Civilturk.com 2004 yılında yayın hayatına başlamıştır.
| Anasayfa | Firma Rehberi | FOTOHATA | Hiciv | Soru&Cevap | |
 



 
ProfSemihTezcan Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Prof. S.TEZCAN nın IMO ya İstifa Çağrısı

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)



Sayın Prof.Dr. Semih S. Tezcan nın İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı Sayın Cemal Gökçe 'ye Tüp Geçit Hakkında gönderdiği Yazı;

01 / 07 /2005

Sayın Cemal Gökçe:

Tüp geçit konusunda, Ulaştırma Bakanı adına bana verilen cevap ile, bu cevaptaki yanlışlıkları içeren, üç parçalı bir metni daha önce 12/05/2005 tarihinde size iletmiştim. Ancak, hiçbir cevap alamadım. Bu kere, Bakanlığın cevap yazısını çok az değişikliklerle, bilgi için ilişikte yeniden sunuyorum. Ayrıca, İTÜ’de bir demiryolu hocasına yazdığım mektubun bir kopyasını da bilgi için ilişikte bulacaksınız.

Tüp geçit konusunda, sanki ortalık sütliman ve toz pembe imiş gibi gösterme çabalarınızı, ibretle ve hayretle izliyorum. Nedir sizi bu kadar tüp geçitin parasız avukatı ve hayranı yapan Vallahi anlayamadım ? Dürüstlüğünüze, mertliğinize ve sağlam karakterinize inanmasam, insanın aklına çeşitli ihtimaller gelebilir. Hayır ! Bunun sadece bir nedeni olduğuna kanaat getirdim. O da, üçüncü köprü düşmanlığı ile yoğrulmuş ‘bilimsel görme’ ve ‘bilimsel işitme’ özürü olmanız. Üçüncü köprüye, ben de şiddetle karşıyım. Ama bu husus benim tüp geçitteki yanlışlıkları görmeme mani olmuyor.

Halbuki, size üçüncü köprü ihtimali ve alternatifi öylesine itici ve korkunç geliyor ki, denize düşen yılana sarılır misali, tüp geçitin kolları arasına bırakıvermişsiniz kendinizi. Akıntıya kapılıp tehlikeli girdaplara doğru itiliyorsunuz. Sadece, kendinizi olsa pek gam yemem. İMO İstanbul Şube Başkanı olarak, tüm meslek camiamızı da, bu tehlikeli kucaklaşma da peşinize takıp sürüklemek istiyorsunuz. İşin feci olan, bilim dışı ve meslek etiği dışı olan tarafı da burası…

İşte burada, tam burada İMO İstanbul Şubesinin elli yılı aşkın bir üyesi olarak, artık suskun kalmayarak size dur deme zamanının ve istifa etme zamanının çoktan gelip çattığını hatırlatmak istiyorum.

Bir demiryolu hocası, ihtisas konusu ile sınırlı kalabilmek için belki demiryolu konusunun dışına taşmak ve görüş açısını genişletmek istemeyebilir. Hattâ, demiryolu dışındaki konular beni ilgilendirmez diyebilir. Ama siz öyle değilsiniz, siz bir meslek kuruluşunun en üst düzey temsilcisisiniz. Dolayısı ile, inşaat mühendisliğinin bütün ihtisas konularında, geoteknik olsun, deprem olsun, tünel olsun, ulaşım olsun, ekonomi-finans ve sosyokültürel gibi yan ilgi alanları olsun tüp geçiti ilgilendiren geniş bir konular yelpazesi içinde, meslekdaşlarınıza destek olmak, yardımcı olmak, onları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için organizasyonlar yapmakla yükümlüsünüz. Ama bu yükümlülüğü ve görevi yerine getirirken, bitaraf ve bilimsel kalmak zorundasınız sayın başkan. Tek taraflı, tek gözlü, tek kulaklı, kısaca tarafgir olamazsınız. Meslekdaşlarınızı güdümleme çaba ve gayreti içine giremezsiniz. Eğer, girerseniz, bu camianın elli yıllık bir üyesi olarak sizi istifaya davet ederim. Tarafgirane bir çabaya girdiğinizi nereden mi çıkartıyorum ? İşte ispatı:





