İMAR KONUSUNDAKİ KAOS & KARGAŞA ÖNLENECEK Mİ?
|
www.civilturk.com
Bugün irili ufaklı hemen hemen bütün yerleşim birimlerinde teknik ve sosyal altyapı yetersiz,çarpık yapılaşma mevcut,önemli çevre problemleri varsa,başta deprem olmak üzere doğal afetlerde büyük can ve mal kayıplarına uğruyor isek ve bu problemler yılların ihmali neticesi kangren haline gelmişse bunun en önemli sebeblerinden birisi de hiç şüphesiz “ İmar ve Planlama “ konularında yaşadığımız kargaşa ve kaos’tur.
Gerçekten bugün ülkemizde imar ve planlama ile ilgili 24 kurum ve kuruluş ile 22 yasa bulunmaktadır.
Bu konuda birçok merkezi idare kuruluşlarının gerek birbirleri arasında gerekse yerel yönetimlerle aralarında mahkemelere kadar giden anlaşmazlıklar,yetki kargaşaları ve sürtüşmeler sık sık yaşanır hale gelmiştir.
Bu durumdan da başta vatandaşlarımız olmak üzere her ölçekteki yerleşim birimlerimiz büyük zarar görmektedir.
Esasen kentlerimizin “problem yumağı “ halindeki bugünkü durumları da bu konudaki bütün olumsuzlukları göstermeye yeterlidir.
1985 yılında çıkarılan 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklerle yetkilerin önemli bir kısmı “ imar planlarını hazırlama ve onama yetkisi “ belediye olan yerleşim birimlerinde belediyelere ,belediye dışındaki sahalarda ise Bayındırlık Md. lüklerine verilmişse de bu uygulama da yaraya merhem olamamıştır.
Planları hangi kurumun hazırlayacağı kadar belki de daha önemlisi bugünkü emlakçı mantığı ile statik,yasakçı,emredici ve bütünlükten yoksun parçacı bir yaklaşımın ürünü bir yapıya sahip fiziki planlama anlayış ve uygulamalardan kurtulmaktır.
Bugünkü anlayış ve uygulamaların sektörler arası ilişkileri düzenleyen,ekonomik ve sosyal faktörleri dikkate alan ülke fiziki planları,Bölge ve çevre Düzeni planları hiyerarşisi içinde hiçbir fonksiyonu yoktur.
Bütün bunlara uygulamadaki yetki kargaşası ve organizasyon eksiklikleri, planların Belediye meclislerinde rand ve siyasi çıkar hesapları ile kolayca değiştirilerek yaz boz tahtasına çevrildiği gerçeğini de eklersek problemin ulaştığı boyutların büyüklüğü daha iyi anlaşılır..
İmar ve planlama konusundaki kaos ve kargaşayı ortadan kaldırmak için siyasi iktidarın yerel yönetim reformuna paralel olarak yeni bir “İmar ve Şehircilik Kanun Taslağı “ hazırlamakta olduğunu biliyoruz..
Ümit ve temenni edelim ki hazırlanan bu kanun tasarısı yaraya merhem olur ..
Bu konulardaki görüş ve düşüncelerimizi siz değerli okuyucularımızla paylaşmaya devam edeceğiz..
Ziya Güney (İnşaat Müh.)
Bursa-Nilüfer İlçesi Eski Belediye Başkanı (1989-1994)
Bursa-Ekohaber Gazetesi Yazarı