ALÇI UYGULAMASI
|
www.civilturk.com
>Alçı, diğer inşaat malzemelerine nazaran daha az enerji ile üretilir. 1 ton tuğla üretmek için alçının iki katı, 1 ton çimento için beş katı enerjiye ihtiyaç vardır. Ayrıca alçı, kara sıvaya göre 3,5 kat daha yüksek yalıtım özelliğine sahip olduğundan, yakıt tasarrufu sağlar.
>Alçı; doğada bulunan ve bünyesinde yüzde 20 oranında su içeren alçıtaşının fırınlanıp öğütüldükten sonra, kimyasal katkılarla karıştırılması sonucu oluşan bir yapı malzemesidir. Bünyesinde, yüzde 20 oranında su içeren alçıtaşı, fırınlandıktan sonra bu suyun yüzde 15'ini atar. Alçı, su ile karıştırılıp harç haline getirildikten sonra kaybettiği bu suyu tekrar bünyesine alarak taşlaşır (donar).
Alçının yararları
>Alçı, enerji tasarrufudur
>Alçı, diğer inşaat malzemelerine nazaran daha az enerji ile üretilir. 1 ton tuğla üretmek için alçının iki katı, 1 ton çimento için beş katı enerjiye ihtiyaç vardır. Ayrıca alçı, kara sıvaya göre 3,5 kat daha yüksek yalıtım özelliğine sahip olduğundan, yakıt tasarrufu sağlar.
>Alçı, çevreyi korur
Alçıya alternatif çimento esaslı inşaat malzemeleri yarım düzine doğal hammadde kaynağının kullanımını gerektirir. Ayrıca plastik alçı torbalarının geri kazanılarak tekrar kullanılabilmesi mümkündür. Kağıt torba yapmak plastik torba yapımına göre
atmosferi iki kat daha fazla kirletir ve 200 kat daha fazla atık su çıkmasına sebep olur.
>Alçı, binanın deprem güvenliğini artırır
Düşük yoğunluğu sebebiyle, 1 ton alçı ile hacim olarak, 1 ton tuğla veya 1 ton çimento ile üretilebilecek olandan çok daha fazla yapı elemanı üretilebilir. Dolayısıyla, alçı kullanılan inşaatların yükü hafiflemiş olur ki, bu da yüzde 96'sı deprem kuşağında olan ve nüfusunun yüzde 98'i bu bölgelerde yaşayan ülkemiz için önemli bir avantajdır.
>Alçı, sağlıklıdır;Alçı, sağlık açısından herhangi bir sakınca içermez. İklimlendirme etkisi nedeni ile bilhassa astımlı hastalar için yararlıdır. Kansorejen değildir, cilde dosttur, bakteri üretmez.
>Alçı, doğal klimadır;Alçının mikroskobik boşlukları vardır, sobanızı yaktığınızda duvarların hemen ısınmasını sağlar. Odanızı kışın sıcak, yazın serin tutar. İç mekanlarda oluşan rutubeti çabucak emer, hava kuruyunca da emdiği nemi ortama geri vererek iklimlendirme işlevi görür.
>Alçı, kolaylıktır;Uygulama ve onarımı çok kolaydır. İşlenmesi için kum kireç gibi herhangi bir yardımcı malzemeye ihtiyaç yoktur.
>Alçı, ekonomiktir;Çimento, kum, kireç ile yapılan kaba ve ince sıvaya (kara sıva) kıyasla, alçı kullanımı yüzde 20 daha ucuza mal olmaktadır. Ayrıca çabuk kuruyarak inşaatı hızlandırıp, inşaatın daha çabuk kullanılabilir hale gelmesini sağlayarak inşaat ekonomisine katkıda bulunur.
>Alçı, yangından korur;Alçı sıva, yüzde 20 su içerir. Yangında ısıya maruz kaldığında suyunu atarken aynı zamanda ortamdan ısı alarak yangının ilerlemesini yavaşlatır. Bu sırada tamamen kavrulan üst tabakadaki alçının temin ettiği izolasyon etkisi, sıva altında da ısının yükselmesini önler.
>Alçı, çatlamaz;Kara sıva, rötre yaptığı (büzüldüğü) için uygulamadan sonra kara sıvada belirgin kılcal çatlamalar oluşur. Alçı sıvada çatlama olmaz.
