Civilturk.com 2004 yılında yayın hayatına başlamıştır.
| Anasayfa | Firma Rehberi | FOTOHATA | Hiciv | Soru&Cevap | |
 





Araştırmaların altına sadece teknik yorumlarınızıve araştırma konusu ile ilgili inşaat tecrübelerinizi yazın.
Okunduğunda Fayda sağlamayan , Bilgi içermeyen YORUM YAZMAyınız.

SİTEMİZDE TOPLAM 388 ADET YORUM YAPILMIŞTIR.

.:: Arastirmaya Git >
25.10.2005

.:: Kısa Kolon ::.
Buradan görülüyor ki ayrıca bu katta kısa kolon da oluşmuş.Deprem sırasında bina sallanırken iki kolon arasında tuğlayla örülü yer rijit davranır .Bu durumda tuğlanın bittiği yerden kolon kırılabilir.Buradaki ters kiriş ve kısa kolon hatalarından başka dikkatli incelersek betonun boşluklu olduğunu ve bir alt katta ise yumuşak kat oluştuğunu görüyoruz.Yani bina tek bir resimle bile ne kadar güvensiz olduğunu belli edebiliyor.Allah bu binada oturanları korusun..


Yazan : Ahmet Derya Ateş
email :adainsaat@gmail.comTel :

.:: Arastirmaya Git >
24.10.2005

.:: mimarsin ama ::.
degerli mimar arkadasim,
herseyden once mimarsin ama bilincli bir insansin ki boyle bir konuda sorunu biz muhendislerle paylastin,

kiris kolon birlesimleri tasiyici sistemlerin en fazla zaafta bulundugu noktalar olarak bilinir, bu noktalarda yapilacak proje ve uygulama hatalari yapı icin ciddi manada sikintilar yaratacaktir.

1-bu noktalarda birlesimler eleman donatiları ile saglanir, fotograftaki gibi bir sistemde bu donatilarin nasil birlestigi, kolonu pas gecen kiris kismindaki kiris donatilarinin nereye gittigini bilmek mumkun degildir,

2-betonarme yapilarda elemanlar kesit tesirlerini genel olarak  birbirlerine monolitik olarak bagli olduklari noktalardan aktarirlar, buda sistemdeki elemanin, yukunu aktaracagi elemana dogru olarak baglandigi noktadan aktarmasi demektir, fotograftaki sistemde kiris yukunu yalnizca kolona bagli oldugu kisimdan aktarmaktadir, geri kalan kisimdaki kesit tesirlerinin hangi yolla hangi elemana aktarildigi yine bir bilinmeyen olacaktir,

3-fotograftaki duzende kolona tam olarak mesnetlenemeyen kirisin kolonu pas gecen kismi, diger akstan gelen, kendisine dik kirise de dolayli olarak mesnetlenmektedir. bu mesnetlenme cesidide statik acidan istenmeyen bir durumdur.

4-tasiyici sistemlerde eleman merkezlerindeki kacikliklar (eksantirisite) baglandiklari noktalarda ek momentlere sebep olmaktadirlar, meydana gelen bu fark momentleri ve diger etkiler hesaplarda yeni bilinmeyenlere sebep olmaktadir.

5-fotografta kolona hatali mesnetlenen kiris dikkat edilirse disli dosemenin nervurlerinide tasimaktadir buda o kirisin uzerinde diger yuklere ek olarak birde nervur yuklerinin etkidigini goruyorizki o kirisin daha fazla zorlanacagi anlamina geliyor. sistemde daha cok zorlanan bir elemanin hatali mesnetlenmesi kabul edilmemelidir.

6-bizim kirisimiz gorunuse gore yatik kiris, ki bu zaten tememen uygulanmamasi gerektigini dusundugum bir kiris cesidi, bu sebeple bu kirislerin normal cerceve kirislerine göre rijitlik, mesnetlenme, rijitlige bagli olarak sehim ve atalet bakimindan zayif kaldigi goz ardi edilemez. sizde bilirsiniz ki dikdortgen kesitli kirislerde atalet momenti, derinligin kubu oranında degismektedir.

7-dogrusal olmayan (non-linear) cozumlerde plastik mafsal teorisinde sistemlerin yeterli suneklik ve ideal bir birlesimi oldugu esas alinmaktadir, bu tarz mesnetlenmelerde bu kabulun yapilabilecegi benimde bilmedigim supheli bir durumdur.

kiris akslariyla kolon akslari mumkun oldugu kadar ortagonal ve cakısacak sekilde olmalidir, bunun saglanamadigi durumlarda kacikligin kucuk olmasina ozen gosterilmeli, dahada mumkun olmuyorsa o bolge ayriyeten incelenmeli ve ek tesirler hesaba katilmalidir.

sonuc olarak demek istedigim su;
tasiyici sistemlerde ozellikle sismik yukler altinda davranisi tam olarak bilinmeyen sistemlerden,birlesimlerden ve eleman tiplerinden kacinilmalidir. biz muhendisler hesap yaparken sistemi ne kadar ideallestirirsek o kadar gercek davranisten uzaklasmis oluruz. bu yuzden davranisini bilmedigimiz, hesap asamasinda ideallestirmesi bol, sistemleri uygulamaktan kacinmali ve uygulama projelerinde mimar-muhendis calisma  bilincine bir an once ulasilmalidir.

sizi bu konudaki duyarliliginizdan dolayi bir kez daha tebrik ediyorum.
saygilarimla

gokay uygun




Yazan : gökay uygun
email :gokayuygun@yahoo.comTel : 05055193588

.:: Arastirmaya Git >
24.10.2005

.:: YURDUM İNSANI ::.

Resimde gösterilen detay uygulanabilir yalnız binanın statik hesapları yapıldıktan sonra o düğüm noktasındaki kesir tesirleri şartnamedede belirtildiği gibi 1.5 katı alınarak kiriş donatı hesabı yapılır. Ama yurdum  İnşaat Yüksek Amelesi bundan ne kadar haberdar bilemiyorum.


Yazan : RENAT
email :t_seker@mynet.comTel : 0 555 555 55 55

.:: Arastirmaya Git >
24.10.2005

.:: YURDUM İNSANI ::.

Aslında statik hesapları dogru yaptıktan ve düğüm noktasında donatı detaylarını ona göre detaylandırdıktan ( etriyenin kolonda sürekli olması vs.. ) sonra kiriş üstüne kiriş tabiri yanlış olan bu detay uygulama zorunluluğu olan betonarmelerde kullanılabilir.Kiriş üstüne kiriş tabiri yanlış olup ters kiriş olarak mühendislik camiasında ad konulmuştur.Lakin bu foto da görülen bina için böyle bir detayın uygulaması gereksizdir.Mutlaka inşaat yüksek amelesinden birisi oraya öyle bir detay uydurmuş.


Yazan : RENAT
email :t_seker@mynet.comTel : 0 555 555 55 55

.:: Arastirmaya Git >
24.10.2005

.:: BETONARME PERDELERİN ONARIMI VE GÜÇLRNDİRİLMESİ ::.
DEPREMDE HASAR GÖRMÜŞ BETONARME BİNALARIN BETONARME PERDELERİNİN ONARIMI VE BETONARME PERDELERLE GÜÇLENDİRİLMESİ İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İSTİYORUM TEŞEKKÜR EDERİM.
BEN ANKARA YAPI MESLEK LİSESİNDE GÖREV YAPAN VE GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ YAPI EĞİTİMİ BÖLÜMÜNDE DOKTORAYA DEVAM EDİYORUM.


Yazan : Yakup BARAN
email :yakupbaran64@mynet.comTel : 03122725812

.:: Arastirmaya Git >
24.10.2005

.:: YURDUM İNSANI ::.

  Nutkum tutuldu umarım o inşaat bitmemiştir.


Yazan : RENAT
email :t_seker@mynet.comTel : 0 555 555 55 55

.:: Arastirmaya Git >
24.10.2005

.:: YURDUM İNSANI ::.
O konsollar ilk deprende düşey ivme nedeniyle inşallah İnşaat Yüksek Amelelerinin başına düşer hem memleket kurtulur hem biz.Ama yinede oradaki masum insanlar için şunu söyleyebilirim o konsolların üzerindeki duvarları yıkın yerine tek sira hafif malzemeden bir parapet dönün onun üzerinede yine alimünyum vs.. hafif bir korkuluk yaptırın.Öncelikle o ahşap kolonları kaldırın. Daha sonra döşemelere kimyasal ankrajlarla belli aralıklarda demir filizi ekin bu sonradan dökeceginiz beton için gerekli olacaktır. İki betonun aderansı açısından ve üzerine tekrar hasır şeklinde demir baglatıp  8 cm den az kalınlığı olmayan ve diger döşemelerede yükü aktaracak şekilde olmasına özen göstermesini istediğiniz bir proje ofisine gidip bunları detaylandırıp bir an önce uygulayın derim ben.


