Civilturk.com 2004 yılında yayın hayatına başlamıştır.
| Anasayfa | Firma Rehberi | FOTOHATA | Hiciv | Soru&Cevap | |
 



 
Tasarim Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Bina tasarımı

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)




YANLIŞ DOĞRU
Binaların giriş katlarına mağaza, restoran gibi ortamların yaratılması amacıyla kolonlar arasındaki dolgu duvarlar veya perdeler kaldırılarak oluşturulan yumuşak (zayıflatılmış) katlar binalarda yıkılmalara neden olabilir. Bu durumlarda binayı sağlamlaştırmak için bazı boşluklarda betonarme perde duvarı oluşturulmalı, tüm kolonlar yıkılmayı önleyecek yeterlilikte boyutlandırılmalı ve tüm kat yüksekliği boyunca enine donatılarla (etriye) kuralına uygun sarılmalı.
 
YANLIŞ DOĞRU
Deprem esnasında, bitişik nizam inşa edilmiş iki binanın birbirine çarparak hasar vermemesi için, iki bina arasında yeterli aralık bırakılması gerekir. Ayrıca iki ayrı binanın her bir kat seviyesi aynı olmalıdır.
 
YANLIŞ DOĞRU
Yatay düzlemde L, T, U ve kare tipi tasarımlar deprem esnasında burulma hasarı oluşturacağından bina dikdörtgen planlı parçalara ayrılmalıdır.
 
YANLIŞ DOĞRU
Planda kolon ve perdeler dengeyi ve burulmayı oluşturmayacak biçimde düzenlenmelidir.
 
YANLIŞ DOĞRU
Kolonların güçlü boyutları her iki doğrultuda da dengeli bir biçimde dağıtılmalıdır.
 
YANLIŞ DOĞRU
Binalar eğimli arazide inşa edilmiş olsa dahi temeller aynı seviyede olmalıdır.
 
YANLIŞ DOĞRU
Binalarda kolonlar kirişlerden daha güçlü olmalıdır.
 
YANLIŞ DOĞRU
Binaların özellikle bodrum katlarında sıkça görülen ve taşıyıcı sistemde kısa kolon etkisi oluşturan tasarımlardan kaçınılmalı veya kısa kolonlar enine donatı (etriye) ile kuralına göre sarılmalı veya duvar ile kolon arasında uygun aralıkta boşluk bırakılmalıdır.
 
YANLIŞ DOĞRU
Kolon ve kiriş birleşim bölgelerinde enine donatılar (etriye) Türkiye Deprem Yönetmeliği'nde belirtilen sıklıkta yerleştirilmelidir.
 
YANLIŞ DOĞRU
Binalarda düşey doğrultuda düzensizlik oluşturacak tasarımlardan kaçınılmalı ve binalar derzlerle birbirinden ayrılmalıdır.
 
YANLIŞ DOĞRU
Binalarda ısı yalıtımı sağlamak amacıyla çift sıra inşa edilen, taşıyıcı özelliği olmayan dış duvarlar, deprem esnasında kolayca yıkıldıkları için can kayıplarına sebebiyet vermektedir. Bundan dolayı, dış duvarlar bütün olarak inşa edilmelidir.

 

 

Tasarim Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Bina tasarımı

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)

Proje | Tasarim | Yazim: 7.11.2003 | Hit : 3450                                 BU SAYFAYI YAZDIR

Anasayfa >> Araştırıyoruz >> Proje >> Bina tasarımı
 
Proje
 
Bu sayfada Sadece Tasarim alanında faaliyet gosteren firma reklamları gösterilir.



BU KONU HAKKINDA 5 ADET YORUM YAPILMIŞTIR.


.:: Kat Seviyelerindeki Düzensizlik ::.
30.11.2005  
 
merhabalar benim merak ettiğim konu kat hizalarının aynı seviyede olmasıyla ilgili. çevremizde gözlem yaptığımız zaman bu kurala uymayan çok fazla bina grubu görebiliriz.bunun için nasıl bir önlem alınmalı yada kim almalı. mesela kat yüksekliği 3,00 m olan bir binayı boş bir parsele inşa ediyorsunuz ve deprem etkisini binayı yalın halde düşünerek hesaba katıyorsunuz.(sadece kat hizalarında) inşaat tamamlandıktan sonra başka bir firma sizin binanıza bitişik ve kat yüksekliği sizinkinden farklı  yada kat hizaları sizin binanızla eşit olmayan bir bina yapıyor ve deprem anında binanızın kolonuna diğer bina tarafından darbe (çarpma) etkisi meydana geliyor ama siz bu etkiyi projenizde öngörmemişsiniz doğal olarak.Bu durumda ne yapılmalı? Bu konuyla ilgili düzensizliğin giderilmesi için belediyenin mi 2. projeye müdahele etmesi gerekir? tecrübesi olan meslektaşlarımdan bilgilerini paylaşmalarını bekliyorum...Teşekkürler...
 
  Yazan : Ahmet
Tel : 11111111email :ahmet_cankaya81@yahoo.com

.:: Aydınlatıcı ::.
23.09.2005  
 
Bu yaptığınız çalışma beni bir inşaat mühendisi öğrencisi olarak kulaktan duyma ama hiçbir zaman fiziki olarak görmediğim noktalarda aydınlattı.Gerçekten teşekkürler.Bu arada yazlık 1+1 ev üzerinde çalışıyorum.Kolon kiriş döşeme ve mitemadi temel projelerinde son şekliyle daha kesin bir karar vermek için örnek proje yardımlarınızı bekliyorum.
 
  Yazan : Necdet Turan
Tel : 05052282981email :mccommo@gmail.com

.:: DIŞ CEPHE İLE İLGİLİ ::.
08.07.2005  
 
2 Blok halinde  toplam 48 dairelik bir inşaatta başlayacağım. Dış cephe tasarımı hakında yardımcı olursanız sevinirim. Selamlar
 
  Yazan : SUAT BÜKÜN
Tel : 412-2353560-3HATemail :suatbukun@gmail.com

.:: görüş ::.
07.02.2005  
 
uşakta çalışmakta olan bir mimarım geleneksel sistemle uygulama yapıyorum ancak statik projelerde projelendirme esnasın da mesnet demirleri inanılmaz fazla cıkmakta ve kesit kontrolü yapılmamaktatır. Örnek olarak 25 cm olan bir kiriş için montaj danatıları ve pilyeler çıkartıldıkdan sonra mesnet için verilen demir 10 adet 14 luk du bu uygulamada imkansız gibi bir şey bu tur durmlarda ınsaat müh arkadasların mesnet sayılarını kontrol etmesi gerektiğine inanıyorum tesekkurler
 
  Yazan : çağlar samancı
Tel : 0 532 3245301email :samanci78@hotmail.com

.:: görüş ::.
24.11.2004  
 
tüm deprem yüklerinin perdesiz çerçevelerle taşındığı süneklik düzeyi yüksek binalarda  R sayısının  8 alınması gerekmektedir.ancak çerçelveler arasına örülen duvarlarında perde etkisi yapacağı unutulmamalıdır.bu yüzden bu tür sistemlerde de R sayısının 8 den küçük alınması ( mesela 7 ) hesapların yakınsaklığı açısından gereklidir.
 
  Yazan : Ahmet Çelikkollu
Tel : 0 536 420 43 28email :celikkollu@mynet.com

Sayfalar : 1

İsim Soyad

:
E-mail
:
Tel :
Baslik :

 

 

 


Copyright © erdinç özkara