Ana Sayfa - Mesaj Yaz- Mesaj Oku




Dış cephe mantolama

06.09.2005

   Benim sormak istediğim, dış cepheye yapılan mantolamanın, binaya ek bir yük getirip getirmediği. Araştırmalarımda sadece XPS ve EPS nin karşılaştırmaları, bunların kansorejen olup olmadığı
vs.(aslında bunun da doğrusunun ne olduğu çok çok önemli) gibi konular üzerinde durulmuş. Sanki gerçekten çok yararlıymış gibi de (belki gerçekten öyledir) bir çok binaya mantolama yapılıyor. Özellikle deprem beklenen İstanbul'da yapılan mantolamaların  binalara yük getirip, getirmediğinin hiç araştırıldığını zannetmiyorum. Ben bir blok  yöneticisiyim. Bizim bina 1974 (850m2 dış cephe alanı)yapımı eski bir bina. Bazı daire sakinleri mantolama yapılmasını istedi. Bizde buna göre teklifler aldık, ve bazılarını dinledik. Anlatılanlara göre dış cephenin dübellenmesi vs.gibi bize sanki binayı zayıflatacak, yapılan sıva vs.ile(galiba m2'ye 10Kg.yük getiriyormuş) binamıza fazladan yük getirecek diye düşündük.Sonuçta  bir tüketici olarak
bu konunun uzmanlarından belki bir yardım alabilirmiyim diye buraya yazdım. Bilgilendirebilirseniz sevinirim. Teşekkürler.
YAZAN: Ergin Yüksel
.::civilturk.com::.




Bu Mesaja Ait Yorumlar




   Dış cephe mantolama

17.09.2005

   Sn Ergun YUKSEL,
Yapiya etkiyen yukleri ikiye ayiriyoruz.Hareketli yukler ve sabit yukler.Binanin statik ve dinamik hesabini yapmadan eleman boyutlari tahmini olarak belirlenir ve yapinin oz yuku diye bahsettigimiz sabit yukler ve hareketli yukler YUK KATSAYILARI ile carpilarak sisteme etki ettirilir.Sizin bahsettiginiz cephe kaplamasi da bina oz yukune dahildir.Yapiyi projelendiren muhendis yapinin mimari projesinden bakarak yapinin oz agirligina dahil olan cephe kaplama,siva,taban kaplama,duvar yuku vs.. ve yapi elemanlarinin oz yukunu sabit yukler adi altinda toplar ve 1.4 katsayisi ile carparak bu yukleri dikkate alir.Istatistik biliminden yararlanarak bulunmus olan 1.4 katsayisi sabit yuklerdeki bazi belirsizlikleri de hesaba katabilmek icindir.Ornegin bozuk bir dis cepheyi siva ile duzeltmek icin  5cm yerine 10cm siva yapilirsa veya daha kalin sap atilmasi olasiligi veya seramik yerine mermer kaplama yapilmasi gibi olasiliklar 1.4 ile carpilarak hesabin daha guvenli yapilmasi saglanir.Bu belirsizlikler hareketli yuklerde daha fazla oldugu icin katsayi 1.6 olarak alinir.
  Ozet olarak cephe kaplamasi yuku insaat muhendisligi hesaplarinda tabii ki hesaba alinmaktadir.Prensip olarak da 1.4 katsayisi ile carpilarak.Ancak yapi yapilirken yapilan hatalar veya kalitesiz malzeme kullanimi konularina burdan aciklik getirmek olanaksiz.Isin profesyonellerine danistiginiz ve bilincli bir tuketici oldugunuz icin sizi tebrik ediyorum.



      Korbay AKCI
      ooo Globus
      P.Manager
YOLLAYAN: Korbay AKCI

Yorum Yaz
Adınız Soyadınız :*
E-Mail Adresiniz :
Web Adresiniz :
ICQ :
Mesajınızın Başlıgı :*
Mesajınız :* ?