan, merdivenden inmekten, asansöre binmekten kaçının.
Kolon ve kirişlerden de uzak durun.
Bu arada, camlar kırılabilir, kitaplıklar devrilebilir, mutfak dolaplarındaki tabak çanaklar dökülebilir.

DEPREM ANINDA TAŞITTA BULUNANLAR:
Yer sarsıntısını hissettiğiniz anda, paniğe kapılmayın.
Otomobilde; Yolda iseniz, aracınızı yol kenarına çekip, binalardan, elektrik direklerinden veya ağaçlardan uzakta durdurun.
Tünelde; İçinde iseniz ve çıkışa yakın değilseniz, aracınızı durdurup aşağıya inin ve yanına yan yatarak ayaklarınızı karnınıza çekerken, ellerinizi de başınızın üstünde kavuşturun.
Kapalı bir otoparkta; Arabanızın dışına çıkıp, yanına yatınız, üzerinize yıkılacak tavan, tünel gibi büyük kitleler aracı belki ezecek, ama yok etmeyecektir.
Araç içinde olduğunuz takdirde, üzerinize düşen bir parça ile ezilebilirsiniz.
DEPREMDEN SONRA:
Deprem sonrasında nasıl davranacağınız çok önemli.
Paniğe kapılmadan, söylentilere inanmadan, kurtarma çalışmalarına katılmak gerekir.
Deprem öncesi önlemlerinizi aldıysanız ve depremi az ya da çok hasarla atlattıysanız, öncelikle durumunuzu değerlendirin;
Bulunduğunuz yapı yıkılmamışsa ve kaçabilecek durumdaysanız kontrollü, hızlı ve dikkatli bir şekilde binayı terk edin (Binadan ayrılırken kapıları dikkatli bir şekilde açın, sarsıntı anında merdivenler bağlantı yerlerinden ayrılmış, tavandan dökülebilecek sıva, beton parçası gibi tehlikeli durumlar olabilir.)
Çünkü; Hemen ardından gelebilecek bir artçı şok, o ana kadar yıkılmamış binayı yıkabilir.
Binayı terk etmeden önce çevrenizdeki seslere kulak verin, bu sesler, zor durumda olan insanlara ait olabilir. Bu sayede, binadan çıktıktan sonra yapılacak olan yardımlara çok daha hızlı bir şekilde katkıda bulunabilirsiniz.
Kurtuldunuz! Bu kez başka sorumluluklar sizi bekliyor.
Binaların dışına çıktığınız andan itibaren kurtarma çalışmalarına yardımcı olmanız gerekir. Verebileceğiniz her türlü destek, yaşam kurtarmak demektir.
Kalabalık mekanları boşaltırken sakin olmak, toplu ve düzenli hareket etmek çok önemlidir. Felaket sonrası olası karmaşa ortamı için dikkatli olunmalı.
EĞER ENKAZ ALTINDA İSENİZ;
Kıpırdayacak durumdaysanız ve kesin bir çıkış yolu görebiliyorsanız, kurtulmak için çaba gösterin.
Aksi takdirde durumunuzu koruyun ve sakin olun.
Dışarıdan bir müdahale sesi duyana kadar bağırmaya çalışmayın.
Fazladan her çaba, size gelecekte gerekli olacak enerjiyi tüketecektir.
İlerleyen saatlerde dışarıya ses verebilecek bir ses kaynağı yaratma yolu bulun. Tencere benzeri bir metale vurulacak bıçak sapı, sert bir yüzeye vurabileceğiniz diğer sert bir cismin olup olmadığını kontrol edin. Çünkü saatler geçtikten sonra böyle bir şey edinme gücünü kaybetmiş olabilirsiniz. Bir ses duyduğunuzda cevap verin, yerinizi ve durumunuzu anlatmaya çalışın.

