ISLAK HACİM KAPLAMA MALZ. İnceleme       |       www.civilturk.com


BİNALARDAKİ ISLAK HACİM KAPLAMA MALZEMELERİNİN BAKIMI, TAMİRİ VE NİHAİ KULLANIM SÜRELERİNİN İNCELENMESİ

Murat SEVİNÇ
(İnş.Yük.Tek.Öğr.)
GAZİ ÜNİVERSİTESİ -FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ - (Yüksek Lisans Tezi)

ÖZET:


Günümüzün sürekli değişen ve gelişen yapı teknolojisinde seramik yer ve duvar karoları ile emülsiye (su bazlı), ve sentetik (solvent bazlı) esaslı boyaların; uygulama teknikleri ve uygulama alanları da buna paralel olarak değişmekte ve çeşitlenmektedir. Bireylerde konfor duygusu uyandıran bu malzemeler; ülkemizde mesleki ve teknik eğitimi olmayan veya eksik olan teknik personel tarafından uygulanmakta ve bundan dolayı yerli üreticiler çok defasında kullanıcı şikayetleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Binaların ıslak hacimlerinde kaplama malzemesi olarak kullanılan seramik karoların ve binaların iç mekanlarında kullanılan inşaat boyalarının bakım ve değiştirilme süreleri bu çalışmanın esas amacıdır. Bu çalışmada; sistematik rasgele örnekleme yöntemine göre seçilmiş, Ankara il sınırları içerisinde ikamet eden 967 nihai kullanıcıya, söz konusu malzemelerin kullanımı, bakım ve tamir sürelerine ilişkin anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler ile istatistiksel analiz yapılarak ilgili malzemelerde mekanlara göre oluşan kusurların şekli ve sebepleri, bakım ve tamir gerektiren süreleri tespit edilmiştir.

Bilim Kodu : 2251101

Anahtar Kelimeler : Seramik, seramik karo, boya, yağlı boya, plastik boya

Sayfa Adeti : 117

Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Recep KANIT

1. GİRİŞ

Günümüzde, yaşam standartlarının yükselmesi ve ekonomik kalkınma; bireylerin yaşadıkları meskenlerdeki konfor ve estetik bilincinin oluşması yönüyle büyük bir etken olarak görülmektedir. Günümüz yapı teknolojisinde kullanılan malzemelerin imalatı, kalitesi, uygulama projesi ve tatbiki bireyin sınırsız olan isteklerinin üst sınırlara çekilmesinde önemli rol oynamaktadır. İnşaat sektöründe kullanılan seramik karolar ve inşaat boyalarının imalat safhaları tüm dünyada kabul görmüş standart proseslerle üretilmesine rağmen söz konusu olan bu malzemelerde zamanla oluşan kusurlar ve bu kusurların meydana gelme zaman aralıkları ülkeler arasında farklılık arz etmektedir. Bu tespit gösteriyor ki imalat prosesi aynı olan fakat farklı zamanlarda deforme olan malzemelerin uygulama projesi ve/veya tatbikinde önemli derecede aksaklıklar oluşmaktadır.

Ülkemizde özellikle 1980 sonrası hızlı artan toplu konutlar, lojmanlar, kooperatifler inşaat sektörünün anormal derecede büyümesine neden olmuştur. İmalatta görev alan teknik personelin, mesleki eğitiminin olmayışı veya eksik olması o yıllarda üretici firmanın malzemeleri konusunda çokça şikayet aldıkları bilinmektedir. Bu durum günümüz inşaat sektörünün büyüklüğü ile doğru orantılı olmak kaydıyla 1980’li yıllara nazaran daha az olmasına rağmen halen daha sürmektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerin inşaat sektörlerinde kullanılan seramik yer ve duvar karoları, emülsiye (su bazlı) ve sentetik (solvent bazlı) bazlı boyalar ile ülkemiz inşaat sektöründe kullanılan söz konusu malzemelerin; bakımı, tamiri ve nihai kullanım süreleri mukayese edildiğinde uygulamada ve kullanımda çok eksikliklerin olduğu görülmektedir.

Bu tez çalışmasında; ülkemizde seramik ve boya sektöründe üretim yapan bazı firmaların iç piyasada karşılaştıkları kullanıcı şikayet raporları ile Ankara il sınırları içerisinde ikamet eden 967 kullanıcıya yapılan anket verilerinin sonuçları analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre malzemelerde oluşan deformasyonların meydana gelme zaman aralıkları söz konusu malzemeden beklenen nihai kullanım süresine nazaran çok daha altında çıkmıştır.

2. MATERYAL VE METOT

2.1. Materyal

Bu çalışmada sistematik rasgele örnekleme yöntemine göre seçilmiş, Ankara il sınırları içerisinde ikamet eden 967 nihai kullanıcıya seramik yer ve duvar karolar ile yağlı boya ve plastik boyaların kullanımı ve varsa uygunsuzlukların meydana gelme zaman dilimleri ve bu uygunsuzlukların şekli hakkında yapılan anket çalışmasının verileri kullanılmıştır.