Önce, 3 Haziran 2004 tarihinde İTÜ Taşkışla binasında, sonra 14 Haziran 2005 Yıldız Üniversitesinde olmak üzere, Marmaray Projesi adı ile iki toplantı düzenlediniz. Bu toplantılara oturum başkanı ve konuşmacı olarak, sadece ve sadece tüp geçit lehinde konuşma yapacak kişileri davet etmediniz mi? Tüp geçitin aleyhinde konuşacak kimseye itirazımız yok ki, onlar da gelip salondan sual sorarak fikirlerini belirtebilirler diye, müdafaaya geçebilirsiniz. Soru sorana konuşma yapan kadar vakit veriliyor mu ? Tüm günlük toplantı düzenleyeceksin, tüp geçit aleyhinde konuşacak bir tek kişiyi konuşmacı olarak çağırmayacaksın. Var mı böyle bir kurnazlık, işgüzârlık ? Ben sizin toplantı düzenlemedeki ‘düzensizliğinize’, tek yanlılığınıza ve tarafgirliğinize, bilimsel ‘körlük’ ve bilimsel ‘sağırlığınıza’ işaret ediyorum.

Bir konu tartışılırken genel parlementer kuraldır. Bir lehte, bir aleyhte görüş bildirecek olana söz verilir. Salondan söz alarak değil, seçilmiş konuşmacı olarak. Ama, heyhat siz nerede ? Bu Parlementer kuralı uygulamak nerede? Kaptırmış paçayı gidiyorsunuz tüp geçit hayranlığına …

Bir panel düzenlenirken, bir konu bilimsel tartışmaya açılırken, bir devlet altyapı projesinin yararları ve/veya sakıncaları incelenirken, değişmez kuraldır sayın başkan, konunun lehinde konuşma yapacaklar seçilip programa konduğu kadar, konunun aleyhinde konuşma yapacaklar da seçilir ve programa konulur. Yoksa, bunun adına bilimsel toplantı değil, olsa olsa şakşakçı toplantısı denir.

İki kere böyle tek yönlü ve sadece tüp geçitin avukatlığını yapanların konuşmacı olduğu toplantı yaptınız. Bilimsel ‘görme özürlü’ ve bilimsel ‘işitme özürlü’ oldunuz. Elinize ne geçti ? Tüp geçitin sakıncaları, milli ekonomiye attığı kazıklar, fahiş fiyatlar, inşaat zamanı kayıpları, can güvenliği riskleri, çevre sorunları, İstanbul şehir ulaşımına ters düşen yönleri ortadan mı kalktı? İki değil, bu cins ‘gerçeklere yüz çeviren’, ‘tek notalı ses veren’, ‘tek yönlü görüş bildiren’ ve en doğrusu ‘tüp geçitin bedava avukatlığını yapan’ iki yüz adet toplantı daha yapsanız gene bir şeyi değiştiremezsiniz. Güneş balçıkla sıvanmaz ! Hakikatler gizlenemez ! Yanlış hesap Bağdat’dan geri döner! Siz, kamu oyu ve meslek camiamızın gözleri önünde, tarafsızlık ilkesini ihlal ederek, meslek etiğine aykırı hareket etmiş biri olarak damgalanırsınız o kadar ! Bu nedenle sizi istifaya davet ediyorum.

İMO İstanbul Şubesinin bu konuları görüp değerlendirecek bir Yönetim Kurulu yok mu? Bu Yönetim Kurulunda, meslek camiamıza karşı, teknik konularda bilimsel tarafsızlık ilkesine sadık kalınması gereğini size hatırlatıp dur diyecek bir üye yok mu? İnşallah vardır. Yoksa, böyle bir meslek Kuruluşunun üyesi olmaktan hicap duyarım.

Geçmişte, TMMOB’nin tüm organları Boğaz Köprülerine gözü kapalı bir ‘Hayır!’ kampanyası yürütmüşlerdi. Başarılı olamadılar. Her iki köprü de yapıldı. Çünkü, o zaman da saplantı halinde tek yönlü ve tek taraflı çaba sarfediyorlardı da onun için…

Şimdi siz de onların ayak izinde gidiyorsunuz. Tek yönlü ve tek taraflı çaba sarfediyorsunuz. Onun için, böyle giderseniz onlar gibi başarılı olamayacaksınız ! Tavrınızı değiştirin ! Saplantılarınızı bırakıp doğruları aramaya başlayın sayın başkan. Üçüncü köprüye evet deyin demiyorum. Bütün gücünüzle ‘Hayır!’ diye haykırın. Ama, üçüncü köprüye hayır derken, tüp geçitteki pis kokulara gözünüzü, kulağınızı, burnunuzu kapamayın, en azından bu pis kokuları size, meslek camiasına duyurmaya çalışan meslekdaşlarınızı dışlamayın, göz ardı etmeyin.

