Kiremit Mükemmel Olmalı       |       www.civilturk.com


Üretilen ilk yapı malzemesi olan kiremitte ve tuğlada ilk standartlar Romalılar tarafından geliştirilmiş. Tıpkı o yıllarda olduğu gibi, günümüzde de çatıların baş tacı olan kil kiremit, modern teknolojinin etkisiyle standartlarını yükseltti.
Kiremit, dünya tarihinde imalatı yapılan ilk yapı malzemelerindendir. İlk olarak pişmiş kilden tuğlalar kullanılmaya başlamıştır. Zamanla yapılar için çatı malzemesi boşluğu yaşanmıştır. Bu boşluk ise yine Korintlerin bugün çatılarımızda kullandığımız yuvarlak kiremitlere benzer konkav kiremiti bulmalarıyla doldurulmuştur. Tek farkları biraz daha kalın ve büyük boyutlarda olmalarıdır. Yapılan araştırmalar, ilk kullanılan kiremitlerin 2-3 cm kalınlığında, 50 cm eninde ve 80-100 cm boyunda olduğunu göstermiştir. Kiremiti daha sonra Yunanlılar geliştirmiş, onlardan da Romalılar devralmıştır. Batı Avrupa'da Romalılar, Yunan kiremit formlarını olabildiğince geliştirdiler. Özellikle yuvarlak kiremitte neredeyse bugünkü üretim kalitesine eriştiklerini söyleyebiliriz. Kiremit ve tuğlada ilk standartlar Romalılar tarafından geliştirilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. Kalınlık nedeni ile oluşan kuruma ve pişirme problemlerini çözmeye çalışmışlar ve böylece ilk araştırma faaliyetlerini de yine onlar başlatmışlardır. Bu çalışmalar sonucunda mümkün olduğunca ince fakat eskisine göre çok daha sağlam malzemeler üretmişlerdir. İspanya, İngiltere, Fransa, Belçika ve Almanya'ya tuğla kiremiti tanıtan, kullanımının yaygınlaşmasını sağlayan yine Romalılardır. Zira kiremit ve tuğlayı bir sanayi dalı haline getirenler Romalılardır.
Kiremit Anadolu'da Yunanlılardan sonra Bizanslıların katkılarıyla gelişmiştir. Bundan sonra Osmanlı dönemine geçiş yaşanmış ve Osmanlılar zamanında kiremit ve tuğla üretimi önemli gelişmelere sahne olmuştur. Küçük ve Konkav Osmanlı Kiremitlerinin yapımı bu dönemde gerçekleşmiştir. Anadolu'da tuğla ve kiremitte ilk standart, Osmanlı döneminde getirilmiştir. Her şeyden önce standardizasyon çalışmaları ve emek yoğun çalışmanın mümkün olduğunca azaltılması konusu her dalda olduğu gibi tuğla ve kiremit endüstrisinde de ön plandadır.
Çatı kaplamalarında pişmiş kilden üretilen kiremit kullanmanın faydaları
Günümüzde tüketiciler beklentilerini ve ilgilerini artırarak ürünlerin teknik özellikleri hakkında daha fazla araştırıp, doğru ürünü bulmaya çalışıyorlar. Pişmiş kilden üretilen kiremitler doğal olmaları ve sağladıkları bir çok farklı üstünlükleri nedeniyle tercih ediliyor. Kil kiremitler yoğun yağış alan bölgelerde doğanın çetin koşullarına karşı çatıları güvenle korumaktadır.
Kılıçoğlu ürünleri, kilin tamamen doğal oluşu sebebiyle kiremitlerin doğa ile olan uyumunu sağlıyor. Bünyesinde doğaya zararlı kimyasallar bulundurmadığından dolayı ekolojik dengenin bozulmasına da neden olmuyor. Bu nedenlerle çatıların doğal örtüsü yine doğanın bir parçası olan pişmiş kil ile örtülüyor.

Mükemmel Kiremitin Taşıması Gereken Özellikler

>Su geçirmezlik
Mükemmel kiremit, çatıdaki suyu alt katmanlara iletmemelidir. TS EN 1304 Kiremit standardında belirtilen sızdırmazlık testine göre herhangi bir kiremit, 4 saat ve üstünde su sızdırmazsa Sınıf I kiremitidir. 1-4 saat arasında su sızdırmazlığa sahipse Sınıf II kiremitidir. Kılıçoğlu kiremitleri ise, Sınıf I kiremitlerinin çok ötesinde özelliklere sahiptir. Kılıçoğlu kiremidi saatlerce geçirmez. Düzenli periyotlarla laboratuarlarda yapılan testlerde, Kılıçoğlu kiremitlerinin sızdırmazlık sınıfının, Sınıf I’in çok üzerinde olduğu tespit edilmektedir.

>Dona dayanım
TS EN 1304 kiremit standardında belirtilen TS EN 539-2, Metod C dona dayanıklılık testine göre vakum pompalı kapta suya doyurulmuş olan Kılıçoğlu kiremitleri düzenli olarak 50 donma / çözülme işleminden geçtikten sonra, yüzeylerinde herhangi bir kütle kaybı görülmemiştir. Dona dayanıklılık testlerinden başarıyla geçmiş Kılıçoğlu Kiremitleri, 1927’den bu güne dona dayanıklılığını tecrübelerle ispat etmiştir.