2.2. Metot
Bu çalışmada; seramik yer ve duvar karoları ile plastik ve yağlı boyaların bakım tamir ve nihai kullanım süreleriyle söz konusu malzemelerde meydana gelen kusurların mekanlara göre dağılımı ve oluşan kusurun şekli hakkında tarafımızdan geliştirilen anket formları kullanılmıştır. Araştırma konusu olan malzemelerle ilgili nihai kullanıcılara, üreticilere, satıcılar ve bu malzemeleri uygulayan şahıs veya taşeron firmalara ayrı ayrı anket formları hazırlanmıştır. Ancak satıcı ve uygulayıcılara hazırlanan anket formlarında başarı sağlanamamıştır. Satıcılarla ve uygulayıcılarla yapılan görüşmeler sonucu da malzemelerde meydana gelen kusurlarla direkt muhatap olamadıklarını gelen şikayetlerle üretici firmaların ilgilendiğini beyan etmişlerdir. Merkezleri Ankara Rüzgarlıda bulunan satıcılardan ve Ankara’nın değişik ilçe ve mahallelerinde merkezleri bulunan uygulayıcı firmalardan alınan bu cevaplar üzerine söz konusu kütle üzerinde yapılacak olan anket formlarından vazgeçilmiştir.

2.2.1. Araştırmanın Metodolojisi
2.2.1.1. Evren ve Örneklem

Araştırma Ankara’nın merkez ilçe ve bunlara bağlı mahallelerinde yürütülmüştür. Araştırmanın ana kütlesini Ankara iline bağlı Elvankent, Törekent, Sincan, Eryaman, Batıkent ve Gölbaşı ilçe ve mahallelerde yaşayan 1 098 kullanıcı oluşturmaktadır. 1 098 kullanıcı anketinden 131 (%11,93) tanesi birbiriyle ilişkisi olan sorularda yanlış doldurma yapıldığı için dikkate alınmamıştır. 967 (% 88,07) kullanıcı anketi değerlendirmeye alınmıştır. Ankete katılan kullanıcı grupları sistematik rasgele örnekleme yöntemine göre seçilmiştir. Anket yapılan kullanıcı gruplarının yaşadıkları konutun ilk kullanıcısı olmasına, eğitim düzeylerinin tüm kullanıcılar içerisinde dengeli bir biçimde dağılmasına dikkat edilmiştir. Objektifliği artırmak için ankete katılan kullanıcılardan adı, soyadı ve meslek bilgilerinin doldurulması istenmiştir. Örneklemin demografik özellikleri Şekil 2.1’de verilmiştir.

Şekil 2.1. Örneklemin demografik özellikleri

2.2.1.2. Verilerin Toplanması

Veriler, her bir malzeme için ayrı ayrı geliştirilen anket formaları yardımıyla toplanmıştır. Soru formları pilot olarak 20 kullanıcı üzerinde uygulanmış ve bazı eksiklikler giderilmiştir. Ankete katılan her kullanıcıya öncelikli olarak araştırmanın amacından bahsedilmiştir. Bazı kullanıcıların konutlarında söz konusu malzemelerin uygulanmasıyla ilgili gözlem yapılmıştır. Okuma yazma bilmeyen bazı kullanıcı grupların anket soruları sözlü olarak sorulup verilen cevaplara göre anket formu tarafımızdan doldurulmuştur.

2.2.13. Verilerin Çözümü ve Yorumlanması

Anket verilerinin girişini kolaylaştırmak ve gerekli analizleri daha sağlıklı yapabilmek için her bir anketin birebir şekli Microsoft Access 2000 programında farklı dosyalar şeklinde hazırlanmıştır. Tüm anket verileri Microsoft Access programında girildikten sonra gerekli analizlerin yapılması ve bunların pasta grafikleriyle daha anlamlı hale getirilmesi için tüm veriler SPSS 11.0 paket programına aktarılmıştır. Tüm anket sorularına göre veri süzme işlemleri ve ortalama zaman dilimleri SPSS 11.0 paket programda gerçekleştirilmiştir. Ayrıca sorular arasındaki ilişkilerde yine bu programda analiz edilip gerekli grafikler oluşturulmuştur.

2.2.1.4. Sınırlılıklar

Araştırma Ankara’nın merkez ilçe ve mahallelerinde gerçekleştirilmiştir. Sağlıklı bir sonuç elde edilebilmesi için araştırması yapılan malzemeler uygulandıktan sonra onları kullanacak olan bireylerin ilk kullanıcı olması gerekmektedir. İkinci sınırlılık ise bakım ve tamir süreleri araştırılan seramik yer ve duvar karoları ile plastik ve yağlı boyaların sadece kullanıcı anket formlarıyla tespit edilmesi güçtür. Bu bakımdan bu araştırmada bir anket formuyla tespit edilmesi muhtemel olumsuzluklar ve zamanları ele alınmıştır.

3. BULGULAR VE TARTIŞMA

Bu araştırma sonucunda, ele alınan malzemelerle ilgili elde edilen bazı bulgular, burada özetle bahsedilecektir.

3.1. Seramik Duvar Karoları

Çizelge 3.1’de mekanlara göre seramik duvar karolarında meydana gelen deformasyon şekillerinin dağılımları, Çizelge 3.2.’de mekanlara göre seramik duvar karolarında oluşan deformasyon dağılımları verilmiştir.

Çizelge 3.1. Mekanlara göre seramik duvar karolarında meydana gelen deformasyon şekilleri

Deformasyon şekli

Mekanlar

Banyo

(%)

Mutfak

(%)

W.C.