Umarım, bu uyarı mektubumdan sonra, hakikatin nuru yolunuzu aydınlatır ve her tarafı görür olursunuz ve bir daha tek yönlü, tek amaçlı, tek görüşlü, tek çizgili, tarafgirâne ve gerçekleri kamufle eden etik dışı bir toplantı düzenlemekten vazgeçersiniz veya bunu yapamıyorsanız istifa edersiniz.



Prof. Dr. Semih S. Tezcan
T.C. BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İnşaat Mühendisliği Bölümü
























TÜP GEÇİT - MARMARAY Konusundaki Diğer Makaleler




1- Ulaştırma Bakanı Adına Verilen Cevap&Yanlışlıklar


2- Sayın Prof. Semih Tezcan'ın Tek Taraflı MamaraRay Toplantılarına Ne diyor ! & Önemli Bilgiler (04 / 07 / 2005)



3- Prof. Semih S.TEZCAN nın IMO ya İstifa Çağrısı (01 / 07 /2005)



4-• Birinci Bölüm : Karalamalara Cevap - Prof. Dr. Semih Tezcan (03.08.2005) -



5- • İkinci Bölüm : Tüp geçit (03.08.2005) -


 


Konu ile ilgili sitemizde yorumlanan KARŞIT GÖRÜŞLER


1- Prof. Dr. Ergun Gedizlioğlu (İTÜ) (20/07/2005) -

 

 

ProfSemihTezcan Konusunu
Araştıran , Geliştiren Akademi Yetkilisi


Kimdir?
Prof. S.TEZCAN nın IMO ya İstifa Çağrısı

Bu Mühendis Kendini Geliştiriyor ve Uzmanlaşıyor , Ya Sen ?

Akademiye katıl..
Erdinç Özkara - (İnş. Müh.)

Proje | ProfSemihTezcan | Yazim: 3.8.2005 | Hit : 422                                 BU SAYFAYI YAZDIR

Anasayfa >> Tüp Geçit Gerçeği (Prof.Dr. Semih S. Tezcan) >> Prof. S.TEZCAN nın IMO ya İstifa Çağrısı
 
Proje
 
Bu sayfada Sadece ProfSemihTezcan alanında faaliyet gosteren firma reklamları gösterilir.



BU KONU HAKKINDA 1 ADET YORUM YAPILMIŞTIR.


.:: Sn. Semih Tezcan ::.
19.07.2005  
 
Sayın Prof. Dr. Semih Tezcan,

Uzun zamandır tüp geçit ile ilgili yazdıklarınıza uzman arkadaşlar gerekli yanıtları veriyorlar.

Sizin üslubunuzun tersine, kibarca ve akademik düzeyde cevaplıyorlar. Aynılarını yinelemeyeceğim.

Ancak akademik terbiye sınırlarına oldukça aşan son yazılarınız,
aşağıda sıralayacağım, sizin gerçekleriniz karşısında,
acaba nasıl değerlendirilmelidir?

Siz bu tartışamalardan çok önce, 3. köprünün güçlü olasılık olduğu günlerde, Tüp-tünel boğaz raylı geçişinin gereksiz olduğunu, 3.köprünün de Leventten geçmesi gerektiğini  ve çok gerekli ise üzerine raylı sistemin de yapılabileceğini söylüyordunuz. Bu görüşünüzü, sanırım TİMSE  veya YAPI Dünyası ya da benzeri, inşaat dergilerinde yayınlamıştınız.

Daha sonra nedense birden fikir değiştirerek,  bu son yazılarınızda belirttiğiniz gibi, 3. köprüye tümüyle karşı çıkıp, 3. boğaz geçişinin  tünel ve raylı  ulaşım olması gerektiğini  savunmaya başladınız.

Bu tavrınızın değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Acaba bu durum, hep güçlü olasılıktan yana olmak gibi bir tavır olabilir mi?

Bu iki çelişik görüşünüzün, ortak olan tek yönü, (hangisi yapılırsa yapılsın)  boğaz geçişinin Leventten geçmesi gerektiğini öne sürmenizdir.

Buna göre yaptığınız, tüp - tünel raylı geçiş için iki temel eleştiriniz dikkatli ele alınmalıdır.

1 - Yapılan geçkinin Istanbul'un ulaştırma gereksinimlerine uymadığını öne sürüyorsunuz.
 
    Bildiğim kadarıyla siz ulaştırma uzmanı değilsiniz.

    Bu işin uzmanları ve uzun yıllardır bu konuda araştırmalar, ayrıntılı çalışmalar yapanlar sizin söylediğinizin tersini ısrarla belirtmekte ve sizin araştırmaya dayandığını öne sürdüğünüz iddialarınızın neden yanlış olduğunu anlatmaktadırlar.

