Civilturk.com 2004 yılında yayın hayatına başlamıştır.
| Anasayfa | Firma Rehberi | FOTOHATA | Hiciv | Soru&Cevap | |
 



 
Belediye Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Yapı Ruhsatı Almak İçin Gereken Belgeler

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)



Kurum Adı : İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı

Kısa Bilgi : İnşaatlara yapım ruhsatı almak için bağlı bulunduğunuz ilçe belediyesinin İmar Müdürlüğüne başvurmak gerekmektedir.

Gerekli Belgeler :

1.Dilekçe,
2.İmar durumu (Son bir yıllık),
3.Son tapu malik yazısı,
4.Hissedarı var ise noter tasdikli muvafakatname,
5.Vekaletname (Mal sahibi tarafından yapılmayan müracaatlarda),
6.Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliğine göre gerekli belgeler,
7.Yıkılmadan yapılacak binalarda binanın boş olduğuna dair Mahalle Muhtarı yazısı,
8.Harç ve ücretler,
9.Otopark makbuzu (Ücretin en az % 25’i),
10.Otopark ücretinin % 75’inin taksitlendirilmesi halinde noter tasdikli otopark taahhütnamesi.



İşlem Adımları 1.İmar durumu öğrenilerek İMAR DURUMU BELGESİ alınması:

Boş arsanıza yapacağınız kaç kata izin verilidiğini ve ne tür bir bina olabileceğini öğrenmek için İMAR DURUM BELGESİ alınız.
- Dilekçe,
- Tapu,
- Çap,
- m2 değeri üzerinden yatırılacak olan harcın makbuzu.

2.PROJENİN HAZIRLATTIRILARAK TASDİK ETTİRİLMESİ

İmar durumunu öğrendikten sonra projenizi hazırlattırabilmeniz için Kadastro Müdürlüğünden roperli kroki alınız ve bir dilekçe ile birlikte bağlı bulunduğunuz İlçe Belediyesine başvurarak İnşaat İstikamet Rövesi ve gerekiyorsa Kot Kesit Krokisi alınız. Bu belgeler temin edildikten sonra yaptırılacak olan projeye aşağıdaki belgeler de eklendikten sonra ilgili İSKİ Kanal Şebeke Müdürlüğüne götürülür.

- Tapu (Varsa noter tasdikli hissedar muvaffakatleri ile birlikte),
- Çap,
- İmar Durumu Belgesi,
- Trafo Belgesi,
- Mimari, statik, sıhhi tesisat, elektrik, telefon, ısıtma ve ısı yalıtım projeleri,
- İstendiği takdirde parselle ilgili özel evraklar,

Bu belgelerin çoğu projeyi yapan mimari büro tarafından hazırlanır. İSKİ tarafından Kanal Onayı alan proje, dosyası ile ilgili İlçe Belediyesine havale edilir ve proje tasdik edilir.

3.İNŞAAT RUHSATI ALINMASI

İnşaat ruhsatı yukarıdaki işlemler yerine getirildikten sonra iki kısımda verilir.

a.Temel Ruhsatı:

- Harçların yatırılmış olduğunu gösteren makbuz,
- Varsa otopark bedelini yatırmış olmak,
- Fenni Mesuliyet belgesi,
- Sürveyan Belgesi,
- İnşaat sorumlusunun noter tasdikli Sorumluluk Belgesi ve İkamet Senedi,

b.Temel Üstü Ruhsatı (İnşaat zemin kat döşeme seviyesine gelince)

- İSKİ Kanal Bağlantısının yapıldığına dair alınmış belge,
- SSK Bildirim Formu,
Binanın kaba inşaatı bittikten sonra bağlı olunan İlçe Belediyesinin İmar Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurularak ısı yalıtımı yönünden tetkiki istenir. Uygunluk belgesi alındıktan sonra bina tamamlanır.

4.İSKAN BELGESİ ALINMASI

Binanın bitiminden sonra İskan Belgesi alabilmek için İlçe Belediyesi İmar Müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurulur. Yapılacak incelemeye göre bina proje ve plana uygun yapılmışsa İskan Belgesi verilir.