(%)

Yer yer kılcal çatlaklık

39,7

41,0

42,0

Tavana yakın bölgelerde kılcal çatlaklık

22,7

21,6

13,2

Tesisat borularının geçtiği bölgelerde kılcal çatlaklık

17,6

16,8

26,7

Aynı sıra veya sütun boyunca kılcal çatlaklık

8,7

8,9

10,1

Kaplamanın tamamında kılcal çatlaklık

6,3

6,7

2,4

Tabana yakın bölgelerde kılcal çatlaklık

5,1

5,1

5,6

Kılcal çatlamaya ilişkin toplam yüzde ve frekans

%68,45 - (662)

%64,42 - (623)

%58,84 - (569)

Yer yer dökülme

51,7

50,0

52,0

Tesisat borularının geçtiği bölgelerde dökülme

21,1

21,4

24,5

Tavana yakın bölgelerde dökülme

14,2

14,1

8,7

Aynı sıra veya sütun boyunca dökülme

5,4

5,6

5,7

Tabana yakın bölgelerde dökülme

5,4

6,4

6,6

Kaplamanın tamamında dökülme

2,3

2,6

2,6

Dökülmeye ilişkin toplam yüzde ve frekans

%53,33 - (516)

%47,77 - (462)

%46,84 - (453)

Yer yer sır atması

53,3

55,7

53,9

Tesisat borularının geçtiği bölgelerde sır atması

20,6

21,6

22,4

Tavana yakın bölgelerde sır atması

9,4

6,6

6,1

Tabana yakın bölgelerde sır atması

8,3

7,8

9,1

Aynı sıra ve sütun boyunca sır atması

6,7

6,6

6,7

Kaplamanın tamamında sır atması

1,7

1,8

1,8

Sır atmasına ilişkin toplam yüzde ve frekans

%27,61 - (267)

%21,3 - (206)

%27,92 - (270)

 

Çizelge 3.2. Mekanlara göre seramik duvar karolarında oluşan deformasyon dağılımları

Deformasyon şekli

Mekanlar

Banyo (%)

Mutfak (%)

WC (%)

Kılcal çatlama

45,8

48,3

44,0

Dökülme

35,7

35,8

35,1

Sır atması

18,5

16,0

20,9

Kullanıcıların, seramik duvar karolarıyla ilgili karşılaştıkları uygunsuzluklar mekanlara göre; banyoda (%35,9), mutfakta (%32,1), WC’de (%32,1) olarak gerçekleştiği belirlenmiştir. En çok yaşanan deformasyon şekli; yer yer kılcal çatlaklık (%37,1), yer yer dökülme (%35,9), yer yer sır atması (%26,9) şeklinde oluşmaktadır. Banyo duvarlarının tamamen seramik kaplanması durumunda olabilecek deformasyon riski %61,7, mutfakta %57,2, olarak belirlenmiştir. Bu durumda meydana gelebilecek deformasyon ise kılcal çatlama (%48,2), dökülme (%34,1) ve sır atması (%17,7) olarak gerçekleşmektedir.

3.2. Seramik Yer Karoları

Seramik yer karolarında yaşanan kusurların mekanlara göre dağılımı sırasıyla; teras (%29,78), balkon (%28,14), koridor (%16,13), mutfak (%9,02), banyo (%8,74) ve tuvalet (%8,19) şeklinde olmaktadır. Özellikle teras ve balkon gibi dış mekanlarda kaplanan seramik yer karoları dış etkilere daha çok maruz kaldığı, yeterli yalıtımların yapılmadığı için çok kısa sürede söz konusu mekanlardaki seramik yer karoların deforme olduğu düşünülmektedir. Seramik yer karolarında yaşanan çatlama (%31,78) ve sır atması (%31,04) uygunsuzluklarının dağılımı birbirine çok yakın olduğu görülmektedir. Kalkmalar (%37,18) ise diğer iki uygunsuzluğa göre daha çok görülmektedir.

3.3. Plastik Boyalar (su bazlı)

Plastik boyaların bakımı, karşılaşılan uygunsuzluklar ve bunların zaman aralıklarına ilişkin kullanıcılara toplam 13 (on üç) soru sorulmuştur. Elde edilen veriler gerekli istatistiksel analizden geçirilerek pasta grafikleri ile anlamlı hale getirilmiştir. Anket formuna katılan 967 kullanıcının plastik boyalarıyla ilgili mekanlara göre karşılaştıkları uygunsuzlukların yüzde ve frekans dağılımları Çizelge 3.3’te verilmiştir.

Çizelge 3.3. Mekanlara göre plastik boyalarda karşılaşılan uygunsuzluk dağılımları

Malzeme

Uygulandığı yer

Karşılaşılan Uygunsuzluk

Frekans

(%)

Plastik Boya

Oturma Odası

Kabarma

619

64,01

Plastik Boya

Oturma Odası

Renk Solması

624

64,52

Plastik Boya

Oturma Odası

Çatlama

395

40,84

Plastik Boya

Salon

Kabarma

303

31,33

Plastik Boya

Salon

Renk Solması

468

48,39

Plastik Boya

Salon

Çatlama

376

38,88

Plastik Boya

Koridor-Antre

Kabarma

480

49,63

Plastik Boya

Koridor-Antre

Renk Solması

560

57,91

Plastik Boya

Koridor-Antre

Çatlama

512

52,94

Plastik Boya

Mutfak

Kabarma

632

65,35

Plastik Boya

Mutfak

Renk Solması

629

65,04

Plastik Boya

Mutfak

Çatlama

350

36,19

Plastik Boya

Yatak Odası

Kabarma

154

15,92

Plastik Boya

Yatak Odası

Renk Solması

239

24,71

Plastik Boya

Yatak Odası

Çatlama

125

12,92

Plastik Boya

Banyo

Kabarma

206

21,30

Plastik Boya

Banyo

Renk Solması

175

18,09

Plastik Boya

Banyo

Çatlama

175

18,09

Çizelge 3.1’den de anlaşılacağı üzere kullanıcılar plastik boyalarıyla ilgili karşılaştıkları uygunsuzluklar genelde birden fazladır. Kabarma kusuruyla karşılaşan kullanıcılar aynı zamanda renk solması veya çatlamayla da karşılaşabilmektedir. Veya çatlama kusuruyla karşılaşan kullanıcılar renk solması veya kabarmayla da karşılaşabilmektedir (buradaki renk solması; kirlenmeden dolayı oluşan ton farklılıklarıdır).