      Gerçi siz, bu uzmanları, "İTÜ'de bir Demiryolu hocası" gibi size çok yakışan deyimlerle küçümsemeye çalışıyorsunuz, ancak bu gerçekleri değiştirmez.

      Belirittiğim gibi siz bu konun uzmanı değilsiniz. Bu deyiminiz, sizin  "uzmanı olmadığı konuda fikir yürüten"  bir kişi olmanızı engellemez.

2 - Tüpün yapıldığı zeminde sıvılaşma olacağı konusunu ısrarla gündeme getiriyorsunuz.

    Bilindiği gibi siz bu konuda da uzman değilsiniz.

    Konunun uzmanı meslekdaşlar da bu uyarıya, hayır böyle bir şey söz konusu değildir de demiyorlar. Ancak projelendirme aşamasında gerekli değerlendirmenin yapıldığını ve projelerin buna göre hazırlandığını belirtiyorlar.

Kaldı ki yapımı sürmekte olan Tüp-tünel boğaz raylı geçişi projesi, Ülkemizde belki de en uzun, en ayrıntılı incelenmiş ve tartışılmış (30 senden daha uzun süredir, fiilen arazi çalışmaları ile), en ayrıntılı (yüzlerce cilt rapor, binlerce pafta cizimle) projelendirilmiştir. Tüm çalışmalar konunun uzmanı olan kişiler tarafından yapılmıştır.

Bu durumda sizin uzmanı olmadığınız, (en azından konuyu sizden daha iyi bilen, ve daha doğru, daha yansız değerlendirebilecek uzmanların bulunduğu) konularda fikir yürütmeniz değerlendirilerek, hangi ahlak sınırlarına sığdığı açıklanmaya muhtaçtır.

Bunun yanında, sizin sınırınızı aşarak uzmanlara, daha da ileri giderek Meslek Odamıza saldırmanızı açıklamak için hangi nedenler olduğu da araştırılmalıdır.

3 - İMO Istanbul şb.nin son düzenlediği toplantıya, bu projeye karşı görüştekilerin
    (ya da sizin) konuşmacı olarak neden çağırılmadığını soruyor, bunun
    "parlamenter kurallara" uymadığını belirtiyorsunuz.

Bununla "İnsan hafızası unutkandır" düşüncesi ile konuyu tam bilmeyen
meslekdaşların kafasını karıştırmaya çalışıyorsunuz.

Sizi, Meslek odaları Istanbul ortak (koordinasyon) kurulunun (İKK) düzenlediği, MMO Istanbul Şb önderliğinde yapılan, toplantıya çağırmadılar mı? Tüm önerilerinizi içeren bildirinizi toplantının Bildiriler Kitabında basmadılar mı? Size programda yer ayırmadılar mı?

Sizi çağırdılar, bildirinizi bastılar.
Ama siz toplantıya gelip bildiriyi sunmadınız, tartışılmasına engel oldunuz. Neden?

Bir toplantıya, içeriği tartışmalı bir bildiriyi gönderip, kişisel ilişkilerini kullanarak bildiriler kitabında bastırıp, böylece insanların kafasını karıştırıp, sonra toplatıya katılmayıp ve bildiriyi sunmayıp tartışılmasını engellemek, parlamenter, daha doğrusu, Akademik kurallara uygun oluyor mu?

Siz Antalya İMO Şb.nin düzenlediği  bir yarışmaya, Antalya için yaptığınızı öne sürdüğünüz bir Ulaştırma Planı çalışması ile kendi adınıza, (tek başınıza) ödüle başvurmamış mıydınız?

Buna karşın bu çalışmayı, sizin tek başınıza yapmadığınız, bunun bir ekip çalışması olması nasıl değerlendirilmelidir.

İMO Antalya Şb yöneticilerini kibarlığı sizi zor durumlara düşmekten kurtarmamış mıdır?

Sayın Tezcan'ın, belirttiğim gibi, kafaları karıştırmak dışında, hangi amaçla yaptığını anlayamadığım bu girişimlerini, yazmağa çalıştıklarını, bu bilgileri de göz önünde tutarak değerlendirmeleri dileği ile meslekdaşlarımın  önüne koyuyorum.

Saygılarımla

Prof. Dr. Ergun Gedizlioğlu
 
  Yazan : ergun gedizlioglu
Tel : 2853654email :egedizlioglu@ins.itu.edu.tr

Sayfalar : 1

İsim Soyad

:
E-mail
:
Tel :
Baslik :

 

 

 


Copyright © erdinç özkara