Yazan : RENAT
email :t_seker@mynet.comTel : 0 555 555 55 55

.:: Arastirmaya Git >
22.10.2005

.:: mimarım ama ::.
inşaat mühendisi değilim fakat resimde görüldüğü kadarıyla kiriş kolondan tamamen boşa çıkmamış; kolon 40 ise kiriş 70 olduğu için kirişin 40 cm.si kolona basıyor. bunun normal olduğunu düşünüyordum, mühendis arkadaşlardan açıklama  beklerim dolayısıyla, kolon ve kiriş akslarının muhakkak ortalı şekilde örtüşmesi mi gerekmektedir?


Yazan : Fatma Ünalan
email :fatmaunalan@gmail.comTel : 02166323128

.:: Arastirmaya Git >
16.10.2005

.:: mühendislerin fikir alışverişi ::.
merhaba fırat üniversitesi inşaat müh. 4.üncü sınıf öğrencisiyim sordunuz soru hakkında bilgi alırsanız benide bilgilendirirmisiniz


Yazan : murat dogan
email :muratdogan2121@mynet.comTel : 5372335135

.:: Arastirmaya Git >
14.10.2005

.:: inşaat malzemesinin yanlış kullanımından doğan sorunlar ::.
sakarya üniversitesi kapsamında bu konu hakkı nda bir araştırma hazırlıyoruz .Şuan pek fazla bir bilgiye ulaşamadık ,fakat piyasada geniş yankı bulacak bir panelle önümüzdeki günlerde bir konferans vermeyi düşünüyoruz bu konu ile ilgili elinizde olan bilgileri bizimle paylaşmak isterseniz memnun oluruz .teşekkür ederim


Yazan : serdar FİLİZFİDANOĞLU
email :serhat_820@hotmail.comTel : 05425295452

.:: Arastirmaya Git >
14.10.2005

.:: Akışkan katkı ::.
Beton şantiyeye ulaşma süresin de ve sıcak havalar da su kaybeder.Bu tür sorunları en iyi şantiye de miksere akışkan katkı katarak çözebilirsiniz.Su katmak yerine akışkan katkı kullanmak en iyi çözümdür.


Yazan : Ahmet Murat ilhan
email :murat_ilhan@superonline.comTel : 02122027037

.:: Arastirmaya Git >
11.10.2005

.:: yerden ısıtmada dikkat edilecek noktalar ::.
Yerden ısıtma sistemi insan anotomisine en uygun ısıtma sistemidir. Bunun nedeni ayakları sıcak baş bölgesini serin tutmasıdır. Ayak sıcaklığı 26 C civarında iken baş bölgesi 18 C civarında olmaktadır. Isınan havanın yukarı doğru tatlı sirkülasyonu sistemin temelini oluşturur.
Ortamda ısıtıcı olmaması mimari serbestlik kazandırır . Düşük sıcaklık nedeni ile ve bütün sathın ısıtıcı eleman olarak kullanılmasından dolayı çok düşük toz sirkulasyonu yaratır. Katlar arasındaki izolasyon nedeni ile hem ses hem ısı izolasyonu sağlar.
Daha düşük ortam sıcaklıklarında daha fazla konfor hissi verir.
Düşük sıcaklıktaki ısıtıcı kaynaklarla ısınabilir.
Yukarıda yazılı çalışma koşulları nedeni ile sistem radyatörlü sisteme göre % 30-70 arasında enerji tasarrufu sağlar.
Yerden ısıtmanın  bu kadar avantajı yanında tek bir dezavantajı vardır ilk ısınma süresinin diğer sistemlere göre uzun olmasıdır.
20 yıllık tecrübemle karşılaştığımız sorunları kısaca yazmaya çalışacağım :
1. Yerden ısıtma sistemi üzerine atılan şap kalınlığı. Min 3 -max. 5 cm şap kalınlığı olmalıdır.Fazla kalınlık ısınma süresini uzatır. İnce şap homojen ısınmayı önler
2. Taban döşemesinin önceden bilinmesi gerekir. Ahşap ve taş cinsi malzemelerin ısı iletimleri farklı olduğundan farklı hesap föyleri vardır.
3.Isıtıcı kaynak önceden bilinmelidir. Yerden ısıtmada ısıtıcı kaynak sıcaklığı max.60 C alınmalı ve hesaplar buna göre yapılmalıdır.
4. Borular eksiz döşenmelidir.
5.Boruların dönüş çapı minumum 20 cm olmalıdır.
6. Boru malzemesine bağlı olarak sıcak döşenme şekli uygulanmalı kılcak çatlak oluşumu önlenmelidir.
7.Her grubun boru miktarı aynı olmalı mümkün değilse dönüş vanası ile direnç yaratılmalıdır.
8.Isı kaybı dikkate alınarak kaybın olduğu yerlerde döşeme sıklaştırılmalıdır.
9. Döşeme işlemi sonrası manometre takılarak çalışma basıncının en az 2 katı basınçta sistem bırakılmalıdır.
10. Çelik kazan kullanılacaksa muhakkak karıştırma vanası takılmalıdır.Düşük sıcaklık çalışmasında çelik kazanlarda asit oluşur ve kazanı kısa zamanda deler.
11. ON/ OFF sıcaklık kontrolu yerine oransal kontrol yapılmalıdır.
12. Proje hesaplarında ısıtma su sıcaklığı ne kadar düşük seçilirse o oranda homojen ısınma sağlanır.
13. Ev içerisinde üzeri eşyalarla ( mutfak , dolap vb ) kapatılacak alanlara ısıtma yapılmamalıdır.
14.Laminat parke döşenecekse parke altına ısıyı ileten malzeme kullanılmalıdır.. İzolasyon yapan şilteler uygun değildir.
15. Sistemde hava yapmayı önlemek için : Otomatik hava tahliye cihazı kullanılmalıdır. Kollektör döşeme sathının en az 30 cm  üzerinde olmalıdır.
16. Aynı anda hem radyatör hem yerden ısıtma kullanılacaksa karıştırma vanası takılmalıdır.
Daha geniş bilgi için :
http://www.yerdenisitma.com
sitesini inceleyebilirsiniz.



Yazan : abdunnur günay
email :abgunay@alurad.comTel : 0 532 2850002

.:: Arastirmaya Git >
06.10.2005

.:: arakat kolonu olmayan is merkezi hk. ::.
oncelikle belirtmeliyim ki yapidaki tasiyici sistemin dusey tasiyicilardaki sureksizliginin, istenmeyen bir durum oldugu herkesce bilinmektedir.

benim dikkatimi ceken seylerden biri yapida bulunan iki adet yesil renkli katin ustunde daha buyuk katlarin oldugudur. buda direkt olarak kirise ortasindan mesnetlenen kolonun hatiri sayilir yukler tasidiginin bir gostergesidir.

Afet yonetmeligimizin 6.3. bolumunde bu tur duzensizliklerin hangi kosullar altinda yapilabilecegi veyahut yapilamayacagi belirtilmektedir. İsmail beyin yazisinda gordumki sadece oradaki kolonun hesaba katilmayarak analize dahil edildigini yazmis, lakin yazisinda yonetmelikce belirtilen yatay ve dusey yuk kesit tesirlerinin artirimlarinin uygulanip uygulanmadigini goremedim.

bu tur uygulamalar genellikle yeni projelendirilen yapilarda yuksek kirislerde dogru olarak yapilmakta fakat sozkonusu yapinin kirislerini ben buradan normal cerceve kirisi olarak goruyorum

en iyi cozumunde ara kattaki kolonu kaldirmak olmadigi kanaatindeyim. Biraz iddiali bir proje olmus.

Bu proje hakkinda cok bilgim olmadigi icin yorumlarimi sadece fotografa dayanarak yaptim. bu yuzden hatali oldugum noktalarda beni uyarmanizi diliyorum.

Gokay Uygun


Yazan : gokay uygun
email :gokayuygun@yahoo.comTel : 0 505 5193588

.:: Arastirmaya Git >
05.10.2005

.:: drenaj sargı malzemesi sorusu ::.
Drenaj sisitemi hakkında biraz daha kapsamlı bilgi alabilirsem cok sevinecegim.biz apartmanımıza uyguladık fakat fotograftakinden biraz farklıydı.bizim drenaj borumuz delikliydi ve delikli borunun etrafı keçe sargısı ile sarıldı ondan sonra iri malzeme konuldu.iri malzemeninde üstüne toprak atıldı.acaba yanlısmı yaptık,bilgilerinize danısıyorum.tesekkürler..