Plastik boyalarda, uygunsuzluk yaşanan mekanlar sırasıyla; oturma odası (%23,33), koridor-antre (%22,94), mutfak (%22,10), salon (%16,33), banyo (%7,92) ve yatak odası (%7,38) olmaktadır. Bu dağılıma göre plastik boyalarda meydana gelen uygunsuzlukların mekanın kullanım yoğunluğuyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Söz konusu mekanlarda meydana gelen uygunsuzluklar sırasıyla; renk solması (%38,38), kabarma (%34,09) ve çatlama (27,53), olarak görülmektedir. Kullanıcıların %42,13’ü plastik boya satın alırken, fiyatına, %33,14’ü kalitesine, %13,85’i müşteri memnuniyetine ve % 10,88’i renk seçeneğine dikkat ettiği tespit edilmiştir. Uygulama yöntemlerinin plastik boyaların nihai kullanım sürelerine etkisini araştırmak için kullanıcılara bu yönde sorular sorulmuştur. Buna göre; mevcut (eski) plastik boya üzerine hiçbir işlem yapmadan (yüzey hazırlığı olmadan) direkt yeni boya yapan kullanıcıların %88,3’ü ortalama 1,1 yıl sonra, mevcut (eski) plastik boyanın üzerindeki kirleri sildikten sonra yeni boya yapan kullanıcıların %79,18’i ortalama 1,9 yıl sonra, ve mevcut (eski) plastik boyayı tamamen kazıdıktan sonra yeni boya yapan kullanıcıların %86,2’si ortalama 3,3 yıl sonra plastik boyalarını yenileme ihtiyacı duyduğu tespit edilmiştir. Bu verilerle gerekli istatistiksel analiz yapıldığında boyama yönteminin; plastik boyanın nihai kullanım süresi üzerinde kuvvetli (a=0.01 - R2 98,35) bir etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır.

3.4. Yağlı Boyalar (solvent bazlı)

Yağlı boyaların bakımı, karşılaşılan uygunsuzluklar ve bunların zaman aralıklarına ilişkin kullanıcılara toplam 12 (on iki) soru sorulmuştur. Elde edilen veriler gerekli istatistiksel analizden geçirilerek pasta grafikleri ile anlamlı hale getirilmiştir. Anket formuna katılan 967 kullanıcının yağlı boyalarıyla ilgili mekanlara göre karşılaştıkları uygunsuzlukların yüzde ve frekans dağılımları Çizelge 3.4’de verilmiştir.

Çizelge 3.4. Mekanlara göre yağlı boyalarda karşılaşılan uygunsuzluk dağılımları

Malzeme

Uygulandığı yer

Karşılaşılan Uygunsuzluk

Frekans

(%)

Yağlı Boya

Oturma Odası

Kabarma

280

28,95

Yağlı Boya

Oturma Odası

Renk Solması

262

27,09

Yağlı Boya

Oturma Odası

Çatlama

282

29,16

Yağlı Boya

Salon

Kabarma

216

22,33

Yağlı Boya

Salon

Renk Solması

187

19,33

Yağlı Boya

Salon

Çatlama

186

19,23

Yağlı Boya

Koridor-Antre

Kabarma

276

28,54

Yağlı Boya

Koridor-Antre

Renk Solması

324

33,50

Yağlı Boya

Koridor-Antre

Çatlama

281

29,05

Yağlı Boya

Mutfak

Kabarma

330

34,12

Yağlı Boya

Mutfak

Renk Solması

285

29,47

Yağlı Boya

Mutfak

Çatlama

252

26,05

Yağlı Boya

Yatak Odası

Kabarma

92

9,51

Yağlı Boya

Yatak Odası

Renk Solması

61

6,30

Yağlı Boya

Yatak Odası

Çatlama

73

7,54

Yağlı Boya

Banyo

Kabarma

84

8,68

Yağlı Boya

Banyo

Renk Solması

85

8,79

Yağlı Boya

Banyo

Çatlama

90

9,30

Çizelge 3.2’ye göre kullanıcılar yağlı boyalarıyla ilgili karşılaştıkları uygunsuzluklar genelde birden fazladır. Kabarma kusuruyla karşılaşan kullanıcılar aynı zamanda renk solması veya çatlamayla da karşılaşabilmektedir. Veya çatlama kusuruyla karşılaşan kullanıcılar renk solması veya kabarmayla da karşılaşabilmektedir (buradaki renk solması; kirlenmeden dolayı oluşan ton farklılıklarıdır).