Başvuru Yeri : İlçe Belediyeleri (İmar Müdürlükleri)



Başvuru Şekli : Postayla yapılan başvurular kabul edilmez.
İlgili kişi şahsen başvurmak zorundadır.


 

 

Belediye Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Yapı Ruhsatı Almak İçin Gereken Belgeler

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)

Proje | Belediye | Yazim: 26.2.2005 | Hit : 1163                                 BU SAYFAYI YAZDIR

Anasayfa >> Belediye >> Yapı Ruhsatı Almak İçin Gereken Belgeler
 
Proje
 
Bu sayfada Sadece Belediye alanında faaliyet gosteren firma reklamları gösterilir.



BU KONU HAKKINDA 3 ADET YORUM YAPILMIŞTIR.


.:: Yapı ruhsatı alınması ::.
02.05.2005  
 
Yapı ruhsatı alınabilmesi için yapılması gerekenleri Beşiktaş Belediyesi İmar ve Planlama Müdürü Ercüment Çikler’den öğrendik.

İmar durumu alınır: Üzerine konut yapılacak parsele ait tapu ve çap örneği (kadastro planına göre taşınmazın geometrik konumunu gösteren belge) ve dilekçe ile müracaat edilerek belediyeden imar durumu alınır. Ancak bu müracaatı yapabilmek için, ilgili parselin sahibi veya hissedarı olmanız şarttır.

Röperli kroki alınır: Tapu Kadastro Müdürlüğü’nden röperli kroki alınır.

Röleveler tanzim edilir: Belediye Harita Müdürlüğü’nden imar durumuna uygun inşaat istikamet rölevesi ile arazi ve yol kotlarının belirlendiği kot kesit rölevesi tanzim edilir.

Jeoteknik rapor alınır: Parsele ait, bir jeoloji mühendisi ya da üniversite tarafından hazırlanan, zemin jeoteknik raporu alınır.

Trafo belgesi alınır: Parselin bağlı bulunduğu elektrik dağıtım müessesesinden trafo belgesi alınır.

Parselde eski eser varsa: Üzerinde tescilli eski eser bir yapı bulunan, veya planında kurul kararı alınması şartı olan parsellerde “Kültür ve Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu” kararı alınması ve teklif projelerinin kurulca onaylatılması gereklidir.

Projeler hazırlanır: Belirtilen belgeler esas alınarak serbest mimar ve mühendislerce mimari, statik, kalorifer, elektrik ve ısı yalıtım projeleri hazırlanır. Hazırlanan projeler belediyeye verilmeden önce; sığınak için Kaymakamlık Sivil Savunma Müdürlüğü, kanal bağlantısı için İSKİ, yangın tedbirleri için ise İtfaiye Müdürlüğü’nden onay alınması gerekir.

Projeler belediyeye sunulur: Büyükşehir Belediye Başkanlığı tescil bürosundan vize ettirilen projeler tasdik için belediyeye sunulur.

Parselde eski yapı varsa yıktırılır: Yapı ruhsatı verilmeden önce parselde boş durumdaki eski mevcut yapının yıkılması gerekir. Bunun için ilgili idarelerce elektrik, su, doğalgaz bağlantıları kesilir. Yatırılmayan emlak vergileri yatırılarak mesul mühendis veya mimarın sorumluluğunda yıkım ruhsatı düzenlenir.

Yapı ruhsatı düzenlenir: Belediye İmar İşleri Müdürlüğü’nce onaylanan mimari statik, elektrik, kalorifer, ısı yalıtımı  projelerine bağlı kalınarak Fen İşleri Müdürlüğü harcı, inşaat ruhsatı harcı ile, parsel veya bina bünyesinde otopark yeri yoksa otopark bedeli tahsis edilerek, serbest mimar veya inşaat mühendisinin sunacağı teknik uygulama sorumluluk belgesine göre imzası alınarak, yapı ruhsatı düzenlenir.

