Civilturk.com 2004 yılında yayın hayatına başlamıştır.
| Anasayfa | Firma Rehberi | FOTOHATA | Hiciv | Soru&Cevap | |
 



 
Tasarim Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Yorumlarınızı Bekliyoruz...

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)



Ekte size bir Dershane galeri boşluğunun çelik döşeme ile kapatılmış resimlerini gönderiyorum.Döşemede acayip sarsıntı oluyor. Bu düzenleme ile ben ilgileniyorum. Bayramdan sonra çalışmalara başlıyacağım. Resimden tespit ettiğiniz hataları ve siteniz vasıtasıyla bu konudaki arkadaşların yorumlarını ,konu hakkında tecrübe ve bilgisi olanların yardımını siteniz aracalığıyla istiyorum.

Başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.



En büyük kafes kiriş boyu : 10 mt.
Yaklaşık döşeme alanı: 70 m'2
Döşemede baklava saç üzerine 10 cm. şap döküldü.



image hosting by imagevenue.com

image hosting by imagevenue.com

image hosting by imagevenue.com





ABDULLAH YAKAR.
1. mail. bolukemin[at]mynet.com
2. mail. info[at]bolukemin.com

 

 

Tasarim Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Yorumlarınızı Bekliyoruz...

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)

Fotohata | Tasarim | Yazim: 13.1.2006 | Hit : 275                                 BU SAYFAYI YAZDIR

Anasayfa >> FOTOHATA >> Yorumlarınızı Bekliyoruz...
 
Fotohata
 
Bu sayfada Sadece Tasarim alanında faaliyet gosteren firma reklamları gösterilir.



BU KONU HAKKINDA 8 ADET YORUM YAPILMIŞTIR.


.:: SİSTEM VE MALZEME YANLIŞ ::.
16.01.2006  
 
sevgili arkadaşım ;
bende yukarıda yazıları bulunan saygı değer meslektaşlarıma katılıyorum.Valla resimleri inceleyince dehşete kapıldım.....Bu düpedüz hesabı kitabı olmayan bir demir doğrama ustasının yapımı gibi görünüyor..Şayet bir mühendisin gözetimi altıda yapılmış ise onuda buradan esefle kınıyorum.
BANA GÖRE :
sistem yıkılıp yeniden tecrübeli bir mühendis tarafından çözülerek dizayn edilmeli.
çelik konstrüksiyon yapıları demirdir bişey olmaz taşır mantığıyla yapamazsınız.
bilgi ve tecrübe ister.
yukarıda göndermiş olduğun resimlerde bunların hiçbirisi mevcut değil.
açıklık 10 mt diye yazmışsın.bu çelik için büyük bir açıklık değil ama resimden de anlaşıldığı üzere kullanılan wendell kirişleri olduğu gibi sehim yapmış.
10 cm şap yazmışsın , eger beton bir zemin elde etmek zorundaysan mevcut sisteme döşeme muamelesi etmek zorundasın kullanacağın beton kesinlikle donatılı olmalıdır.Çünkü çelik üzerindeki dinamik yükün de etkisi ile ister itemez rezonans'a girecektir buda o döşemede donatı kullanmaz isen çatlamasına ve ayrılmasına sebep olacaktır.
kesit hakkındaki görüşüm ise dolu gövdeli kirişler ,yapma kirişler yada petek kirişler kullanarak dizayn etmendir.
saygılar..........
İnşaat Mühendisi
Hüseyin BAYRAK
 