Yağlı boylarda en çok kusur yaşanan mekanlar sırasıyla; koridor-antre (%24,16), mutfak (%23,78), oturma odası (%22,6), salon (%16,15), banyo (%7,1) ve yatak odası (%6,2) olmaktadır. Bu dağılıma göre yağlı boyalarda meydana gelen uygunsuzlukların mekanın kullanım yoğunluğuyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Söz konusu mekanlarda meydana gelen uygunsuzluklar sırasıyla; kabarma (%35,05), renk solması (%33,02) ve çatlama (31,93), olarak görülmektedir.

Kullanıcıların %39,7’si yağlı boya satın alırken fiyatına, %34,1’i kalitesine, %14,7’i müşteri memnuniyetine ve % 11,5’i renk seçeneğine dikkat ettiği tespit edilmiştir. Uygulama yöntemlerinin plastik boyaların nihai kullanım sürelerine etkisini araştırmak için kullanıcılara bu yönde sorular sorulmuştur. Buna göre; mevcut (eski) yağlı boya üzerine hiçbir işlem yapmadan (yüzey hazırlığı olmadan) direkt yeni boya yapan kullanıcıların %82,4’ü ortalama 1,6 yıl sonra, mevcut (eski) yağlı boyanın üzerindeki kirleri sildikten sonra yeni boya yapan kullanıcıların %71,5’i ortalama 2,2 yıl sonra, ve mevcut (eski) yağlı boyayı tamamen kazıdıktan sonra yeni boya yapan kullanıcıların %91,2’si ortalama 4,2 yıl sonra yağlı boyalarını yenileme ihtiyacı duyduğu tespit edilmiştir. Bu verilerle gerekli istatistiksel analiz yapıldığında boyama yönteminin; yağlı boyanın nihai kullanım süresi üzerinde kuvvetli (a=0.01 - R2 97,5) bir etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır.

4. SONUÇ VE ÖNERİLER


Ülkemiz iç piyasasının önde gelen seramik karo ve inşaat boyası üretici bazı firmaların kullanıcılarından almış oldukları şikayet verilerinin raporları incelenmiştir. Bu inceleme sonucuna göre seramik duvar karosu üreticileri seramik duvar karolarıyla ilgili şikayetlerin %78,61’ ini ürün uygulandıktan 2 yıl sonra, %94,16’sı ise ürün uygulandıktan 3 yıl sonra aldıkları tespit edilmiştir. Söz konusu seramik üretici firmaların seramik yer karolarıyla ilgili almış oldukları şikayetlerin zaman aralıkları incelendiğinde, şikayetlerin %85’i ürün uygulandıktan 2 yıl sonra, %96,42’si ise ürün uygulandıktan 3 yıl sonra gerçekleştiği tespit edilmiştir. Buna göre seramik karo üreten firmaların, seramik duvar ve yer karolarıyla ilgili aldıkları şikayetlerin zaman aralıklar arasında çok fazla fark olmadığı, şikayetlerin ürün uygulandıktan 3 yıl sonra eş zamanlı olarak gerçekleştiği belirlenmiştir.

Şikayet raporları elde edilerek gerekli analizleri yapılan inşaat boyası üretici firmalarının boyalarıyla ilgili karşılaştıkları şikayetlerin mekanlara göre meydana gelem zaman aralıklarının farklı olduğu belirlenmiştir. Hem yağlı boya hem de plastik boya için farklı zaman aralıklarında alınan şikayetlerden dolayı üretici firmalar arasında kalite farklılığının olduğu düşünülmektedir.

967 kullanıcıya seramik duvar karolarıyla ilgili tarafımızdan yapılan anket formlarına göre;

· 516 kullanıcının (%53,33) banyosundaki seramiklerde dökülme, 662 kullanıcının (%68,45) çatlama, 267 kullanıcının (%27,61) ise sır atması ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 4,8 - 4,9 – 5,5 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 5,7 – 6,9 – 7,5 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 462 kullanıcının (%47,77) mutfağındaki seramiklerde dökülme, 623 kullanıcının (%64,42) çatlama, 206 kullanıcının (%21,30) ise sır atması ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 5,1 – 4,8 – 6,5 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 6,1 – 6,8 – 8,5 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 453 kullanıcının (%46,84) tuvaletindeki seramiklerde dökülme, 569 kullanıcının (%58,84) çatlama, 270 kullanıcının (%27,92) ise sır atması ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 5,2 – 4,9 – 6,5 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 6,2 – 6,9 – 8,5 yıl olarak tespit edilmiştir.

· Seramik karo anket formundaki bazı sorular arasında ilişki kurularak çeşitli sonuçlar çıkartılmıştır. Örneğin, kullanıcıların %70,8’i banyolarındaki, %52,2’si mutfaklarındaki duvar seramiklerini tabanda tavana kadar döşetmektedirler. Söz konusu bu kullanıcılıların %61,7’si banyolarında, %60,2’si mutfaklarında bir uygunsuzlukla karşılaştıkları tespit edilmiştir. Banyo ve mutfak duvarlarının tamamının seramik karo ile kaplanması zamanla oluşabilecek uygunsuzluk üzerinde kuvvetli bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.