Hisseli parsellerde inşaat koşulları

Özel ifraza tabi hisseli parsellerde imar planına uygun kadastral imar parseli oluşmadan, inşaat müsadesi verilmez. İmar planına uygun oluşmuş parsellerde birden fazla hissedar bulunması durumunda, yapı ruhsatı verme aşamasında tüm hissedarların muvaffakatı, yani izni aranır. Bunun için de her hissedarın belediyeye; noterden tescilli olmak üzere muvaffakatı, arsaya hissedar olduğunu kanıtlayan tapu senedi ve arsaya ilişkin çap örneği ile birlikte başvurması gerekir.

Altyapı hizmetleri için...
Altyapı hizmetleri kanal, su, PTT, elektrik, doğalgaz ve yol olarak sıralanabilir. Hangi yolları izlemeniz gerektiğini Fatih Belediyesi Fen İşleri Müdürü Ali Erkoç açıkladı.

Kanal: Parsel ilgilisi tarafından atıksu projesi hazırlanarak İSKİ Genel Müdürlüğü’ne onaylatılır. Onaylı projeye göre bina atıksu bağlantısı yapılacağı zaman, Belediye Fen İşleri Müdürlüğü’nden kazı izni alınarak işlem yapılır ve sonuçlandırılır.

Yol: Yol, kadastrol yol belediye tarafından, imar yolu ise yola cepheli parsel sahiplerince yaptırılır. Belediye Fen İşleri Müdürlüğü’nce kontrol edilir. Söz konusu yolların araziye uygulanışı Belediye Harita Müdürlüğü’nce hazırlanan yol profiline göre yapılır. Parsel sahiplerince yaptırılması gereken yollar, 3194 sayılı İmar Yasası’nın 23. maddesine tabi yollardır. Ancak belediyece yapılması gereken yollar için, yola cepheli parsel sahiplerinden iştirak payı alınır. İştirak payının yarısı yolun bir tarafındaki parsellerden, diğer yarısı ise diğer tarafındaki parsellerden alınır. Açılacak yol 2960 sayılı Boğaziçi Yasası kapsamında kalıyor ise her parselden tam bedel alınır, yani iki kat uygulama yapılmış olur.

Su: İnşaat sahipleri İSKİ Genel Müdürlüğü ile su sözleşmesi yapmak zorundadır. İnşaat devam ediyorsa İSKİ Şebeke Şefliği geçici olarak binaya su bağlantısı yapar. İnşaat bitince abone olunur.

Elektrik: İnşaat sahipleri onaylı elektrik sözleşmelerine göre, TEK ile karşılıklı olarak sözleşme yapar. Sözleşme sonrasında Belediye Fen İşleri Müdürlüğü’nden kazı izni alınarak TEK denetiminde olmak üzere gerekli bağlantı uygulamaları yapılır.

PTT:  İlgili kurum yani PTT, kendi teknik koşullarına göre işlem yapar. Altyapı tesisleri için kazı yapılacaksa, belediyeden kazı ruhsatı alınmak zorundadır.

Doğalgaz: İlgili kurum İGDAŞ, kendi teknik koşullarına göre işlemini yapar. Yapılan işlemler Büyükşehir Belediyesi ile kendi aralarında yapılan protokol çerçevesi içinde yürür. İlçe belediyelerine yalnızca bilgi aktarılır.