>Düzgünlük
Bir çatının döşenmesi esnasında en çok karşılaşılan sorunlardan biri, kiremitlerin standartta belirtilen biçim düzgünlüğü ve kavis şartlarını sağlayamamasıdır. TS EN 1024 deney standardına göre sağlanması gereken bu şartlar, aynı zamanda kiremitlerin birbirlerine düzgün kenetlenmesini sağlar. Düzgün kenetlenmiş kiremitler, çatıda kiremitler arasından suyun geçişini engeller. Kılıçoğlu kiremitleri sahip olduğu biçim düzgünlüğü sayesinde kolay döşenerek işçilikten tasarruf sağlar ve düzgün kenetlenen yapısı ile su sızdırmayı engeller.

>Mukavemet
TS EN 1304 Kiremit Standardında belirtilen TS EN 538 eğilme mukavemeti testine göre bir kiremitin 120 kgf dayanıma sahip olması gerekir. Bu dayanım, çatıdaki yüklere karşı gereklidir, ama çoğu zaman yeterli olmamaktadır. Pek çok kiremidin, çatıda yürüyen ustaların ağırlığıyla bile kırıldığı bilinmektedir. Oysa doğru mesnetlenilmiş sağlam bir kiremit, bu tip yükler altında kesinlikle deforme olmaz, kırılmaz. Kılıçoğlu Kiremitleri 220 kgf’dan 410 kgf’a kadar sahip olduğu eğilme mukavemetleri ile TS EN 1304 Avrupa kiremit standardının ortalama 2.5 katı daha dayanıklıdır.

>Estetik ve çeşitlilik
Mükemmel kiremit, alternatif modelleri ve doğal görünümü ile estetik çatılar sunmalıdır.
Kılıçoğlu kiremitleri her tür çatıya ve her zevke hitap edecek ürün çeşitliliği ile estetik çatılar yaratır. Kılıçoğlu, her zevkten kullanıcıya sunulmak üzere 8 ayrı model kiremit üretmektedir. Üretmiş olduğu kiremit çeşitleri iklimsel verilere ve beğeniye göre tasarlanmaktadır. En çok tercih edilen çeşidi “Akdeniz” modelidir. Akdeniz kiremidi çağdaş teknoloji ve özel bir prosesle üretilen geliştirilmiş bir Marsilya modelidir. “Kılıçoğlu I” Kılıçoğlu’nun efsaneleşmiş marsilya modelidir ve tüm çatılarda güvenle kullanılmaktadır. Şekilli kiremitlerin Türkiye’deki ilk üreticisi olan Kılıçoğlu, Akdeniz ülkelerinin tercih ettiği “Granada” modelini ve Almanya’nın en çok kullanılan modellerinden “Valensiya”yı da Türkiye’de ilk üreten kullanıcılara sunan firmadır. Son dönemde bu kiremitler, özellikle çatı estetiğinin ön plana çıktığı villa tipi evlerde öncelikle tercih edilmeye başlanmıştır. Yine, Almanların kunduz kuyruğu diye tabir ettikleri “Lüks” kiremit modeli de ilk kez Kılıçoğlu tarafından müşterilerinin beğenisine sunulmuştur. Mahyalarda kiremit kesimlerine son veren “Sevilla” ve “Kılıçoğlu I-A” da son dönemlerde Türkiye çatılarında boy göstermeye başlamış ve işlevselliği ile büyük beğeni kazanmışlardır. Yüzyıllardır, önce Roma mimarisinde, daha sonrada Osmanlı mimarisinde kullanılan, piyasada Osmanlı kiremiti diye de tanınan kiremitler, Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde yerini Marsilya modeli kiremitlere bırakarak tarih sayfalarına gömülmüştür. Kılıçoğlu eski bir tarihi ayağa kaldırarak “Alaturka” kiremit adı altında bu kiremiti tekrar Türk halkına sunmuştur.

>Aksesuar – Çözüm
Mükemmel kiremit, aksesuar ve tamamlayıcı ürünleri ile çözüm sunmalıdır.
Kılıçoğlu Kiremitleri sahip olduğu tamamlayıcı ürünler ile çatıda ihtiyaç duyulacak çözümler sunmaktadır.

>Renk dayanımı
Mükemmel kiremit, yıpratıcı iklim koşullarına karşı ilk günkü görünümünü kaybetmemelidir.
İnşaatlarda kullanılan tüm malzemeler gibi, çatı kaplama malzemelerinden de beklenen en önemli özellik UV ışınlarının yıpratıcı etkilerine karşı koymasıdır. Çatı kaplama malzemelerinde kullanılan yapay renklendiriciler, belli bir süre sonra UV ışınlarından zarar görmeye başlarlar. Genel olarak, tüm çatı ilk döşendiği gün sahip olduğu rengini kaybetmeye, albenisi yok olmaya başlar. Bu durumda başvurulan en önemli yöntem ise – yurtdışında olduğu gibi – çatı kaplama malzemesini tekrardan yerinde boyamaktır. Bu ise geçici bir çözüm olmakla birlikte, zaman içinde çatıya da ilave maliyet getirmektedir. Oysa, iyi bir çatı kaplama malzemesinden beklenen; ilk günkü rengini ömür boyu korumasıdır. Kılıçoğlu Kiremitleri pişmiş topraktan mamul oldukları için, ilk günkü renklerini ömür boyu muhafaza ederler. İçerisinde yapay renklendiriciler olmadığı için, kiremitin içi de, dışıyla aynı renktedir.

 

 

Santiye | Cati | Yazim: 20.11.2005 | Hit : 179

Anasayfa >> EDITORYAZILARI >> Kiremit Mükemmel Olmalı

 



www.civilturk.com