Yeni mezun Y.İnsaat Müh. Devrim Akdag

Sorularınızı Sayfa üstünde bulunan Soru & Cevap bölümüne  yönledirerek cevaba daha hızlı ulaşabilirsiniz.
Sn. Akdag sorunuzun Cevabini asagidaki linkte bulabilirsiniz.

http://www.yapidanismani.com/forum/yorum.asp?mesajid=830


Yazan : Devrim Akdag
email :devrim_akdag@hotmail.comTel : 05323013826

.:: Arastirmaya Git >
05.10.2005

.:: Vibratör Kullanımı ::.
Vibratörün bu tür hataları büyük oranda kapattığı bir gerçek.Fakat vibratörü bir antibiyotiğe benzetecek olursak vibratörün de yanlış ev gereksiz kullanımı inşaat sırasında binaya inanılmaz zararlar verebiliyor.Uygulamada şahit olduğum bir olayda vibratörün yanlış ve gevşek tutulması sonucu vibratör ucu işçinin elinden kaçtı ve kolon demirleri de dahil olmak üzere kalıba ve diğer elemanlara büyük zarar verdi.Gerçi asıl zarar işçilerin panik yapması ve aleti yakalamaya çalışmaları sırasında oldu.Demirlere takılan vibratörü kurtarmak için işçiler vibratörü tutan kişiye onu sarsarak çekmesi söylendi ve o sırada kolon kalıbı ve demirleri inaılmaz zarar gördü.Bu bir örnek; fakat buna benzer birçok olay inşaatlarda yaşanmakta.Bu yüzden yararı büyük olan vibratörleri kullancak kişilere öncelikle vibratör kullanım esaslarının anlatılması gerektiğini düşünüyorum.


Yazan : Ahmet Derya Ateş
email :adainsaat@gmail.comTel : 1

.:: Arastirmaya Git >
05.10.2005

.:: resim gözükmüyor ::.
resimlerin yerleşimimde bi hata var galiba. hiç kimsenin yorum yapmamasının sebebi de bu olsa gerek



Civilturk.com:

Sorunu düzelttim.
Teşekkürler
e.ö


Yazan : hidayet kara
email :hidayetkara@hotmail.comTel : 5052116789

.:: Arastirmaya Git >
05.10.2005

.:: ben son sınıf öğr ::.
kardeş bana şantiye staj fotografları lazım bana acil olarak gönderir misin çok acil yarına yetiştirmem lazım bunu okuyunca hemen yollarsan sevinirim


Yazan : mehmet
email :mgurmen@mynet.comTel : 05359659669

.:: Arastirmaya Git >
05.10.2005

.:: alçısıva ::.
Playwood ile yapılan tavanın alçı sıva yapmak isitiyorum.Ama tavan pürüzsüz çıktığı için bazı çekincelerim var. Alçının ilerleyen günlerde atmaması için yapmam gereken birşey var  mı yoksa direk alçı sıva yapılabilir mi?


Cevap:

Muhakkak aderans artırıcı sıvı astar ya da önserpme kullanınız.


Ön serpme , sıvısı da var : http://www.lafarge-entegre.com/entegrehome.nsf/uruprimel?OpenPage


Yazan : Ergün Özmenay
email :e_ozmenay@yahoo.comTel : 02526141131

.:: Arastirmaya Git >
05.10.2005

.:: ıslak kül ::.
kardemir bünyesinde bulunan termik santralde  uçucu küller su ile karıştırılıp havuzda birikiyor ve atılıyor,
bunu kurutmak için  fabrikamızda  bulunan  sönmemiş kireç kullanırsak , ne miktarda kullanabiliriz , külün yapısını bozarmı , veya bu külü beton santrallerinde kullanabilmemiz icin  ne yapmamız gerekir, saygılarımla.


                                                                      şenol öztürk


Yazan : şenol öztürk
email :benol101@mynet.comTel : 05334143401

.:: Arastirmaya Git >
29.09.2005

.:: fena ::.
mimar cok yer kazanmak için kolonu kestirmiş anlaşılan, tamam yapının estetik olması iyi ama ülkemizin deprem kusağnda oldugu unutulmamalı  orada insanlar yasamını yitirdikten sonra görselligin bir anlamı kalmaz,


Yazan : sahin o.
email :pau59@mynet.comTel : 05356314779

.:: Arastirmaya Git >
29.09.2005

.:: duvar ::.
duvar örülürken kontrol edikmeyip ustaları insafına bırakılırsa bundan daha iyi bir işçilik beklemek  yanlıs olur


Yazan : oktay sahin
email :sahinoktay@mynet.comTel :  05356314779

.:: Arastirmaya Git >
28.09.2005

.:: ilginç.. ::.
kolonlar kirişlerden daha zayıf evet ama daha tuhaf olan o kirişler birbirine nasıl bağlanmış..
ststik bir projesi ya da açıklaması olabilir mi bunun acaba:)


Yazan : ırmak
email :red.nihi@gmail.comTel : 45654

.:: Arastirmaya Git >
26.09.2005

.:: cehalet ::.
bunu neden yapıyolar anlamıyorum  Bi insana para hırsı yaptırmaz bunu bu katillik yada başka bi olay ruhsal sorun psikolojik sorun yada soylicek bişey yok


Yazan : seko
email :serkaninal@msn.comTel : 5422761235

.:: Arastirmaya Git >
23.09.2005

.:: İŞİN KOLAYI ::.
Genel olarak bütün meslektaşlarımızın karşılaştığı bu sorunun temelinde elbette eğitim geliyor ama burada şantiye şefi ve yapı denetim elemanları gerekli ilgi ve dikkati göstermelidirler.Sonuçta işin kolayına kaçan demirci ekipleri yaptıkları yanlışlıkların sonunu tahmin edemedikleri için sorumluluk bizlere düşüyor.Yılmadan usanmadan yaptıkları en ufak hataları bile affetmemeliyiz.


İnş.Müh. Mehmet ÇETİN


Yazan : Mehmet Çetin
email :cetinlerinsaat@hotmail.comTel : 05366283749

.:: Arastirmaya Git >
23.09.2005

.:: Uzmanlık ::.
Facilius est multa facere quam diu. - Bir çok şey yapmak, hayat boyu tek şey yapmaktan kolaydır.

Diyor ve her işi uzmanına bırakmak gerekir diyorum.Saygılarımla;


Yazan : Nejat GÜZELİŞBİLİR Mak.Müh.
email :temponejat@e-kolay.netTel : 0224021575045

.:: Arastirmaya Git >
23.09.2005

.:: Aydınlatıcı ::.
Bu yaptığınız çalışma beni bir inşaat mühendisi öğrencisi olarak kulaktan duyma ama hiçbir zaman fiziki olarak görmediğim noktalarda aydınlattı.Gerçekten teşekkürler.Bu arada yazlık 1+1 ev üzerinde çalışıyorum.Kolon kiriş döşeme ve mitemadi temel projelerinde son şekliyle daha kesin bir karar vermek için örnek proje yardımlarınızı bekliyorum.


Yazan : Necdet Turan
email :mccommo@gmail.comTel : 05052282981

.:: Arastirmaya Git >
21.09.2005

.:: Çözüm ::.
Temel kirişini bir su borusu için kırabilen bir zihniyet buradaki beton fazlasını kırmayı düşünemedi mi acaba?


Yazan : Ahmet Derya Aetş
email :adainsaat@gmail.comTel : 1

.:: Arastirmaya Git >
15.09.2005

.:: YORUM ::.
    bence bizim insanlarmız iyi bir eğitim almadan şantiyelere indikce bu tür hatalar olacaktır.zaten eğitim sistemi berbat çoğu mühendis şantiyeyi hiç görmeden şantiye  gidip mühendislik yapıyor. o zaman niye bu hatalar olmasınki....  teşekürler


Yazan : ŞİRİN BEKTARIM
email :bektarim@mynet.com.trTel : 05355691029

.:: Arastirmaya Git >
15.09.2005

.:: YORUM ::.
      bence bu hatanın hiç bir matığı yok. nasıl oluyor altta kolon var üstte kolon varda ortada yok.bu üst kolonlarda gelen yük kirişmi taşıyor. acaba kirişler bunu taşıyabiliyormu...teşekürler


Yazan : ŞİRİN BEKTARIM
email :bektarim@mynet.com.trTel : 05355691029

.:: Arastirmaya Git >
12.09.2005

.:: badana ::.

iyi akşamlar öncelikle böyle bir site hazırladıgınız çin teşekür ederim ben badana ile ilgili bir srum olacak? ben yeni tasındıgım evi bada yaptım fakat har taraf zebra gibi oldu br sürü izler oldu badana yaparken nelere dikkat etmeliytim iyi akşamlar


Yazan : servet TEKİN
email :sert50@mynet.comTel : 05356851115

.:: Arastirmaya Git >
11.09.2005

.:: Playwood ::.
          Playwoodlar genllikle sıva maliyetinden kurtulmak amacı ile bürüt beton uygulamalarında kullanılmaktadır. Dane çapı düşük bürüt betonda gerekli mukavemeti yakalamak için çimento oranı ve akıskanlastırıcı katkı (bazende ilave su) arttırılmaktadır. Uygulamada düzgün yüzey için fazla vibrasyonda eklenince daha once filiz için bir donatı çapı kadar bile deliği olan playwoodan onemli miktarda çimento şerbeti akmaktadır.
         