>Alçı gürültü kirliliğini önler;Alçı gözenekli (poroz) bir yapıya sahiptir ve sesi emer. Diğer sıvalara göre sesin yansımasına daha çok engel olur. 1000 Hz ses frekensını Perlitli Alçı >Sıva, kara sıvaya göre 5 kat daha iyi emer. Ayrıca alçı sıva, akustik (ses yankılanması) özelliğinden dolayı, yabancı müşavirler tarafından ülkemizdeki bazı otellerin restoran veya toplantı salonu gibi kalabalık mekanlarında sıva ve taban kaplaması olarak şart koşulmuştur.
Alçı Uygulamasında Dikkat Edilecek Önemli Hususlar
>Alçının depolanması
Alçının, kireç veya çimento torbalarıyla karışık depolanmamasına dikkat edilmelidir. Bu şekilde bir depolama, alçının donma süresinin kısalmasına yol açacaktır. Alçının depolanması ve inşaatlarda bekletilmesi sırasında, su ve nemden korunmasına dikkat edilmelidir. Özellikle yağışlı havalarda alçı, yağmur ve kardan mutlaka korunmalıdır.
Alçının, nakliyeciden teslim alınırken de ıslanıp ıslanmadığı dikkatle kontrol edilmelidir.
Alçının suyla en ufak bir teması, içerisinde taşlaşmış parçacıkların oluşmasına sebep olacaktır.
Alçı, üretim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde tüketilmesi gerekir. Bunu sağlamak için depodaki en eski üretim tarihine sahip alçıların
en önce kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Alçı uygulamasında kullanılacak suyun niteliği
Alçı uygulamasında kullanılan suyun; sertliğinin yüksek olmaması, tuzlu
(deniz suyu vb.), kirli ve yağlı olmaması gerekir. İçilebilir nitelikte su kullanılmalıdır.
Alçı uygulamasında kullanılacak kabın niteliği
Alçının karıştırılacağı kapta, daha önceki karışımdan kalan donmuş alçı bulaşığı olmamalı, kap mümkün olduğunca temiz olmalıdır.
Alçı uygulaması yapılacak yüzey
Alçı tuğla, ytong, gaz beton, bürüt beton, ahşap, metal v.b her türlü yüzeye uygulanabilir. Uygulama yapılacak yüzey; çok kuru, yağlı, tozlu, boyalı ve çok düzgün (bürüt beton vb) olmamalıdır. Yüzey çok kuru ise, uygulamadan bir süre önce ıslatılmalıdır.
Boyalı yüzeylere ise, uygulamadan önce çentik atılmalıdır. Bürüt betonların yüzeyindeki pürüzler alınmamalı, yüzey pürüzsüz hale getirilmemeli, gerektiği durumda çekiçle pürüzlendirilmelidir. Özel durumlarda sıva filesi v.b kullanılabilir.
Su - Alçı oranı
Farklı markada ve farklı türde alçılar, değişik oranlarda karışım suyuna ihtiyaç duyarlar.
BMT Alçı ürünleri için karışım suyu oranları şöyledir:
1- Kartonpiyer, saten ve inşaat alçısında; 10 kg alçıya 7 lt su,
2- Sıva alçısında; 10 kg alçıya 6 lt su,
3- Makine sıva alçısında; 10 kg alçıya 5 lt su
Karışımın hazırlanması
Bütün alçı türlerinde harç hazırlanırken kaba önce su konulur. Daha sonra alçı suyun üzerine normal bir hızda sepelenerek dökülür. Yeteri kadar alçı suya ilave edildikten sonra, yaklaşık iki dakika beklenerek, alçının suyu iyice emmesi sağlanır. Bundan sonra alçı, homojen hale gelinceye kadar (mümkünse el mikseri ile) iyice karıştırılır ve karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra her ne şekilde olursa olsun alçı harcına alçı veya su ilave edilmez.
Sıcaklığın Etkisi
5 °C'nin altındaki sıcaklıklarda donma riski nedeniyle alçı uygulaması yapılmamalıdır. Mümkünse 35 °C 'nin üzerindeki sıcaklıklarda alçı uygulaması yapılmamalı, eğer yapılması zorunlu ise alçının suyunu kaybetmemesi için gerekli tedbirler alınmalıdır : Zeminin ıslatılması, alçının uygulama yüzeyinin hava cereyanından korunması v.b.