  Yazan : Hüseyin BAYRAK
Tel : 2321212email :huseyinbayrak@gmail.com

.:: döşemedeki ve zihindeki hata ::.
14.01.2006  
 
Değerli  arkadaşlar, her  tarafı  ile  yanlış  olup çözümü  imalatından  daha  zor  bir imalttaki  anlayış  ülkemizdeki genel  yapılaşma  anlayışı  değilmi ?Malesef  bunlara  bazı  meslektaşlarımızda onay  vermekte  hatta sessiz  kalarak  daha  büyük bir  suç  işlemektedir.Piyasadaki  çarıklı  inşaat  imalatçılarınca ( Müteahhit diyemiyorum) iş bilir  mühendis  onun  cebine  en az zarar verecek, çabuk  iş bitirecek, fazla  malzeme  istemeyecek, çokta sağlam  olmasada olabilecek imalata  izin  veren  mühendistir. Bu  ülkemizin  genel  sorunu  olmakla  beraber. Biz  mühendisleri çok  zorda  bırakan  durumlardır.Ç özüm  bizi  ekonomik  olarak  zorlasada  meslek  etiği  her  şeyden  önce  gelmelidiri Şimdi  gelelim  sözkonusu  imalata; tamamen  bir an önce  kullanıma  açılabilme  kaygısı  ile  yapılmış  bu  imalatda hesaplar  kirişden  döşemeye gelmiş  kolon  hiç  hesaba  katılmamıştır.bunun için öncelikle  şu  noktalara  özellikle  parmak  basmalıyız.
1_Döşeme  yükü  nedir? ne  malzeme  kullanılacaktır önceden  karar  verilmemiş. Verilse  idi öyle  esnek  bir  sistem  üzerine  anlamsız bir  şap  imalatı  yapılırmı  idi? bu  şap  kesinlikle  çatlar  ve  hiçbir  taşıyıcılığı  olmaz (kaldıki şap  yük  taşıyıcıda değildir) aksine  sistemi  anlamsızca  ağırlaştırır.
2-10 m. açıklık; kesitini  anlayamadığım  ama kiriş  taşıma  özelliğini  en  çok  etkileyen kiriş  yüksekliği  sanki  çok  az.
3-Ayrıca  kullanılan kutu  profil  kalınlığı  nedir ? buda  çok  önemli.  Yanlış  imal  edilmiş kirişlerin asıl  taşınacağı  yer  önemli  olup mevcut  sisteme  bunu  tahkik  yapmadan  oturtamazsınız. öncelikle  buraya mevcut  taşıyıcı eğer taşıyabiliyor  ise ilave  bir  mesnet  yaratmak  gerekir.Taşıyamıyor isede  mevcut  taşıyıcı  yanlarında  başka  bir  taşıyıcı  ilavesi  yapmak  gereklidir.r. Bunların  kaynaklarının  sürekli  dolgun  çapaktan  arınmış olması  gerekir.Kiriş  üzerindeki  mahyaların (yük  aktarıcıların ) kesitlerinin  yeterli ve  ara mesafelerinin  uygun ve  az olması  gerekir.En  son  olarak  böyle  çelik  konstrüksiyon  bir  sistem daha  esnek ,sağlam  hafif  bir  kaplama  malzemesi  ile (örn. ferforje saç, genleştirilmiş metal, emprenye  ahşap kaplama  malzemeleri olabilir.) kaplanmalı ve  bu  konstrüksiyon  korozyana  karşı kesinlikle uygun bir  kaplama  malzemesi  ile örtülmelidir  diye  düşünüyorum.
 
  Yazan : Taner Tuncer
Tel : 0236.4331565email :tanertuncer61@yahoo.com

.:: Korozyon ::.
14.01.2006  
 
Merhabalar

Resimleri gördüğümde duyduğum üzüntüyü aşağıdaki maili yazan arkadaşla paylaşıyorum.
Fakat bu tip çelik yapı işlerinde ki en önemli sorun olan “Korozyon” un çok dikkat çekilmeden geçiştirilmesini de anlamış değilim.

Avrupa da bu tip imalatların hemen hepsi önce sıcak daldırma galvaniz olur ardından boya uygulanır.

Yani arkadaşın dikkat çektiği noktada kutu profilin içini koruyamıyoruz diye bu malzemeyi projelerde konstrüksiyon olarak kullanmıyalımmı?Söz konusu resimlerdeki seçimin yanlışlığı ayrı bir olay.Ama bu konularda yetkin olduğunu düşündüğüm arkadaşın bu tip konstrüksiyonlarda koruma amaçlı SDG den bir cümleyle de olsa bahsetmesini beklerdim.
Evet bence de o proje tamamen ortadan kaldırılmalı SDG uygulanmış daha uygun bir konstrüksiyonla yapılmalı.

Bu Galvanizli çelik yapı örnekleri ve SDG nin faydaları  web sitemizden görülebilirç. ( www.marmaragalvaniz.com.tr   )

Bu maili kesinlikle reklam amaçlı yazmıyorum.

