Civilturk.com 2004 yılında yayın hayatına başlamıştır.
| Anasayfa | Firma Rehberi | FOTOHATA | Hiciv | Soru&Cevap | |
 



 
demir Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Aralarına Beton girmeyen SIK donatılar

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)



Projesine uygun olarak yerleştirilen
donatıların sıklığı beton yerleştirmede sorun yaratıyor.

Bir çok noktada etrafı tamamen betonla sarılmayan bu donatılar
uygulamada gerçekten projede tasarlandığı gibi çalışabiliyor mu?

Brüt betona (dane çapı küçük agregalı beton karışımı) rağmen ...

Çözüm NASIL olmalı?

 

 

demir Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Aralarına Beton girmeyen SIK donatılar

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)

Fotohata | demir | Yazim: 30.10.2004 | Hit : 3942                                 BU SAYFAYI YAZDIR

Anasayfa >> FOTOHATA >> Aralarına Beton girmeyen SIK donatılar
 
Fotohata
 
Bu sayfada Sadece demir alanında faaliyet gosteren firma reklamları gösterilir.



BU KONU HAKKINDA 14 ADET YORUM YAPILMIŞTIR.


.:: sn humeyra sahin e ithafen ::.
23.11.2005  
 
verdiginiz tavsiyenin dogrulugu konusunda supheciyim.

su sorumun cevabini alirsam bu suphem ortadan kalkacaktir.

govdeye koyacaginiz donati ile tablaya yahutta tarafsiz eksene uzak yerlestirilecek donati nasil olacakta ayni moment kapasitesine sahip olacaktir.

heleki govdeye dagitacaginiz donatilardan basinc bolgesine giren donatilarin hangi tarafa hizmet edecegini siz dusunun.(basinca calisacaktir)

ben bu tavsiyenin riskli bir tavsiye oldugunu dusunuyorum beni bu konuda aydinlatirsaniz sevinirm. uygulama yapan arkadaslarda bu sorularim cevabini almadan lutfen bu tur bir uygulama yapmasinlar cunku ben ikna olmus degilim

gokay uygun
 
  Yazan : gokayuygun
Tel : 05055193588email :gokayuygun@yahoo.com

.:: tavsiya babından ::.
21.11.2005  
 
kiriş mesnet bölgelerinde karşılaşılan bu durumu azaltmak için şöyle bir yola başvurulabilir.kirişin mesnet  donatılarının %60 ı kiriş gövdesine kalan % 40 lık bölümü ise eşit oranda tabla genişliği boyunca döşemeye dağıtılabilir.mesnette kiriş tablalı çalıştığı için bu bir sorun yaratmaz
 
  Yazan : Humeyra Sahin
Tel : 05352708783email :humeyrashn@yahoo.com

.:: Acemi Mühendis ::.
01.11.2005  
 
Bu statikçi arkadaş ya acemi ya da sağlamlığı çok abartan bir insan. ben ilk defa öyle bi donatı görüyorum. adam çelik hasır yapmış, iyide niye birdaha çapraz donatı atıyor. gösteriş olsun diyemi yapmış acaba?? hee bakın ben daha iyi sağlam bina yaparım diyerekten.
 
  Yazan : Okan Köstek
Tel : __email :okankostek@hotmail.com

.:: Proje Hatası... ::.
09.08.2005  
 
Projeyi yapan statikçi arkadaş bence bu kadar donatı kullanması gerekiyorsa, daha büyük donatı çapı kullanarak donatı aralıklarını artırabilirdi. Bu resimdeki donatıya isterdiğiniz kadar ince malzeme kullanın tam olarak donatı-beton aderansını sağlayamazsınız ve mutlaka betonda boşluklar olacaktır. Ayrıca betonda ne kadar ince malzeme kullanılırsa beton sınıfıda o kadar düşecektir. Çimentonun artırılmasının buna bir miktar faydası olur fakat gerekli mukavemeti yakalayamaz. (böyle bir siteyi hizmete açan arkadaşlarada çok teşekkür ediyorum....)
 
  Yazan : İnş. Müh. Ozan Baştopçu
Tel : 04642261333email :oznb@hotmail.com

.:: sl ::.
26.05.2005  
 
  yönetmeliğimizde verilen min donatı aralıklarıproje üzerinde normal düzeyde düşünülebilirken yapım esnasında zoluklarla karşılaşılabiliyor.
  Genelde mimari boyutlardan dolayı kesit büyütülmesine gidilip,  kesitteki donatı yüzdesi küçültülemiyorsa proje mühendisleri kullandığı beton sınıfını yükseltilerek donatı sıklığı düşürülebilir. yada projecilerimize biraz daha iş düşerek kullanılan donatı çapını yükselterek yapıyı çözüp sonra düşük alarak yapıyı tekrar çözüp optial donatı aralığını yakalamakla çözüm yapmalıyız. Zaten hepimiz bilgisayar proğramı kullanıyoruz ne kadar zamanımızı alır ki bu işlem bizim. birde beton dökümünde hernekadar çoğu malzemeci karşı çıksada katkı maddelerine bence koyulmalıdır. çünkü malzemecilere göre katkı maddesi betonun mukavemetini düşürdüğü öne sürülmektedir. ama bana göre betonun iyi yerleşmesi ve istediğimiz adelansı sağlaması  , betonun mukavvemetinin yüzde  2 yada  3 düşmesinden daha önemlidir. birde vibratörü mutlaka kullanmalıyız donatı aralığı fazla olsa bile vibratörün amacı betonu yerleştirmek olduğu kadar mikser den gelen  betonun homojenliğini düzenlemektir.
 