          Çözüm için oldukça pahalı olan bu malzemenin temiz kullanımına dikkat edilmelidir. Nihayetinde bu malzemenin onemli bir miktarı yurt dışından gelmekte ve milli ekonomiye zarar vermektedir.
       
          Her şantiyeciye imalat öncesi şantiye personeli ile düzenli toplantılar düzenlemesini öneririm. Sizin dediğini anlamaları için sizin gibi düşünmelerini sağlamalısınız.

     


Yazan : Yunus MERCANLI
email :yunusmercanli@gmail.comTel : 05325418444

.:: Arastirmaya Git >
11.09.2005

.:: ACABA...!!! ::.
Bence böyle bir ihmal veya önerinin bir mimar tarafından yapılmış olma olasılığı daha yüksek.


Yazan : Yunus MERCANLI (İnş Müh.)
email :yunusmercanli@gmail.comTel : 05325418444

.:: Arastirmaya Git >
08.09.2005

.:: atık su boruları ::.
buınlara bak


Yazan : osman karatoprak
email :kokaratoprak@mynet.comTel : 0505362145

.:: Arastirmaya Git >
08.09.2005

.:: Soguk Havada beton dokumu ::.
Bu isi nerde yaptiginiza bagli eger tc de yapiyorsaniz
bilemem ama rusya federasyonunda yapiyorsaniz kisaca
anlatayim
rusyada kislik beton santrallari var hem sicalk su var
hemde agregalari ve cimentoyu isitmali silolarda
muhafaza ediliyor, rus sartnamesine gore betonun
kaliptaki isisi dokum esnasinda minimum +15c olmalidir

betonun katkilarida hava isisina gore ayarlaniyor
yalniz sartnamelere gore-25c den sonra betonun
dokulmesini yasakliyor
betonun kaliptaki muhafazasi ise genel olarak temeller
,perdeler ve kolonlar kablolu isitma ile yapiliyor
kablolar 20cm arayla doseniyor ,ve trafoya
baglaniliyor 36volt ile calismaktadir.
dosemeler ise kablolu yapmak istemiyorsaniz ozaman
isimakla alttan isitacaksiniz yanlarini branda ile
kapatarak ustunu battaniye ile kapatirsiniz
,battaniyeler yine havanin isisina gore kullanirsiniz
trafolarin mutlaka yedekli kullanilmasi ve
isimaklarinda mutlaka hem yedekli hemde bol mazot depo
edilmesi, gece de bakim ekibinin nobette olmasi
gerekmektedir
her turlu isimayi keserken betonun enaz 12saat kendi
halinde sogumaya birakilmasi gerekmekte olup aksi
halde soklanmis olur ve catlar yani kalibi 12saat
sonra acabilirsiniz
bu anlattiklarim en yaygin ve en ucuz modeldir ama bu
isi devamli yapacaksaniz ozaman isitmali kaliplar
kullanmanizi tavsiye ederim
kalibi actiktan sonra betonu ya rontgen yada ultrason
cihazi ile kontrol etmeniz gerekmekte bu kontrolda
betonun kimyasal reaksiyonun homojenligi ve demirle
arasindaki aderansida  kontrol etmis olursunuz
betonu mixerdeyken lazer cihazi ile isisini kontrol
etmeniz ayrica kaliptaykende devamli isisini olcmenizi
tavsiye ederim.
slm


Yazan : ahmet nuriogullari
email :nuriogullari@yahoo.comTel : 333

.:: Arastirmaya Git >
28.08.2005

.:: scvs ::.
bu konu hakkında standartın olmaması en büyük problem


Yazan : servet bay
email :servetby@hotmail.com.trTel : 2424

.:: Arastirmaya Git >
27.08.2005

.:: prekast ::.
Prekast K.E.
1.Malzemede çatlamalar var mı?
2.Güvenli bir ankrajmanlama sitemi var mı?(Mekanik epoksi)
3.Prekast eleman birleşimleri çatlamamsı için nasıl bir sistemle çözülmüş?
4.Cephe imalatı şakülünde ve terazisinde mi?(Binanın üstünden aşağı ip çektiğimizde imalatipinde mi?)
5.İmalata başlamadan önce cephe şakülğndemi kontrol edin. Değilse bu sonradan sorun çıkarır.
6.Prekast malzemesinin et kalınlığı ağırlık arttırır.(2-3 cm)


Yazan : onur yucel
email :onuryucel@gmail.comTel : 666

.:: Arastirmaya Git >
27.08.2005

.:: Karo Fayans K.E. ::.
Karo Fayans K.E.
1.Kaplanacak yüzey düz mü? (şakül, gönye, kontrolü yapılmış mı?)
2.Yüzey kirlerinden (alçı, kireç, yağ vb. temizlenmiş mi?)
3.Ortam ısısı yeterli mi? (min. 5°C)
4.Derz uygulanmış mı?
5.Lastik tokmak kullanılmasına özen gösteriliyor mu?
6.Uygulama bittikten sonra yüzeyler temizleniyor mu?


Yazan : onur yucel
email :onuryucel@gmail.comTel : 333

.:: Arastirmaya Git >
25.08.2005

.:: gövde donatısı ::.
gövde donatıları yetersiz gibi geldi, maks. 30 cm ara ile konulması gerekir.


Yazan : muhammed ikbal gündem
email :m_ikbalgundem@yahoo.comTel : 0532 6878817

.:: Arastirmaya Git >
20.08.2005

.:: olmamalıydı!!!!!!!!!!!! ::.
Türkiye'de herşeyde olduğu gibi bu konudada ihmal ve tedbirsizlik diz boyu. Bizim en büyük hatamız inşaat sahalarında tuttuğumuz teknik elemanların bilgi ve birikimlerinin yetersiz olmasıdır.B u problemde mühendisler odasının yapacağı bir tebligatla çözülebilir.


Yazan : sadettin topçu
email :terez85@gmail.comTel : 05374597846

.:: Arastirmaya Git >
20.08.2005

.:: bir açıklama ..... ::.
Genelde bu segeregasyona vibratörün kullanılmaması sebep olur.Fakat bir yapı denetimci olarak şunu söylemek istiyorum.Vibratör hala yaygın olmayan bir alet ülkemizde çoğu beton santrallerinde yetersiz sayıda bulunmakta.Bu nedenle vibratör döşemelerde olsada olur olmasada olur.Eğer varsa kullanılır yoksa çok da önemi yok.Fakat taşıyıcı sistemlerde yani kolonlarda mutlaka ve mutlaka kullanılması zorunludur,yasal zorunluluğu bulunmakta. Vibratör kullanılmadığı zaman betonun mukavemeti % 40 azalmakatadır.


Yazan : Sadettin TOPÇU
email :terez85@gmail.comTel : 05374597846

.:: Arastirmaya Git >
20.08.2005

.:: bu hatalar çok oluyor.... ::.
Bu hatalar çoğu yerde yapılıyo burda yapılması gereken bence yandaki duvara anakraj şeklinde donatıyşla bağlanmasıdır.Burda nervürlü demir kullanılmaz.Eskiden kullandığımız düz nervürsüz demirler kullanılmalı..