Ama incelediğim çok iddialı hazırlanmış yapıdanısmanı.com  sitesinde dahi SDG ile ilgili hiçbir şey göremeyince bu maili yazma gereği hissettim.SDG nin bilinmemesi dolayısıyla koruyamadığımız çeliğin ülkemiz GSMH ına etkisi yıllık yaklaşık 15 milyar Dolar. 
Sadece bunu yazayım istedim.Buradan bir şey çıkartabilirsiniz sanırım.

Herkese saygılar. 
 
  Yazan : Bünyamin HALAÇ
Tel : 0email :bhalac@marmaragalvaniz.com.tr

.:: Kullanima Kapatin ::.
14.01.2006  
 
Sevgili kardeşim;
Oluşturulan sistemi ikiye ayıralım..
A- Çelik yapı: Kutu profillerle oluşturulan wrendell kirişlerinde;
1-Malzeme seçim, birleşim, temizlik  ve korunma hatalarından dahada önemli olmak üzere kiriş yüksekliğinin yetersiz kaldığı dikkatle bakılırsa sehimlenmeden anlaşılıyor,
(Bilindiği gibi çok basit olarak açıklıkta oluşacak M, alt ve üst başlık kuvvet çiftinin P, kiriş yüksekliği h ile çarpımını, yani M=P*h ile karşılamalıdır....)
2-Wrendellerin üst başlıklarına oturacak aşıkların, düğüm noktalarına oturtulmasına -hele kutu profillerle teşkil edilmiş sistemlerde- önemle dikkat edilmelidir.(Ben açıklık yükü taşıyan üst başlıkta gerekli tahkiklerin yapıldığını sanmıyorum!..)
3-Düğüm noktalarının dönmelere karşı -plaka kullanılarak düğüm teşkili- tutulmuş olması gerekirken, bu önemli detayın uygulanmadığı,
4-Düşey, yatay çapraz ve stabilite bağları ile gerek wrendellerin ve gereksede  -çok endişeliyim görülen açıklığı geçen aşıkların- sistem olarak dönme ve burulma etkilerine karşı korunması gerekirken korunmadığı,
5-Üstündeki dinamik yük etkisi ile zaten kötü ve kontrolsuz olduğu görülen kaynaklı birleşimlerin erken yorulma ve çapak etkileri nedeniyle zamanla çatlaması ve kırılmaları kaçınılmaz gözükmektedir.
Üstelik kutu profil kaynak birleşim boşlukları nedeniyle içten çabuk korozyona uğramakta ve kısa sürede kesit kaybına uğramaktadır. Buda önlenememektedir.

B- Betonarme yapı:Anlaşılan burası boş bir mekan, -galeri-  ve dört taraftan BA yapı ile çevrili.
O halde:
1-Çelik yapının mesnetlendiği BA kirişler normalde tek taraftan yüklü iken hem de büyük bir açıklıktan yük alarak iki taraftan yüklü hale getirilmiştir. BA hesaplarda böyle bir yükün öngörüldüğünü  hiç zannetmiyorum.
2-BA kirişler açıklıkta üst başlık bölgelerinden kırılmıştır, kesit zayıflatılmış, BA de çentik etkisi başlatımıştır.
3-Çelik sistemin BA sisteme mesnetlendirilmesinde hiçbir özen gösterilmediği gibi teknik olarakta hiç ama hiçbir detaylandırma yapılmamıştır. Zannederim ki hiç mühendislik hizmeti görmemiş.
4-BA çeliğinin niteliğini ayırt edemiyorum -donatıya bu tip kaynaklı birleşim ne demektir ve yük altında hangi cesaretle yapılır anlayamıyorum- ama yapılmış, peki hiç değilse neden donatı açıkta bırakılmışta korozyona karşı korunmamış?.Geri dönüşte mevcut yapı da kusur oluşmasına açık bırakılmıştır?..
5-Toping beton neden kompozit ve daha ince teşkil edilmemiş...

Öneri; Bence,
KULLANMAYA KAPATIN, ardından
SİSTEMİ CİDDİ BİR ŞEKİLDE MÜHENDİSLİK HİZMETİNDEN geçirin..
Olabilirmi?..Olamaz mı?..