967 kullanıcıya seramik yer karolarıyla ilgili tarafımızdan yapılan anket formlarına göre;

· 214 kullanıcının (%22,13) banyosundaki seramiklerde kalkma, 183 kullanıcının (%18,92) çatlama, 74 kullanıcının (%7,65) ise sır atması ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 5,9 – 5,5 – 5,4 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 6,9 – 7,5 – 7,4 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 204 kullanıcının (%21,09) mutfağındaki seramiklerde kalkma, 190 kullanıcının (%19,64) çatlama, 92 kullanıcının (%9,51) ise sır atması ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 6,5 – 5,5 – 6,5 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 7,5 – 7,5 – 8,5 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 189 kullanıcının (%19,54) tuvaletindeki seramiklerde kalkma, 167 kullanıcının (%17,26) çatlama, 85 kullanıcının (%8,79) ise sır atması ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 5,5 – 5,5 – 5,5 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 6,5 – 7,5 – 7,5 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 387 kullanıcının (%40,02) koridor seramiklerde kalkma, 172 kullanıcının (%17,77) çatlama, 310 kullanıcının (%32,05) ise sır atması ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 4,1 – 5,5 – 3,9 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 5,1 – 7,5 – 5,9 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 488 kullanıcının (%50,46) balkonundaki seramiklerde kalkma, 489 kullanıcının (%50,56) çatlama, 589 kullanıcının (%55,73) ise sır atması ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 1,7 – 2,1 – 1,9 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 2,7 – 3,1 – 2,9 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 521 kullanıcının (%53,87) banyosundaki seramiklerde kalkma, 511 kullanıcının (%52,84) çatlama, 572 kullanıcının (%59,15) ise sır atması ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 2,2 – 2,1 – 2,1 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 3,2 – 3,1 – 3,1 yıl olarak tespit edilmiştir.

· Kullanıcıların eğitim seviyeleri ile seramik karolarda oluşan uygunsuzluklar ilişkilendirildiğinde eğitim düzeyi yüksek olan kullanıcıların % 31,67’si, orta düzeyde olanların %33,75’i, düşük seviyede olanların ise % 34,58’i seramik duvar karolarıyla ilgili uygunsuzluk şikayetleriyle karşılaştığı bunun eğitim seviyesi ile çok fazla bir ilişkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Bu tespit ve seramik karo üreticilerinin analizlerine göre zamana bağlı olarak seramik karolarda oluşan uygunsuzlukları en önemli nedeni bu malzemeleri uygulayan teknik personel olduğu söylenebilir. Ülkemizde seramik karoları mekanlara kaplayan teknik personelin mesleki eğitiminin olmayışı veya eksik olması bu fikrimizi desteklediği düşünülmektedir.

967 kullanıcıya plastik boyalarla ilgili tarafımızdan yapılan anket formlarına göre;

· 619 kullanıcının (%64,01) oturma odasındaki plastik boyada kabarma, 624 kullanıcının (%64,52) renk solması, 395 kullanıcının (%40,84) ise plastik boyasında çatlama kusuru ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 2,1 – 1,9 – 2,1 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 2,9 – 2,7 – 3,2 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 303 kullanıcının (%31,33) salonundaki plastik boyada kabarma, 468 kullanıcının (%48,39) renk solması, 376 kullanıcının (%38,88) ise plastik boyasında çatlama kusuru ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 2,9 – 2,7 – 2,9 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 3,6 – 3,2 – 3,6 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 480 kullanıcının (%49,63) koridor-antresindeki plastik boyada kabarma, 560 kullanıcının (%57,91) renk solması, 512 kullanıcının (%52,94) ise plastik boyasında çatlama kusuru ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 2,8 – 1,5 – 2,9 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 3,2 – 1,9 – 3,6 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 632 kullanıcının (%65,35) mutfağındaki plastik boyada kabarma, 629 kullanıcının (%65,04) renk solması, 350 kullanıcının (%36,19) ise plastik boyasında çatlama kusuru ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 1,8 – 1,9 – 2,9 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 2,7 – 2,3 – 3,5 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 154 kullanıcının (%15,92) yatak odasındaki plastik boyada kabarma, 239 kullanıcının (%24,71) renk solması, 125 kullanıcının (%12,92) ise plastik boyasında çatlama kusuru ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 3,1 – 2,2 – 3,1 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 3,8 – 2,8 – 3,5 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 206 kullanıcının (%21,30) banyosundaki plastik boyada kabarma, 175 kullanıcının (%18,09) renk solması, 175 kullanıcının (%18,09) ise plastik boyasında çatlama kusuru ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 1,5 – 1,3 – 1,7 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 1,7 – 1,8 – 1,9 yıl olarak tespit edilmiştir.

967 kullanıcıya yağlı boyalarla ilgili tarafımızdan yapılan anket formlarına göre;

· 280 kullanıcının (%28,95) oturma odasındaki yağlı boyada kabarma, 262 kullanıcının (%27,09) renk solması, 282 kullanıcının (%29,16) ise yağlı boyasında çatlama kusuru ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 2,6 – 2,5 – 2,5 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 3,6 – 3,5 – 4,4 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 216 kullanıcının (%22,33) salonundaki yağlı boyada kabarma, 187 kullanıcının (%19,33) renk solması, 186 kullanıcının (%19,233) ise yağlı boyasında çatlama kusuru ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 2,5 – 2,6 – 2,5 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 3,5 – 3,6 – 4,4 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 276 kullanıcının (%28,54) koridor-antresindeki yağlı boyada kabarma, 324 kullanıcının (%33,50) renk solması, 281 kullanıcının (%29,05) ise yağlı boyasında çatlama kusuru ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 2,5 – 2,2 – 2,5 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 3,5 – 3,2 – 4,4 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 330 kullanıcının (%34,12) mutfağındaki yağlı boyada kabarma, 285 kullanıcının (%29,47) renk solması, 252 kullanıcının (%26,05) ise yağlı boyasında çatlama kusuru ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 2,0 – 2,1 – 2,1 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 3,0 – 3,1 – 4,0 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 92 kullanıcının (%9,51) yatak odasındaki yağlı boyada kabarma, 61 kullanıcının (%6,30) renk solması, 73 kullanıcının (%7,54) ise yağlı boyasında çatlama kusuru ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 3,4 – 3,3 – 3,1 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 4,4 – 4,3 – 4,7 yıl olarak tespit edilmiştir.