Yazan : Sadettin Topçu
email :terez85@gmail.comTel : 05374597846

.:: Arastirmaya Git >
19.08.2005

.:: Kayrak Taşı Birim Fiyat Tarifi ::.
Kaplama yapılacak yüzeyin tesviye edildikten sonra 5~7 cm kalınlığında taş tozu serilmesi ve sıkıştırılması, üzerine 5 cm. kalınlıkta 400 dozlu bir tabaka yapılması, bunun üstüne 400 dozlu harçla aralıkları 2 cm.yi geçmemek üzere 5 cm. kalınlıkta görünen yüzü taraklanmış (mucartalanmış) kayrak plakların kaplanması, her sıra yapıldıktan sonra derzlerinin harçla ile kapatılarak çimento şerbeti ile doldurulması, kaplama esnasında kırılan çatlayan plakların değiştirilmesi, kaplama yüzünün harç bulaşıklarından temizlenmesi, her türlü malzeme ve zayiatı, işyerinde yükleme, yatay ve düşey taşıma, boşaltma, işçilik, müteahhit karı ve genel giderler dahil 1 m2 fiyatıdır. Kayrak taşı ve her türlü malzemenin iş başına nakli fiyata dahildir. Anahtar teslim 1 m2 kayrak taşının yerinde ölçülmesi ile ödeme yapılır. Renk idare tarafından belirlenecektir.


Yazan : Mustafa FIRAT
email :mustafa_firat@hotmail.comTel : 5324630367

.:: Arastirmaya Git >
16.08.2005

.:: ::.
zemin kumlu ise ve 1.deprem bölgesinde ise kumlu zemin olması ve yeraltı su seviyesinin yüksek olması durumunda hangi tip temel seçilir.ve nasıl bir iyileştirme yapılır.


Yazan : mehmet gündüz
email :mm_gunduz@mynet.comTel : 05363230094

.:: Arastirmaya Git >
14.08.2005

.:: Aman tanrım ::.
Yahu bu nasıl mantıktır kardesım.Bu evi kontrol eden kesın bır muhendıs vardır yada mımar.Bunu nasıl onaylayıp okey verırler.Hade kontrol muhendısı para yedı dıgelım bunu yapan mutahıtın hıcmı ıcı ezılmedı 'yahu benım yaptıgım bınaya baksen '.Bunların belgelerı ellerınden alınmalı.


Yazan : Ceyhun TUNALI
email :cey200cey@yahoo.comTel : +905338634903

.:: Arastirmaya Git >
13.08.2005

.:: yuklu siparis ::.
Bizler insaat firmasi olarak Rotterdam da calismaktayiz.
Bizlere yuklu miktarlarda;
Parke, duvar lambri,banyo malzemeleri
kiremit 20.000 adet
Cephe camaken kaplama
insaat malzemelri vs
Bu konularda sizlerden faydalanabilirmiyiz ?

Saygilar

Huseyin Yilmaz


Yazan : yilmazbv
email :yilmazbv@hotmail.comTel : 0031642705597

.:: Arastirmaya Git >
10.08.2005

.:: Hocam Zamanınız Toplumumuz İçin Değerli ::.

  Sn.Tezcan

  Tüm çalışmalarınız ve görüşlerinizi açıklamada ki yürekliliğiniz için toplumumuz adına teşekkürü borç kabul ederim.Sizler ve sizleri takip edecek olanlarla ülkem insanı birgün gerçeklere ulaşacaktır.

    Zamanınız bizler için değerlidir.Bu değeri anlayamayanlara söyleyecek tek sözüm birgün boğaz köprüsünden geçen,araçlara ve araç içlerinde bulunan insan sayısına, bakıp köprülerin hangi kapasite ile kullanılmakta olduğunu görmelerini ve bu lüksün zengin topraklarda ki yoksul insanlarımız için ne oranda gerekli olduğunu düşünmeleridir.

    Kolay gelsin hocam,belki sizden yaşlıyımdır ama yinede ellerinizden öperim.

    Saygılarımla

    Ünsal ÇAKIR
    İnş.Y.Müh.


Yazan : Ünsal ÇAKIR
email :cakirunsal@yahoo.comTel : 0 338 212 97 73

.:: Arastirmaya Git >
09.08.2005

.:: Yer ve duvar karosu ::.
Seramik mühendisiyim. Yaşar Üniversitesinde işletme yüksek lisansı yapıyorum, yer ve duvar karosu üzerine ayrıntılı bir tez çalışması yapıyorum. Sizce yer ve duvar karosunun alternatifleri nelerdir ve ilerde bir tehdit olabilirler mi?


Ser.Müh. Erdinç MERCAN


Yazan : Erdinç MERCAN
email :ermercan@hotmail.comTel : 05364695135

.:: Arastirmaya Git >
09.08.2005

.:: Proje Hatası... ::.
Projeyi yapan statikçi arkadaş bence bu kadar donatı kullanması gerekiyorsa, daha büyük donatı çapı kullanarak donatı aralıklarını artırabilirdi. Bu resimdeki donatıya isterdiğiniz kadar ince malzeme kullanın tam olarak donatı-beton aderansını sağlayamazsınız ve mutlaka betonda boşluklar olacaktır. Ayrıca betonda ne kadar ince malzeme kullanılırsa beton sınıfıda o kadar düşecektir. Çimentonun artırılmasının buna bir miktar faydası olur fakat gerekli mukavemeti yakalayamaz. (böyle bir siteyi hizmete açan arkadaşlarada çok teşekkür ediyorum....)


Yazan : İnş. Müh. Ozan Baştopçu
email :oznb@hotmail.comTel : 04642261333

.:: Arastirmaya Git >
08.08.2005

.:: ::.
YEDİ GÜNLÜK MUKAVEMETLER YAZILMAMIŞ LÜTFEN İLETİRMİSİNİZ.


Yazan : ERGÜL YIĞMATEPE
email :eyigmatepe@mynet.com.trTel : 05336315142

.:: Arastirmaya Git >
04.08.2005

.:: iç mimar fmpdekorasyon ::.
merhabalar,

fırçanın boya uygulamasındaki önemini hepimiz
biliyoruz...Acaba karda yürürken..pardon boya yaparken
izin belli olmaması için hangi fırçayı kullanmak gerekir...Ben
rulo tipini tercih ediyorum...doğru mu?...


herkeze selamlar elbette bu konuyu benden çok daha iyi bilenler olsada
nacizane birkaç şey söylememde bir sakınca olmaz umarım. ben beş altı
daireyi saten alçısıyla berber bitirdim ayrıca 3 adet dış cehe boyası yaptım
iskeleli şimdi yine çok bişi bildiğimi iddaa etmiyorumda tecrübelerime
dayanarak ilk başta köşeler ve tavan kestirme fırçayla yapılırki ben en
güzel kestirmeyi şu en ucuz beyaz kıllı ince ama biraz geniş fırçalarla
yapıyorum. daha sonra ruloyla köşeler kurumadan geçilir. ikinci kattada aynı
şey yapılır. yalnız rulonun boyası biraz daha cıvıktır. su bazlı boyalara
birtürlü alışamadım. 4 kat bile atsanız kapatmıyorlar saten boya denilen
solvent bazlı boyalar ise yani eski tabirle yağlı boyalar çok güzel
kapatıyorlar ve çokta sağlamlar tek kusurları kokuları ama en güzeli 2 kat
değil 3 kat uygulanmaları ilk kat astarda olabilir yada boyanın inceltilmiş
halide. enson denemesemde ilk kat dikine 2. kat yatığına ruloyla gidilir
dedi bağzı ustalar bana mantıklı geldi deniycem bi ara. tabi boya öncesi
hazırlıklardan ve daha fazla detaylardan şimdi bahsetmem doğru olmaz sanırım
herkeze selamlar azda olsa bir faydam dokunmuştur sanırım.






Yazan : MEHMET ÜNAL
email :fmpdekorasyon@superonline.com.comTel : 0536 930 33 66

.:: Arastirmaya Git >
03.08.2005

.:: Turk Standartlari ::.
Bugün itibari ile Türkiye'de EPS üreticileri sayısı 20 nin üzerinde  iken,  3 yıldır yürürlükte olan TSEN13163'e sahip EPS üretici sayısı sadece 1 veya 2 dir.


Yazan : bilinmiyor
email :bilinmiyor@Tel : 333

.:: Arastirmaya Git >
03.08.2005

.:: XPS ::.
Bir uretici adina asagida guncel Avrupa standardlari cercevesinde
bilgilerimi sizle paylasiyorum.