http://www.adresdergi.com.tr/pufnokta.htm
 
  Yazan : Erdinç Özkara
Tel : 05322548313email :erdincozkara@civilturk.com

.:: İNŞAAT RUHSATI ek ::.
26.02.2005  
 
İNŞAAT RUHSATI ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Ruhsat talep dilekçesi
Tapu sureti
Mal sahiplerinin vekaletnamesi (gerekli ise)
Aplikasyon krokisi
Çap
İmar durumu
İmar durumuna göre onaylı vaziyet planı (gerekli ise)
İmar durumuna göre proje öncesi istikamet (gerekli ise)
İnşaat mühendisinin statik hesaplarına teşkil edecek jeoteknik zemin etüt raporu
Deprem Yönetmelik şartlarına uygun olarak projelerin işin başından sonuna kadar yerinde tatbik edileceğine dair noterden fenni mesullük taahhütnamesi (mimar veya inşaat mühendisinden)
Diğer 3 mühendisin ilgili odasından fenni mesullük taahhütnamesi (mimar veya inşaat mühendisi, elektirik mühendisi. Ve makine mühendisinin kendi projeleriyle ilgili taahhütnameleri)
5 Takım mimari proje
5 Takım statik projesi
4 Takım elektrik projesi
4 Takım sıhhi tesisat projesi
5 Kat ve üstü için asansör avan projesi ve ayrıca 10 kat ve üstü için çift asansörlü avan projesi ve
8 Kat ve üstü için paratoner hesabı.
 
  Yazan : erdinç özkara
Tel : 05322548313email :erdinc001@hotmail.com

.:: Yapı Ruhsatında İdareye Verilmesi Gereken Belgeler ::.
02.05.2005  
 
1. Yapı denetim firmasının izin belgesinin noter tasdikli sureti
2. Bakanlıkça tastikli bilgi formu aslı,
3. Yapı denetim firması ile yapı sahibi arasında yapılan sözleşme,
4. Yapı denetim firmasının yapı denetimini üstlendiğine dair taahhütname,
5. İdarenin açmış olduğu yapı denetim hesabına yapı denitim hizmet bedelinin ilk taksidi yatırdığına dair makbuz (Aslını ibraz etmek kaydı ile süreti)
6. Mal sahibince yapının müteahhitliğinin üstlenildiği takdirde;
a-Ticaret odası kaydı.
b-Vergi mükellefi olması
c-Yapı müteahhitliğinin üstlenildiğine dair noter tasdikli taahhütname istenilecektir.
d-Müteahhitler odasına kayıtlı olduğuna dair belge
7. Tüm proje müelliflerinden büro tescil belgesi
8. Proje denetçi mimar veya denetçi inşaat mühendisi tarafından imzalanacaktır.
9. Proje imar uygunluğu açısından idareden ön izinden geçecek ve ruhsat alımına esas yap inşaat alanı belirtilecektir.
10. Yapı denetim kurulunca uygunluğu onaylanmamış projeler kabul edilmeyecektir.
11. Ruhsat talebinde bulunan yapının tebliğdeki gruba uyup uymadığı, yapı denetim parasının yatırılıp yatırılmadığı kontrol edilir.
12. Zemin ve temel etüd raporu hazırlanacak. (Jeo teknik rapor olacak ve temel sisteminin bu rapora uygunluğu tespit edilecektir.)
13. Proje ısı yalıtım yönetmenliğine uygun olacak
14. Labaratuar deneyleri raporlarına, kesinlikle yapılan ait bilgisayar çıktısı eklenecektir.
15. Ön izin için avan projesi getirilecektir.
16. Tüm projelerde oda onayları yaptırılacaktır.
17. Yapı sahibi ile yapı müteahhidi arasında yapılan sözleşmenin bir süreti getirilecek.
18. Tüm mimar ve mühendislerin Büro Tescil Belgelerinin fotokopisi
19. Belediyemizden alınacak olan Büro Tescil Belgesinin fotokopisi
20. Tapu fotokopisi, Tapu kaydı ve Kadastro çapı
21. Belediyemiz Harita Müdürlüğünden %50 parselasyon kararı ve Emlak Müdürlüğümüzde arsa beyan değeri
22. Yapı ruhsatı için dilekçe

http://www.sehitkamil-bld.gov.tr/yapiruhsati.htm
 
  Yazan : Erdinç Özkara
Tel : 05322548313email :erdincozkara@yahoo.com

Sayfalar : 1

İsim Soyad

:
E-mail
:
Tel :
Baslik :

 

 

 


Copyright © erdinç özkara