· 84 kullanıcının (%8,68) banyosundaki yağlı boyada kabarma, 85 kullanıcının (%8,79) renk solması, 90 kullanıcının (%9,30) ise yağlı boyasında çatlama kusuru ile karşılaştığı, oluşan bu kusurların ortalama meydana gelme zamanları sırasıyla; 1,9 – 1,9 – 1,9 yıl, ortalama değiştirilme süreleri ise sırasıyla; 2,9 – 2,9 – 3,8 yıl olarak tespit edilmiştir.

Bu çalışma sonucunda, yukarıda anlatılan mekanlara göre seramik yer ve duvar karoları ile plastik ve yağlı boyalarda oluşan kusurlar, bu kusurların ortalama meydana gelme zamanı ve malzemelerin değiştirilme süreleri toplu olarak Çizelge 4.1’de ve Çizelge 4.2’de verilmiştir.

Çizelge 4.1. Mekanlara göre seramik yer ve duvar karolarında oluşan kusurlar, bu kusurların ortalama meydana gelme zamanı ve malzemelerin değiştirilme süreleri

Malzeme

Uygulandığı yer

Karşılaşılan Uygunsuzluk

Ortalama Bakım Süresi (yıl)

Ortalama Yenileme Süresi (yıl)

Frekans

(%)

Seramik Duvar Karosu

Banyo

Dökülme

4,8

5,7

516

53,33

Seramik Duvar Karosu

Banyo

Çatlama

4,9

6,9

662

68,45

Seramik Duvar Karosu

Banyo

Sır atması

5,5

7,5

267

27,61

Seramik Duvar Karosu

Mutfak

Dökülme

5,1

6,1

462

47,77

Seramik Duvar Karosu

Mutfak

Çatlama

4,8

6,8

623

64,42

Seramik Duvar Karosu

Mutfak

Sır atması

6,5

8,5

206

21,30

Seramik Duvar Karosu

W.C

Dökülme

5,2

6,2

453

46,84

Seramik Duvar Karosu

W.C

Çatlama

4,9

6,9

569

58,84

Seramik Duvar Karosu

W.C

Sır atması

6,5

8,5

270

27,92

Seramik Yer Karosu

Banyo

Kalkma

5,9

6,9

214

22,13

Seramik Yer Karosu

Banyo

Çatlama

5,5

7,5

183

18,92

Seramik Yer Karosu

Banyo

Sır atması

5,4

7,4

74

7,65

Seramik Yer Karosu

Mutfak

Kalkma

6,5

7,5

204

21,09

Seramik Yer Karosu

Mutfak

Çatlama

5,5

7,5

190

19,64

Seramik Yer Karosu

Mutfak

Sır atması

6,5

8,5

92

9,51

Seramik Yer Karosu

W.C

Kalkma

5,5

6,5

189

19,54

Seramik Yer Karosu

W.C

Çatlama

5,5

7,5

167

17,26

Seramik Yer Karosu

W.C

Sır atması

5,5

7,5

85

8,79

Seramik Yer Karosu

Koridor

Kalkma

4,1

5,1

387

40,02

Seramik Yer Karosu

Koridor

Çatlama

5,5

7,5

172

17,77

Seramik Yer Karosu

Koridor

Sır atması

3,9

5,9

310

32,05

Seramik Yer Karosu

Balkon

Kalkma

1,7

2,7

488

50,46

Seramik Yer Karosu

Balkon

Çatlama

2,1

3,1

489

50,56

Seramik Yer Karosu

Balkon

Sır atması

1,9

2,9

539

55,73

Seramik Yer Karosu

Teras

Kalkma

2,2

3,2

521

53,87

Seramik Yer Karosu

Teras

Çatlama

2,1

3,1

511

52,84

Seramik Yer Karosu

Teras

Sır atması

2,1

3,1

572

59,15

Çizelge 4.2. Mekanlara göre plastik ve yağlı boyalarda oluşan kusurlar, bu kusurların ortalama meydana gelme zamanı ve malzemelerin değiştirilme süreleri

Malzeme

Uygulandığı yer

Karşılaşılan Uygunsuzluk

Ortalama Bakım Süresi (yıl)

Ortalama Yenileme Süresi (yıl)

Frekans

(%)