  Yazan : inşat müh. murat çevikbaş
Tel : 05368304931email :mcevikbaş@yahoo.co.uk

.:: çözüm ::.
17.05.2005  
 
Eğer yapının güvenliği açısndan  projede çok sık donatı gerekiyor ise . yapılacak tek şey  çok küçük boyutlarda ince agrega kullanmak bunun yanında betonumu yüksek derecede workabiliteye sahip olmasını sağlamak ,  fakat mukavemeti düşük olmamalı , bunun içinse beton katkı maddeleri kullanmalıyız . ( hava sürülleyici veya akışkanlandırıcı )
 
  Yazan : sebahattin aydemir
Tel : 5372343204email :sebo89@hotmail.com

.:: min c-30 sınıfı hazır beton ::.
23.03.2005  
 
Malesef ülkemizde bu tür sorunlarla sıklıkla karşılaşmaktayız.Bir mühendis arkadaşımın Brüt beton kullanımıyla ilgili tavsiyesi çok güzel ama brüt beton 15-25 çakıl malzemesinin kullanılmadığı beton türüdür sadece .Yukarıdaki resimde bence bürüt betonda pek işlev görmez.Bence bu tür sorunları işin en başında yani proje hesaplanması esnasında çözmeliyiz.Mühendis arkadaşlarıma tavsiyem statik projeleri hesaplarken yüksek dayanımlı beton sınıflarını tercih ederlerse ki bana göre dürabilite kavramının da çokca bahsedildiği bu günlerde projeler min C-30 sınıfı hazır betona göre çözülmeli.Kesitler için gerekli min donatı oranları azalacak ve donatı aralıkları da artacaktır dolayısıyla betonun kalıba işlenebilirliği de kolaylaşacaktır.Ayrıca binalarımızında minimum servis ömrü  de artacaktır.
 
  Yazan : ERALP İŞLER
Tel : 505 295 11 54email :eralpisler@yahoo.co.uk

.:: Insani ve Malzemeyi Egitmek ::.
20.03.2005  
 
Bu cesit imalatlara herzaman rastlanmaktadir. Problemin kaynaginda uc unsur var. 1- Proje Muhendisi 2- Uygulama Muhendisi 3- Kontrol Muhendisi.. Bu uc grup ta okumus/yazmis ve meslek yemini etmis insanlardir. Biraz daha duyarli olup kendilerini yetistirmeye gayret etseler bu cesit problemler ile karsilasilmaz zannediyorum. Yonetmelik ve standartlar hazirlanirken akilda tutulan bir sey vardir: Bu hazirlananlari Muhendisler uygulayacaklardir. Standartlar hazirlanirken Fen kurallari gozetilir, ulkenin icerisinde bulundugu ekonomik durum degil ( ozellikle AB ye girmek icin 30 yidir caba sarfeden bir ulkede ). Biz eger ayni dusunce yapisiyla hareket edersek, betonarme yapilarda yapilan yanlislar aynen diger yapi tiplerinde de karsimiza cikacaktir. Yonetmeliklerde bulunan asiri yaptirimlar sonucu meydana gelen turlu problemleri, yeni tip malzeme uretimi ile bertaraf etmek te mumkun olduguna gore; zannediyorum ki butun problem omuzlarimizin ustunde tasidigimiz seyin farkinda olmakta yatiyor.

Saygilar,
 
  Yazan : ERKAN SAMHAL
Tel : 0533 386 65 82email :erkan@shamhal.com

.:: çelik yapı ::.
18.03.2005  
 
Her ne kadar betonarmenin avantajları olsa da bu tip yapılarda kesinlikle çelik kons. taşıyıcı sistem kullanılmalı diye düşünüyorum. Öğrenciliğimde staj yaptığım 4. Levent İş Bankası Kulelerinde uygulamada pek çok zorlukla karşılaşıldığına ve hataların sonradan tamirat ve güçlendirme çalışmalarıyla düzeltilmeye çalışıldığına şahit oldum. Bu yüzdendir binanın avrupanın en yüksek betonarme binası  olması. Bizden başka hiçbir ülkede bu tür imalatlar betonarme yapılmıyor. Hala bu konuda ısrarcı olup hatalı/kötü imalatların yapılması iliginçtir. Betonu ne kadar akışkan ve küçük agregalı yaparsanız yapın sorun tamamen çözülemiyor.
 
  Yazan : Derya Akbay Balta
Tel : 0.212.3560460email :deryakbay@gmail.com
.:: Donatı ::.
29.04.2005  
 
Bir mühendis ve inşatçı bir ailenin mebsubu olarak benim de  çevremde gözlemlediğim yapılarda bu donatıların az konulduğu yönünde bir intiba olduğu ve ne kadar çok olursa yapının o kadar sağlam olacağı yönünde ki yaygın kanı...Bunun; Projecisinden,inşaatçısına,kalfasına,elemanına kadar bilinçlendirilmesi gerekliliği ortadadır....
 
  Yazan : Orhan Ekşi
Tel : 0532 595 69 35email :orhaneksi@myway.com

Sayfalar : 1 2

İsim Soyad

:
E-mail
:
Tel :
Baslik :

 

 

 


Copyright © erdinç özkara