DEPREM SIRASINDA DIŞARIDA BULUNUYORSANIZ :
Bina, direk, reklam panosu, duvar gibi devrilebilecek şeylerin uzağında durmak gerekir.
Herhangi bir nesnenin altına girmek çok sakıncalıdır. Deprem bitene kadar açık alanda beklenmelidir.
İstanbul gibi bir kentte araba kullanamayacağınızı bilmelisiniz.
Yolların büyük bölümü yıkılacak yada enkaz yığınlarından kullanılamaz hale gelecektir.
Sağlam olan yollar ise trafik yoğunluğundan kullanılamaz hale gelecektir! Bu durumda, saatlerce yürümek yakınlarımıza ulaşmanın tek yolu olacak.
Rahat bir ayakkabı ve birkaç giysi, yağmurluk bu uzun yürüyüşü daha mümkün kılacaktır.
Bir başka büyük tehlike de, depremden sonra çıkacak olan yangınlardır
Eğer depremde evimiz yıkılmadıysa ve hasar görmediyse eve girip doğal gaz , elektrik, LPG tüpü gibi sistemleri ana vanalarından kapatmak gereklidir.
Bunun dışında salgın hastalıklar, yiyecek ve içecek kıtlığı, sel ve artçı depremler gibi ana deprem şokundan sonra devem eden tehlikelere karşı hazırlıklı bulunulmalı ve mutlaka önlem alınmalıdır.
ACIL DURUM ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKENLER:
İlk yardım çantası ve kitapçığı (hayatta kalma el kitabı), naylon yağmurluk, su , kuru yiyecekler (kuru kayısı, dayanıklı bisküvi) cep feneri ve yedek piller, kalem ve kağıt, el radyo ve pilleri, gerekli ilaçlar ve tedavi gereçleri.

ARABA BAGAJI İÇİN
Bu listedeki eşyalar evinizde bulunan acil durum çantasındaki gereçlere ektir. Bunları aracınızda ayrı bir yerde bulundurunuz.
çekme halatı ve takoz, zincir, en az dört litre şişe su, konserve yiyecek, kurutulmuş meyve, fındık ve konserve açacağı, yedek kıyafet ve bir sırt çantası, uyku tulumu ve yer battaniyeleri, ilk yardım çantası, ilaçlar, el feneri ve yedek pilleri, su geçirmez kibrit ve mumlar, tuvalet kağıdı ve torbaları, bozukluk içeren para, yaşadığınız bölgenin haritası, kalem ve kağıt, çocuklar için oyuncaklar (oyuncak bebekler), her bir şahıs için tahliye çantası. Aynı zamanda, daima aracınızın benzin deposunu en az 1/4 oranında dolu tutun.

OFİS ÇANTASI:
Bu listedeki eşyalar evinizde bulunan acil durum çantasındaki gereçlere ektir. Söz konusu eşyaları ofisinizin uygun bir yerinde muhafaza edin.
Eldivenler, sert ayakkabılar ve kıyafetler, acil durum battaniyeleri, el feneri, radyo ve piller (su geçirmez çantalarda muhafaza edilmelidirler), bir düdük, kurutulmuş meyve, fındık ve yüksek enerji besinleri, aile ve arkadaşlarınızın fotoğrafları, isim adres ve sağlık bilgilerinizin yazılı bulunduğu bir kağıt .
EN AZ BİR HAFTALIK GEREÇ BULUNDURUN.

 

 

Deprem Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
DEPREM

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)

Santiye | Deprem | Yazim: 20.11.2005 | Hit : 137                                 BU SAYFAYI YAZDIR

Anasayfa >> EDITORYAZILARI >> DEPREM
 
Santiye
 
Bu sayfada Sadece Deprem alanında faaliyet gosteren firma reklamları gösterilir.



BU KONU HAKKINDA 0 ADET YORUM YAPILMIŞTIR.



İsim Soyad

:
E-mail
:
Tel :
Baslik :

 

 

 


Copyright © erdinç özkara