Dow Chemical bunyesinde 5 yil Turkiye'de 2 yil Almanya'da olmak uzere 7 yil
Teknik Mudurluk gorevinde bulunmus bir mimarim. Almanya donusu sonrasinda
halen 3 yildir surdurmekte oldugum Dow Turkiye Bina ve Insaat Urunleri
Ticaret Mudurlugu gorevimin yanisira son 1 yildir Turkiye, Ortadogu, Afrika
ve Hindistan Pazar Gelistirme Mudurlugu gorevini yurutmekteyim. Bu
gorevlerim sirasinda 2 donem boyunca IZODER baskanligi yaptim. Dikkat
ederseniz hicbir ortamda mantolama sadece XPS ile yapilmalidir, EPS yanlis
malzemedir veya TASYUNU yanlis malzemedir tezini savunmadim. Asagida
aktaracagim mantolama konusunda zorunlu standard olan ETAG 004 standardinda
da hicbir isi yalitim malzemesi tek dogru olarak sunulmamaktadir. ETAG
yaslandirma testini siva, yapistirici dubel, son kat kaplama gibi diger
komponentlerle birlikte gecmis ve EOTA belgesi almis olan her isi yalitim
malzemesi bu uygulamada kullanilabilir. Buradaki tek sart isi yalitim
malzemelerinin ve diger tamamlayici urunlerin uretildigi ulke ve tesisteki
urunlerin bizzat test sirasinda kullanilmalari geregidir. 3 - 5 yil once
Almanya'da uretilmis olan siva yapistirici ve isi yalitim malzemeleri ile
yapilmis olan test ve EOTA belgesi ulkemiz icin ayni marka ve formul
uygulansa bile gecerli degildir. Bu yuzden EOTA belgelerini hangi ulke ve
tesiste uretilen urunler icin gecerli oldugunu incelemeniz gerekir.

Karsi ciktigim mesajlarin tamami "XPS ile ilgili zehirli
gaz icerir ve kanserojendir tezlerine kadar varan ve bilimsel olarak dogru
olmayan karalamalari ardarda siralayip XPS yanlis malzemedir. Uluslararasi
veya Avrupa mantolama dokumanlarinda XPS ile mantolama yoktur" seklinde
bilimsel mesnedi olmayan ve merdiven alti EPS ureticileri tarafindan
baslatilan ve isine gelen gruplarca kismen devam ettirilen yaygaradan
ibarettir.

AVRUPA STANDARDLARI
1) Zorunlu ETAG 004 testi ve EOTA belgesi: Yukarida belirttigim ETAG
standardi mantolama konusunda tek zorunlu Avrupa standardidir ve bu
standardta ETAG yaslandirma testini gecen tum isi yalitim malzemeleri
kullanilabilir. Tartismanin sadece isi yalitim malzemesine indirgenmis
olmasi, kulaktan dolma bilgilere itibar ederek sig tartismalar yaptigimizin
bir gostergesidir. Kasitli olarak ve toplum olarak meyilli oldugumuz komplo
teorileri uretilerek tartisma bu yone dogru cekilmeye calisilmaktadir. Bu
uygulamada sistemin diger bilesenleri ile birlikte toplam performansi cok
daha onemlidir ve bu uygulamadaki en onemli performans yaslandirma testi
dedigimiz testtir. Bu test sonrasinda catlak olusup olusmadigi tum
katmanlarin isi yalitim plakasi dahil olmak uzere su emme degerleri ve cekme
testleri yapilmaktadir. 10 yildir ulkemizde MARDAV "BlueSafe" markasi ve son
2 yildir KALE grubu ile isbirligi yaparak "BlueSafe MaviKale" markasi ile
piyasaya sundugumuz ve ayrica Italya'da MAPEI firmasi ile piyasaya
sundugumuz "Mapetherm", Avusturya, Hollanda gibi ulkelerde piyasaya
sundugumuz isi kopruleri ve mantolama sistemleri oncelikle Dow Chemical
Almanya laboratuarlarimizda ETAG 004 testinden gecmek zorundadir. Bu test 3
ay suren bir test olup, yilda ortalama olark 2 kez tekrarlanmaktadir.
Ozellikle kimyasal katkilarla hazirlanan siva, yapistirici ve son kat
kaplama urunleri icin ve farkli teknolojilerde uretilen isi yalitim
malzemeleri icin birakin her ulkede yapilan farkli uretimleri, ayni ulkedeki
hammaddelerin farkli performansi nedeniyle her fabrika icin ayri sonuclar
verebilmektedir. Bu yuzden ulkemizde uretilen bu tamamlayici urunler yilda 2
defa Almanya'daki laboratuarlarimizda test edilmektedir. Bu testlerin
ardarda basarili sonuclar vermesi sonucunda "BlueSafe MaviKale" sistemi icin
EOTA sertifikasi basvurusu yapilmis olup calismalarimiz devam etmektedir.
Italya'da Styrofoam urunleri ile piyasaya sunulan "Mapetherm" sistemi yine
firma ici testlerin basarili olmasi sonucunda EOTA basvurusu yapilmis ve
EOTA belgesi alinmistir ve EOTA sitesi ziyaret edildiginde bu sertifika
gorulebilir. Bu test yonteminin her ulke ve hatta her tesis icin yeniden
yaslandirma testinin yapilmasi sarti nedeniyle pahali oldugu gerekcesiyle
siva ureticileri tarafindan kaldirilmaya calisilmaktadir. EOTA kurumunun
resmi gorusu ve firma olarak gorusumuz her tesis kendi uretimi ile ilgili
ETAG testini gecmek zorundadir. Yurtdisinda herhangi bir ulkede uretilmis
siva, yapistirici, isi yalitim levhasi ve dis kaplama urunleri ile ve bir
defalik test ile alinmis EOTA sertifikasi resmi olarak diger ulkelerde
gecerli degildir. Ulkemizde uretilen urunlerle ETAG 004 testi yapilmasi her
formul degisiminde tekrarlanmasi ve EOTA belgesi alinmasi gereklidir.

2) Tavsiye (Not Harmonized) EN 13499, 13500..... ETICS standardlari: Bir
diger Avrupa standardi ise harmonize olmayan tavsiye ETICS standardlaridir.
Bu standard komitesi tum isi yalitim malzemeleri ile mantolama
yapilabilecegine karar vermis ve bir siva/cephe kaplama ureticisi
raportorlugunde standard calismalari baslatilmistir. Ancak raportor once EPS
ve Tasyunu ile ilgili standardlarin bitirilmesi ve daha sonra diger
urunlerle ilgili standardlara devam edilebilecegi konusunda komisyona
oneride bulunmus ve bu oneri kabul edilmistir. Bu nedenle oncelikli olarak
EPS ve Tasyunu standardlari tamamlanmistir. Su anda alinan karar geregi XPS
ve Fenol Kopugu ile ilgili standard calismalari devam etmektedir. XPS ile
mantolama standardi EXIBA (Avrupa XPS ureticileri Birligi) sponsorlugunda
yurutulmektedir. Bu standard tavsiye bir standard olup harmonize bir
standard olmadigi icin Avrupa Birligi ulkelerinde uygulanmasi zorunlu
degildir.

Yukaridaki standard orneklerinden anlasildigi uzere "XPS avrupa normlarında,
dış cephe ısı yalıtım sistemlerinde kullanılamzlar" iddiasi kulaktan dolma
ve yanlis bir iddiadir. Bir diger yanlis iddia XPS uretiminde CFC gazi
kullanimidir. CFC gazinin ulkemizde 1999 yilina kadar yasaklanmamis olmasina
ve halen belirli sektorlerde kismen kullanilmasina ragmen uretimin basladigi
1995 yilindan beri CFC gazi kullanilmamaktadir. Halen kullanilmakta olan
HCFC gazlari, CFC gazlarina oranla %90 oraninda ozon etkisi azaltilmis ve
insan sagligina hicbir zarari olmayan bir gazdir ve halihazirda Amerika,
Kanada, Rusya, Avustralya, Cin, Japonya ve diger Pasific ulkeleri gibi AB
disinda tum dunyada kullanilmaya devam edilen gazlardir. Ulkemiz Kyoto
protokolune taraf olmamasi nedeniyle, butun israrlarimiza ragmen HCFC
gazlari konusunda taslak yonetmelik calismalarinin hazir olmasina ragmen
Cevre ve Sanayi Bakanliklari yasaklama getirmemektedir. HCFC gazlari
kesinlikle zehirli gaz degildir ve insan sagligina hicbir zarari yoktur. Bu
konuda asagidaki Avrupa Birligi direktifinde arastirma yapabilirsiniz
(67/548/EEC Annex 1 of the European Directive for Dangerous Substances).

http://ecb.jrc.it/esis/

Urun adi: chlorodifluoroethane
Cash no'su: 75-68-3
200-891-8

Urun adi: chlorodifluoromethane
Cash no'su: 75-45-6
200-871-9

Buna karsilik EPS sisirmede kullanilan pentane gazida ayni web sayfasindan
kontrol edilebilir.