ONT
 
  Yazan : Osman Nuri Taskin
Tel : 0email :osmannuritaskin@yahoo.com

.:: Döşemedeki sorun ::.
14.01.2006  
 
Döşemedeki sorun makaslarda diogonal olmamasından kaynaklanıyor mevcut makasları devre dısı bırakan yeniden aynı miktarda makas üretilip,öngerilme saglanacak şekilde yerleştirilirse sorun çözülür dikkat edilmesi gereken,mesnetlerin yük tahkikinin yapılması ve öngerilme sisteminin dikkatli yapılması.

Engin Aşar
inş.müh.1975
 
  Yazan : Engin Aşar
Tel : 0email :dosya@izogin.com

.:: Sökün Yeniden Yapin.. ::.
14.01.2006  
 
SIZ EN IYISI BU DOSEMEYI TAMAMEN SOKUP YENIDEN YAPIN.

DOGRU OLAN BIR TARAFI YOK BUNUN.


CETINER CALIS.
INS. MUH.
YAPI DENETCISI.
 
  Yazan : Çetiner Çalış
Tel : 0email :cetiner_calis@kablonet.com.tr

.:: Hatalar ::.
14.01.2006  
 
Kafes kiris seklinde yapılmış kirislerin mesnet baglantisi döseme demirlerine kaynakla tutturulmus ki bu  yeterli degil. mesnet noktasında güzklü bir levha baglantisi sart. Ayrıca sistemdeki maximum yüklere göre analiz yapilmali.
Sehim ve sallantiya gelince bunu engellemek biraz zor cünkü sac döseme mutlaka salınım yapacaktır.
Analiz etmek lazim ama bence en tehlikeli bölge kafes kirise benzer kirislerin mesnet (baslik bölgeleri) baglantisi cok zayif.
Bunun haricinde malzemelerin boya ve kaynak tahkiki de önemli.

Kolay gelsin
 
  Yazan : Alp Aslan Cevik
Tel : 0email :alpaslancevik@yahoo.com

.:: Döşeme Hataları ::.
14.01.2006  
 
Göndermiş olduğunuz resimleri hayret ve üzüntü ile inceledim, hele bu döşemenin üzerinde öğrenim çağındaki gençlerin dolaşacak olması üzüntümü ve tedirginliğimi daha da artırdı.

Hiçbir hesaba kitaba dayandırılmadan, imalat genel kabul ve tekniklerine tamamen aykırı olan bu konstrüksiyonu yapan da yaptıran da bence suç işliyor. Kalıcı bir yapıda, dıştan kumlanmış ve boyanmış olsa bile içten korozyona açık kutu profil malzeme kullanılması, çekmeye çalışan kutu profilde önlem alınmadan uç kaynağı yapılmış olması, sistemin hiçbir yerinde çaprazlama yapılmaması, beton  kiriş ve çelik mahya arasında kesme kuvvetleri ve moment yüklerine göre tasarlamış ankeraj plakası v.s. kullanılmadan bağlantı yapılmış olması, bu bağlantı esnasında mevcut betonun ve kiriş donatılarının zedelenmesi, döşeme betonunun trapez saç üzerine stud veya donatı kullanılarak sistem ile beraber çalıştırılması yerine baklava saç üzerine ölü yük şeklinde10cm  şap dökülmesi, tüm kaynak ve imalat detaylarının  ehil olmayan kişilerce yapımış olması...Bırakın sarsıntı ve salınım yapmasını, döşemenin ayakta durması bile bence bir mucize. Konstrüksiyonun elle tutulabilir hiçbir tarafı yok ve tamamen yıkılıp gerekiyorsa mühendislik anlayışı içinde yeniden yapılması en doğrusu.

Eminim başka görüş ve yorumlarda alacaksınız, ama bu hali ile söz konusu döşeme can almaya hazır bir kapan niteliğinde ve umarım diğer yorumlarda sizi böyle bir hataya alet olmaktan alıkoyacak yönde olur.

Saygılarımla,

Kubilay Tüfekçi
 
  Yazan : Kubilay Tüfekçi
Tel : 0email :ktufekci@tms.tc

Sayfalar : 1

İsim Soyad

:
E-mail
:
Tel :
Baslik :

 

 

 


Copyright © erdinç özkara