Plastik Boya

Oturma Odası

Kabarma

2,1

2,9

619

64,01

Plastik Boya

Oturma Odası

Renk Solması

1,9

2,7

624

64,52

Plastik Boya

Oturma Odası

Çatlama

2,1

3,2

395

40,84

Plastik Boya

Salon

Kabarma

2,9

3,6

303

31,33

Plastik Boya

Salon

Renk Solması

2,7

3,2

468

48,39

Plastik Boya

Salon

Çatlama

2,9

3,6

376

38,88

Plastik Boya

Koridor-Antre

Kabarma

2,8

3,2

480

49,63

Plastik Boya

Koridor-Antre

Renk Solması

1,5

1,9

560

57,91

Plastik Boya

Koridor-Antre

Çatlama

2,9

3,6

512

52,94

Plastik Boya

Mutfak

Kabarma

1,8

2,7

632

65,35

Plastik Boya

Mutfak

Renk Solması

1,9

2,3

629

65,04

Plastik Boya

Mutfak

Çatlama

2,9

3,5

350

36,19

Plastik Boya

Yatak odası

Kabarma

3,1

3,8

154

15,92

Plastik Boya

Yatak odası

Renk Solması

2,2

2,8

239

24,71

Plastik Boya

Yatak odası

Çatlama

3,1

3,5

125

12,92

Plastik Boya

Banyo

Kabarma

1,5

1,7

206

21,30

Plastik Boya

Banyo

Renk Solması

1,3

1,8

175

18,09

Plastik Boya

Banyo

Çatlama

1,7

1,9

175

18,09

Yağlı Boya

Oturma Odası

Kabarma

2,6

3,6

280

28,95

Yağlı Boya

Oturma Odası

Renk Solması

2,5

3,5

262

27,09

Yağlı Boya

Oturma Odası

Çatlama

2,5

4,4

282

29,16

Yağlı Boya

Salon

Kabarma

2,5

3,5

216

22,33

Yağlı Boya

Salon

Renk Solması

2,6

3,6

187

19,33

Yağlı Boya

Salon

Çatlama

2,5

4,4

186

19,23

Yağlı Boya

Koridor-Antre

Kabarma

2,5

3,5

276

28,54

Yağlı Boya

Koridor-Antre

Renk Solması

2,2

3,2

324

33,50

Yağlı Boya

Koridor-Antre

Çatlama

2,5

4,4

281

29,05

Yağlı Boya

Mutfak

Kabarma

2,0

3,0

330

34,12

Yağlı Boya

Mutfak

Renk Solması

2,1

3,1

285

29,47

Yağlı Boya

Mutfak

Çatlama

2,1

4,0

252

26,05

Yağlı Boya

Yatak odası

Kabarma

3,4

4,4

92

9,51

Yağlı Boya

Yatak odası

Renk Solması

3,3

4,3

61

6,30

Yağlı Boya

Yatak odası

Çatlama

3,1

4,7

73

7,54

Yağlı Boya

Banyo

Kabarma

1,9

2,9

84

8,68

Yağlı Boya

Banyo

Renk Solması

1,9

2,9

85

8,79

Yağlı Boya

Banyo

Çatlama

1,9

3,8

90

9,30

Bu araştırma sonucunda tespit edilen seramik yer ve duvar karoları ile plastik ve yağlı boyaların tamiri ve değiştirilme süreleri; kamu kurum ve kuruluşların bağlı bulundukları ilgili bakanlığın yatırım tesisleri daire başkanlıkları tarafından geliştirilerek, kamu kurum ve kuruluşlarının küçük ve büyük onarımlarında; hazırlanan keşiflerin doğruluğu, bir sonraki onarımın ve/veya değiştirilmenin ne zaman yapılacağı konusunda iyi bir veri oluşturacağı düşünülmektedir.

Yine ilgili yatırım tesisleri daire başkanlıkları tarafından; bu çalışma verilerine ilaveten, kamu binalarında yer alan sıhhi tesisat elemanlarının (lavabo, armatür, pisuar, batarya, hela taşları vb.), elektrik tesisatı elemanlarının (priz, buvat, lamba, muhtelif kablolar vb.), ahşap ve PVC doğramalarının (kapı, pencere, kapı ve pencere aksesuarları vb.) ve kağir elemanların (mozaik karo kaplamalar, mermer kaplama, sıvalar, duvarlar vb.) bakımı, tamiri ve nihai kullanım süreleri tespit edilerek bu amaca yönelik hazırlanacak bir bilgisayar programı sayesinde elde edilen bu veriler işlenmelidir. Sonuç olarak, hazırlanacak bilgisayar programı sayesinde, hangi kamu kurum yada kuruluş binasının hangi malzeme yada malzemelerinin, ne zaman tamirinin yapılacağı veya değiştirileceği kurum amirlerine bırakılmaksızın önceden tespit edilebilir. Bu sayede, kurum ita amiri ve ona bağlı personeli onarım ve bakım için hazırladıkları keşif için zaman ve maliyet kaybı yaşamayacaklardır. Ayrıca her kurumun ihtiyacı kadar ödenek ayrılarak hem kurumlar arası dengesizlik ortadan kaldırılacak hem de Milli kaynaklarımız daha tasarruflu kullanılacaktır.

İlgili yatırım tesisleri daire başkanlıkları tarafından hazırlanacak bu veri tabanından yüklenici firmaların ve ilgili malzemeleri üreten üretici firmaların da yararlanması sağlanmalıdır. Bu sayede; yüklenici firmalar çalışma programlarını ve ilgi alanlarını daha sağlıklı planlayabilirler. Üretici firmalar ise araştırma geliştirme departmanlarında malzemelerin bakım ve tamir sürelerinin iyileştirilmesi konusunda bilimsel çalışmalar gerçekleştirebilirler. Ayrıca üretim hatlarının programlarını daha sağlıklı yapabilirler.

Araştırmayı sitemize gönderen :

Murat SEVİNÇ
İnş.Yük.Tek.Öğr.
Dr. (h.c) İbrahim Bodur Kaleseramik
Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı
Eğitim Koordinatörü

 

 

Santiye | Kaplama | Yazim: 21.6.2005 | Hit : 1301

Anasayfa >> Araştırıyoruz >> kaplama >> ISLAK HACİM KAPLAMA MALZ. İnceleme

 



www.civilturk.com