Urun adi: pentane
Cash no'su: 109-66-0
203-692-4

Ancak Dow Chemical olarak onumuzdeki yil uretime baslayacak olan ulkemizde
yer alacak daha buyuk kapasiteli ikinci tesisimizde %100 CO2 kullanilan bir
tesis planlama calismalarina baslamis durumdayiz. Nefes almaz vb. konularda
daha once uzun uzun yazistigimiz icin bu yazida vaktinizi almak istemiyorum

Saygilarimla
Durmus Topcu
Dow Chemicals
Sales&Market Development Manager for Turkey, MEAF, India
Building and Construction Products
Office: +90 216 4637744 Ext:384
Mobile: +90 533 7241624
Fax: +90 216 4160890


Yazan : Durmus Topcu
email :dtopcu@...Tel : 216 4160890

.:: Arastirmaya Git >
02.08.2005

.:: ts ::.
Su bazlı boyalarda TS 5808'e ,sentetik boya ve verniklerin TS 39'a,dış cephe hazır sıvalarının ve boyalarının TS 7847 `ye uygun olması istenmelidir.


Yazan : Erdinç Özkara
email :erdinc001@hotmail.comTel : 333

.:: Arastirmaya Git >
01.08.2005

.:: Bilgi ihtiyacı ::.
1. EPS'in Avrupada kullanıldığı, XPS'in ise kullanılmadığı doğru. Bunun
birçok sebebi var. XPS'in subuharı geçirgenlik direncinin fazla olması,
sıva tutuculuğunun sınırlı olması, hiç gerek yokken maliyeti şişirmesi
vs. gibi konular yüzünden, XPS avrupa normlarında, dış cephe ısı
yalıtım sistemlerinde kullanılamzlar. Ayrıca üretimleri sırasında CFC
(kloroflorokarbon) gazlarının kullanılması tüm Avrupa Birliği ülkelerinde
yasaklanmıştır. Bunun yerine kullanılan CO2 gazı, XPS'in lambda değerini
0,35-0,36 civarında olmasını sağlıyor. eğer CFC kullanırsanız bu değer
0,31'e düşmektedir fakat çevreyi kirleten bu yöntemden vazgeçilmiştir (Ne
yazıkki ülkemizde CFC ile üretim hala devam etmektedir). EPS'nin lambda
değeri 0,40'dır (16 kg/m3 için). bu durumda 4 cm EPS'nin yaptığı ısı
yalıtımını XPS, eğer CFC kullanılmışsa 3,1cm de, eğer CO2 kullanılmışsa
3,5cm de yapar. fakat yukarıda sayılan türlü sebeplerden dolayı EPS
kullanmak, XPS kullanmakdan her zaman avantajlıdır. Tabi burada kullanılan
EPS'nin B1 yanmaz sınıfı ve dış cephe için uygun üretilmiş EPS olmasına
dikkat edilmelidir.

2.Ayrıca, yalıtım levhasının kalınlığının sıva dökülmesi gibi risklerde
pek bir ilgisi yok. Sanırım burada sormak istediğiniz, yalıtım
kalınlığının artmasıyla, yapıştırıcıya ve dübellere gelen moment yüklerinin
artması. Eğer avrupa normlarına uygun bir yapıştırıcı ve dübel
kullanırsanız bu sorun ortadan kalkacaktır. Unutmayınki şu anda Avrupanın birçok
ülkesinde, ortalama levha kalınlıkları 12-18cm arasında değişiyor.
Darbeye dayanım konusunda ise, güveneceğiniz katman yalıtım levhası
değil, fileli sıva ve son kat kaplamadır. Dış cephe ısı yalıtım
sistemlerine zarar vermek düşündüğünüzden daha zordur. Yani kazara ufak tefek
çarpmalara karşı dayanıklıdırlar. Tabi elinize balyozu alıp vurursanız ona
birşey diyemem :)

3. Birkaç çeşit son kat kaplama vardır. Son zamanlarda, uygulama
kolaylığı, uygun fiyatı ve şantiyeden sonra boyanabilmesi gibi hususlarda
avantaj sağlayan mineral kaplamalar öne çıkmaya başladı. Günümüzde
kullanılan mineral esaslı son kat kaplamalar her tür bölgede kullanılmak üzere
çok uygunlar. Sadece 2mm'den az uygulanmamaları gerekiyor. Eğer
isterseniz son kat kaplama olarak, akrilik esaslı, silikon esaslı, silikat
esaslı (Türkiye de pek kullanılmıyor) olanlarda var.

Eğer bu uygulamayı yapmak istiyorsanız size yardımcı olabilirim. E-Mail
adresim aşağıda.

Saygılarımla,


Yazan : Haldun Öztürk
email :haldunozturk@e-kolay.netTel : 333

.:: Arastirmaya Git >
29.07.2005

.:: sorumsuzluk ve ... ::.
söz konusu olayın tek sorumlusu proje yöneticisi mimardır.onun calıstırdıgı kişilerdir ..her katta kırılma devam ediyor mu bilmiyorum ama bunu en önemli ve perde kolona en yakın moment ileti gücünü kırmak çok yanlış


Yazan : mustafa akalın
email :kayzen82@mynet.comTel : 05373944689

.:: Arastirmaya Git >
28.07.2005

.:: slm ::.
yuh artık ya.insan kalıcı konutların da kolonunu keser mi ?ben pamukkale üniversitesi inşaat müh.bölümünde okuyorum.bunu yapan insanları kınıyor ve mühendislik yeminini hatırlatıyorum


Yazan : süeyman özyol
email :ozyol54@yahoo.comTel : 05356609310

.:: Arastirmaya Git >
28.07.2005

.:: oda ::.
Tamam bu bir hata değil, mimarımız öyle tasarladı ve bizim mühendisimiz ağırlığını koyup onun öyle olmaması gerektiğini mimara kabul ettiremedi veya kendisi bile bilmiyor. neyse sonuç olarak buna göre projelendirildi. ama anlamadığım nokta proje odanın ve belediyenin onayından nasıl geçti. yok arkadaş bu büyük bir hatadır, büyük bir ihmaldir. bu şekilde statik proje nasıl yapılabilir, nasıl onaylanır anlamak mümkün değil. ben herhalde yolun çok başındayım, daha öğrenmem gereken çok şey var. herkese saygılar.


Yazan : kadir toy
email :toykadir@hotmail.comTel : 05055674829

.:: Arastirmaya Git >
27.07.2005

.:: Kalfa ::.
Arkadaşlar olsa olsa bu kalfanın yaptığı hatayı kontrolsüzlükten dolayı örtpas etmeye çalışılmış bir acil çözüm önerisidir. Yok otoparktı yok araç dönmüyordu bence işin hikaye kısmı. Mimar eğer mimarsa onu proje aşamasında çözecek. Sitatikçide görevini yapacak bu olmaz kardeşim diyecek. Ben bunu böyle yapmam bu iş sakat olur diyecek. Diyemiyorsa ben bu işin altında başka bir bit yeniği ararım kusura bakmayın. Konsol monsol hikaye ben o binanın depremde davranışını izlemek isterim. İnşallah içinde insan olmaz. Saygılar.....................


Yazan : MCÖ
email :mghTel : 0212

.:: Arastirmaya Git >
27.07.2005

.:: Marmaray ::.
Burada iki degerli hocamiz ve baska arkadaslar da Istanbul'un ulasim sorunununa kismi cozum getirecek tup gecit projesi icin muspet ve menfi yonde goruslerini bildirdiler.Bu projenin muspet ve menfi yanlari uzmanlarinca elbette tartisilacaktir.Benim uzerinde durmak istedigim konu Nedim Bey'in de belirttigi oncelik meselesidir.Acaba tup gecit yada 3. kopru Istanbul'un onceligimidir?Tup gecitten once ve cok daha onemli olan Istanbul'un beklenen depreme karsi rehabilitasyon projesi 6 yil gecmesine ragmen hangi asamadadir ve bu tup gecite ayiracagimiz kaynak yada kullanacagimiz krediyi neden Istanbul'daki okullarin,hastanelerin ve daha sonrada ozel binalarin rehabilitasyonu icin kullanmiyoruz? Sanirim butun hocalarimizin ve diger bilim adamlarinin uzerinde ittifak ettikleri tek konu Istanbul da bir depremin kacinilmaz oldugudur.Ve maalesef su ana kadar da Istanbul'un depreme hazirlanmasi icin yapilan yikilip yapilmayan birkac okul ve devlet binasindan ibarettir.Acaba tup gecit icin saglanilan finansman ve uzun vadeli kredileri Istanbul'un yeniden yapilanmasi icin kullansak daha faydali bir is yapmiz olmazmiyiz? Tup gecit projesine start verilmesinin sebebi acaba finansmanin Japonlar tarafindan saglandigiylami ilgilidir? Oyleyse yarin baska bir Japon veya Avrupa firmasi finansman sagladi diye Canakkale bogazina tup gecit yapmak isterse bunada izin verirmiyiz?Unutulmamaliki saglanan krediler uzun vadelide olsa cok buyuk meblaglardir ve son akcesine kadar bizden tahsil edilecektir.

Butun grup uyelerine saygilarimla

Insaat Muh.

Cemil Kandemir.


Yazan : Cemil Kandemir
email :cekan@Tel : 333

.:: Arastirmaya Git >
27.07.2005

.:: Marmaray Projesi ile ilgili ::.
Ulas beyin kaygilarini ayni sekilde tasiyorum.

Sayin Gedizoglu'nun cevaplari hiç doyurucu degil. Belli ki Sn.Tezcan ile bir tartisma geçmisleri var. Fakat bu tarzi genel bir listede yayinladiklari için ben de su izlenim olustu. "Sus sen, küçüksün anlamazsin" diyen bir babadan farksiz davraniyor.
Bizim gibi zor anlayanlara ve de bilmeyenlere biraz anlatmaya çabalasa idi daha iyi olurdu. Ayrica Insaat Müh.Odasinin faaliyetlerini kaçiranlarda olabilir. "Katilsaydin" katilmayanlara "sus" düser, "yandi paralar" denemez herhalde.
Baylar, bayanlar bu proje 5-6 milyar dolarlik bir proje. Yani memleketin tümü bu proje için borçlanacak bundan ancak o da olursa Istanbullular yararlanacak. Baska memlekette olsa vergi mükellefleri kizilca kiyameti koparirdi ya neyse.
Kanimca bu konu proje asamasindan faaliyet geçisine kadar hatta yillar sonra bile tartisilmalidir.

Duygusalligi bir kenara birakarak ve de mühendisçe tartisilmalidir. Bu projenin yalnizca deprem riski yoktur.

a-yangin,
b-terör riskleri deprem riskinden binlerce kez daha fazladir.
Bu projenin yapiminin yanisira sirf bu nedenlerden ötürü isletmesi de çok pahali olacaktir. Üstüne üstlük bazilari gazetelerde gördügüm kadari ile birde lastik tekerlekli araçlar için tüp geçis yapmayi düsünüyorlar allah onlara akil fikir versin derim.
Bogazi 68mt derinden geçen yani sirkeci ve üsküdar da 68 mt derinde insa edilecek olan iki istasyonun insan trafigine ne katkisi olacagini, -buraya inmek isteyecek insan sayisi ne kadardir diye hep düsünüyorum. - kuzey peradan kadiköy yakasina veya tersi olarak insanlarin neden yenikapi'ya kadar gitmeleri gerektigini, Levent'ten kadiköy için yola çikanlarin neden bostanci'yi ziyaret etmeleri gerektigini hiç anlayamadim. Evet bu konunun uzmani degilim, ancak uzmanlar bu güzergahin neden seçildigini, neden avrupadan gelen trenlerin hiç durmadan asyaya geçmesi gerektigini bir türlü açiklamiyorlar. Avrupa'dan kaç tane tren geliyor acaba?.
Ayrica gözden kaçan bir husus ta su. Bu bir metro hatti degil. Bu bir tren hatti. Yani metrodan indi bindisiz bu araçlara binemiyorsunuz...
Köprü üzerinden 15-16 km de ulasacaklari bir yere her nedense 40-50 km'lik indili bindili bir güzergahin kullanicilar tarafindan dogal olarak tercih edilecegini düsünüyorlar. Söyle düsünelim.


Bugün bogaz köprüsü üzerinden Mecidiyeköy-Kadiköy 1 veya maksimum 1,5 saat sürüyor. Metronun hizi max:40 km/saat. Bu sekilde Tüp güzergahini yani 50 km'yi de 1 saatten az bir sürede alamazsiniz. Kaldi ki bu sürenin indisi bindisi, beklemesi ile 2,5 saate varacagi da asikar.

Bu durumda kuzey pera kesinlikle eski güzergahini kullanmaya devam edecektir... Maslak, mecidiyeköy, levent bogaz hatti Istanbul'un en çok is gücü tasinan bölgesidir. Buralarda yerlesim yerinden çok is yeri vardir.
Simdi bana izin verirseniz " bir komplo teorisine basvuruyorum". Bence bu projeyi planlayanlarin gizli bir amaci var.

Buna göre Tüp bitiminde insanlari Tüpe zorlamak için toplu tasima araçlarinin bogaz köprülerinden geçisini yasaklatacaklar ve kendileri toplu tasima araçlarini uzaklastirdiklari trafigini rahatlattiklari bogaz köprülerinden lüks arabalari ile vakit kaybetmeksizin karsidan karsiya geçeceklerdir. Hatta bir kampanya daha yaparak bogaz köprülerini de parasiz hale getireceklerdir...

Saka bir yana sonuçta olacaklar bundan farkli olmayacaktir.
Tüp'ün yapisal sorunlarini %100 güvenlikli olarak astik diyelim. Depreme karsi japonlar Tüp'ü çok dayanikli yaptilar diyelim. Yani yapisal olarak Tüp'e hiç bir kosulda hiç bir sey olmayacak... Peki... Biz de bunu temenni ederiz. Ancak bu proje istanbul için öncelik sirasinin ne yazik ki ilk geleni degil. Bence Istanbul'un daha çok tramvay'a ve de ne yazik ki içinden tramvay geçiren, rayli sistemi olan bogaz köprülerine ihtiyaci vardir. Metro bile üçüncü siradadir. Tüp' ise 5 sirada. 4. Sira deniz ulasimidir.

Simdi bir tabu konuyu açinca çok kisi laf söyleyecek:"Bogaz'a köprü yapmak vatan hainligidir" diye ... Sebep gecekondulasmaya yol açiyormus. Bu komik bir gerekçe, Diyarbakir'da da gecekondu var, Izmir'de de, ama oralarda köprü yok. Acaba neden?. Sakin gecekondulasmaya yetkisini kullanmayan yöneticiler ile popülist politikacilar yol açiyor olmasin?. Cumhuriyet tarihi bir imar aflari tarihidir. Ayrica bazilari bogazin yesilligi gider diye endiseleniyor. Bu kisilere tavsiyem eski bogaz gravürlerine bakmalari. Bogazi da Adalari da yesillendiren Cumhuriyet döneminin ilk yöneticileridir. Ondan öncesi yesillikleri ise pasa ve padisahlarin özel korularindan ibarettir. Bogazin gerisi "Keltepe" dir.

Eminim bu dediklerim üzerinde nedense hiç bir sekilde bir mühendis gibi düsünülmeden "bogaz'a köprü yapmak" tu kaka, biz de vatan haini ilan edilecegiz.
Peki madem bu kadar köprü karsitiyiz da niçin Süleymaniye'nin altindan girecek olan haliç köprüsü için vaveyla koparmiyoruz?... Bu köprü de 24 mt'lik yükseklikten bogaz'dan daha da önemli bir yer olan Haliç'in siluetinin, yapilarinin ve de her seyinin içine ederek geçiyor. Acaba bu zimmi kabul metroyu yenikapi'ya ulastirmak ve "tüp"ü gerçeklestirmek için olmasin? . Bu güzergah istanbul'un tüm toprak alti tarihi degerlerini yok ediyor ama kimseden ses yok. Örnek mi? Üsküdar'a yapilacak tüp girisi için açilan çukurda çikan tarihi eserler önce dozerle bir düzeltildi, sonra da betonun içine ebediyen gömüldü. Tarihi yarimada da ise tüm tarih tatlediliyor, mimarlarimiz, arkeologlarimiz sadece ciliz sesler çikariyor. Mühendisler ise ses bile etmiyorlar.

Beyler, biraz ezber bozmakta yarar var. "Köprücü" ve agirlikla da "Tüpçü" olarak ikiye ayrilmanin bir faydasi yok. Hiç kimse baska bir sey söyleyemiyor. Söyleyenler hemen aforoz ediliyor; "Sen anlamazsin sus otur, büyüklerin senden daha iyisini bilir". Büyüklerimiz bilirler bilmesine de her nedense bunca yildir hiç bir seyi düzeltemediler.

Sayin baylar, bayanlar önceliklerin tespiti için çok kisinin tartismasi gerekiyor. Yoksa "ben yaptim oldu" ile millete iyilik yapamazsiniz.

Saygilar
Nedim


Yazan : Nedim
email :nedim@Tel : 333

3. Sayfa
Sayfalar :  1    2    3    4    5    6    7   
 
Copyright © erdinç özkara